Hyppää sisältöön

Merenjäällä on hyvä noudattaa varovaisuutta – tilanne jäällä vaihtelee päivittäin

Jäänpaksuus on Kokkolan saaristossa noin 30 senttiä, Vaasan saaristossa 0-40 senttiaä. Virtapaikat ovat jo heikkoja.

Fin vinterdag i Södra Vallgrund.
Vaasan saaristossa jään paksuus on 0-40 senttiä. Virtapaikat ja niiden lähellä olevat alueet ovat jo heikkoja. Kuva: YLE/Ulrika Stagnäs-Lund
Ulla Kuivasmäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Jään paksuus on esimerkiksi Kokkolan edustalla vielä noin kolmekymmentä senttiä, mutta virtapaikat samoin kuin sisäsariston poukamat ovat jo heikkoja.

- Kyllä nyt jo pitää alkaa noudattamaan varovaisuutta jäällä liikuttaessa, sanoo vanhempi merivartija Tomas Granlund Kokkolan merivartioasemalta.

Vaasan saaristossa jään paksuus on 0-40 senttiä. Virtapaikat ja niiden lähellä olevat alueet ovat jo heikkoja.

Jäätilannetta merellä haittaa myös se, että jään laatu on koko talven ollut huono. Kunnon teräsjäätä ei ole päässyt muodostumaan.

-Tilanne jäällä vaihtelee nyt päivittäin. Mikä tänään näyttää hyvältä niin huomenna kaikki voi jo olla toisin, toteaa vanhempi merivartija Arto Heinonen Vallgrundin merivartioasemalta.

Vaasan edustalla sattui eilen jäällä jo moottorikelkkaonnettomuus, kun virtapaikalla jää ei kestänyt moottorikelkan painoa ja kelkka vajosi jään läpi. Kelkkailijat saatiin heti pelastettua takaisin jäälle sivullisen toimesta, heidät vietiin sairaalaan tarkastettaviksi.

Vuorokausivaihtelut jään suhteen ovat nyt myös suuria. Yöllä on reilusti pakkasta jja päivällä puolestaan jäätä sulattavaa auringonpaisetta.

- Jäätilanteeseen vaikuttaa myös kova tuuli. Ensi viikolle ennustetut tuulet pumppaavat vettä jäälle ja sillä on taas jäätä heikentävä vaikutus, sanoo vanhempi merivartija Arto Heinonen Valgrundin merivartioasemalta.

Suosittelemme