Hyppää sisältöön

Sodasta huolimatta venäläistä hiiltä on kuljetettu Suomen läpi – pitkät rahtijunat täristelevät päivittäin Pirjo Kauppilan kotitalon ohi

Venäjältä peräisin olevaa hiiltä kuljetetaan vielä noin viikon ajan Suomen läpi Hankoon. Hiilen kuljetuksesta on vastannut virolainen yhtiö.

Venäläistä hiiltä kuljettavat junat liikennöivät edelleen Suomessa
Venäläistä hiiltä kuljettavat junat liikennöivät edelleen Suomessa
Paula Tiainen

VR on keskeyttänyt sekä henkilö- että tavaraliikenteen Suomen ja Venäjän välillä. Venäläinen hiili kulkee silti vielä noin viikon ajan rautateitse Suomen läpi Vainikkalasta Hankoon.

Eteläisestä satamakaupungista hiilen matka jatkuu meriteitse Saksan terästeollisuuden käyttöön.

Tällä hetkellä kaikelle hiilelle ei ole vielä aikataulutettu laivakuljetusta, joten osa hiilestä jää toistaiseksi varastoon Koverharin satamaan.

Pirjo Kauppila kotipihansa tuntumassa sijaitsevassa tasoristeyksessä kahden nuorimman lapsensa kanssa.
Kodin vieressä kulkeva junarata on osa Otalammella asumisen viehätystä. Hiilijunien aiheuttaman tärinän ei pitäisi ainakaan mittausten mukaan vaurioittaa Kauppiloiden taloa. Kuva: Paula Tiainen / Yle

– Sodan syttyessä ajattelin, että nyt se hiilijunaliikenne varmaan loppuu, mutta ei. Sanoisin, että se on jopa lisääntynyt, aivan radan vieressä Vihdin Otalammella asuva Pirjo Kauppila hämmästelee.

Kauppilan havaintojen mukaan junia on mennyt päivittäin kaksi ja ainakin osa junista on ollut vielä entistäkin pidempiä.

Hiilijunaliikenteen jatkumista on puitu useissa Facebook-ryhmissä. Greenpeacen aktivistit maalasivat hiilivaunuihin sodan vastaisia iskulauseita toissa perjantaina.

Greenpeacen aktivistit maalasivat sodanvastaisia iskulauseita kymmeniin venäläisiin hiilivaunuihin toissa viikolla Kouvolassa.
Kymmeniin vaunuihin maalatut tekstit olivat silminnäkijöiden mukaan näkyvissä vielä viime viikon tiistaina itään päin menneessä junassa. Kuva: Matti Matikainen / Greenpeace

Kello on hieman yli puolen päivän, kun juna jälleen kerran vilahtaa Kauppilan pihan ohi tai oikeastaan läpi. Perheen talo jää juuri ja juuri junaradan 30-metrisen suojavyöhykkeen ulkopuolelle.

Kauppiloiden puheissa hiilijunat ovat susijunia, koska virolaisvetureiden kyljissä on suden näköistä eläintä esittävät teippaukset.

Liikenne jatkuu vielä noin viikon ajan

Hiilen raidekuljetukset hoitaa virolainen Operail ja Hangon Koverharin satamassa junavaunujen tyhjennyksestä ja laivojen lastauksesta vastaa suomalaisyritys Rauanheimo.

Ainakin vielä maanantaina 28.3.2022 juna vei hiiltä Vainikkalasta Hankoon. Tulevia hiilikuljetuksia on merkitty junaliikenteen havaintojärjestelmä Juliaan (siirryt toiseen palveluun) kuluvan viikon torstaihin saakka.

Rauanheimon toimitusjohtaja Tero Kosonen kertoo, että hiiltä on tuotu maahan ennen viime sunnuntaita noin viikon kuljetuksiin riittävä määrä. Yhtiön tulevaisuus Koverharissa on täysin auki.

– Tämä muutos on ollut niin nopea, että täytyy miettiä suunnitelmia ja strategioita uusiksi.

Miksi venäläinen hiili on saanut kulkea rautateitse Suomen läpi Keski-Eurooppaan, Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit?

Tähän asti venäläiseen hiileen ei ole kohdistunut EU:n asettamia tuontipakotteita. Hiilen tuonti Venäjältä Suomeen ja muualle EU:hun on siten ollut sallittua. Nyt tilanne on kuitenkin se, että Suomen ja Venäjän välinen rautatieliikenne on muista pakotteisiin liittyvistä syistä päättynyt sunnuntaina.

Minkä takia hiilen kauttakulku silti jatkuu Suomessa?

Nämä vielä Suomen raiteilla liikkuvat kuljetukset ovat saapuneet Suomen puolelle ennen viime sunnuntaita, jolloin raideliikenne keskeytyi Suomen ja Venäjän rajalla.

Kulkeeko Suomen läpi normaalisti muuta vastaavaa tavaraa Venäjältä kolmansiin maihin?

Suomen asema Venäjän naapurimaana ja Pietarin talousalueen lähellä on luonut sellaisen tilanteen, että Suomi on merkittävä kauttakuljetusmaa sekä Venäjälle että Venäjältä. Hiilen lisäksi on kuljetettu muutakin samantyyppistä bulkkitavaraa, mutta Tulli ei tilastoi kauttakuljetuksia.

Saksa ja terästeollisuus pyrkivät irti hiilestä

Hiilikuljetukset siis loppuvat toistaiseksi ja saattavat tulevaisuudessa vähentyä merkittävästi. Esimerkiksi Saksa aikoo luopua (siirryt toiseen palveluun) venäläisen kivihiilen käytöstä syksyyn mennessä.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa pitämässään lehdistötilaisuudessa perjantaina, että koko Euroopan riippuvuutta Venäjän energiasta tullaan vähentämään.

Myös terästeollisuus pyrkii irti hiilestä tai ainakin karsimaan sen käyttöä. Esimerkiksi SSAB valmistaa jo nyt fossiilivapaata terästä Ruotsin Oxelösundin tehtaallaan.

Pirjo Kauppila kahden nuorimman lapsensa kanssa kodin pihatiellä, taustalla Hanko-Hyvinkää-junarata.
Kauppiloiden pihatie kulkee viereisen radan suuntaisesti. Pirjo Kauppila vilkuttaa lapsineen paitsi junille, myös ohi ajaville naapureille kuten tässä. Kuva: Paula Tiainen / Yle

Hangon ja Hyvinkään välisellä, Vihdin Otalammen läpi kulkevalla junaradalla on myös muuta raskasta tavaraliikennettä. Kauppilan perhettä junat eivät sinänsä häiritse ja niiden tarkkailu on osa radan varressa asumisen viehätystä.

– Katsomme aina, että mikä juna milloinkin menee, onko se susijuna, tukkijuna vai museojuna. Osa junankuljettajista myös soittaa torvea, kun olemme pihalla vilkuttamassa. Lasten suosikkeja ovat kuitenkin keltaiset ratatyökoneet.

Yle uutisoi reilu vuosi sitten hiilijunien aiheuttamasta, radanvarren asukkaiden kokemasta tärinähaitasta. Tilanne ei ole muuttunut miksikään.

Rataosuuden parhaillaan käynnissä oleva sähköistäminen saattaa vielä entisestään lisätä rataosuuden junaliikennettä, vaikka hiilikuljetukset vähenisivät tai loppuisivat kokonaan.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23:een asti.

Lue myös:

Bussit Venäjältä Suomeen ovat olleet täysiä, kun junaliikenne päättyi – yhtiöt aikovat lisätä vuoroja kasvaneen kysynnän takia

Viimeinen Allegro-juna saapui Helsinkiin – Suomen ja Venäjän välinen junaliikenne on lakannut toistaiseksi kokonaan

Analyysi: Eurooppa voi päästä eroon Venäjän energiasta jo tänä vuonna, mutta se vaatii entistä hurjemman vihreän siirtymän – näin se saataisiin aikaan

Hiilijuna jytisee niin, että kuntakin säikähti – asukas ensimmäisistä öistä: Kuin ruotsinlaivalla olisi peruutettu Ahvenanmaan laituriin

Suosittelemme sinulle