Hyppää sisältöön

Konkarit jyräävät Ylen presidenttikyselyssä: Olli Rehn nousi kärkeen, Sanna Marin putosi kolmanneksi

Kansalaiset näyttävät arvostavan ulkopoliittista osaamista ja pitkää kansainvälistä uraa.

Presidenttigallup: ykkösenä Olli Rehn, toisena Pekka Haavisto, kolmas Sanna Marin
Kolmen kärki pysy samana verrattuna viime vuoteen, mutta järjestys on vaihtunut. Olli Rehnin kannoilla seuraavat Pekka Haavisto ja Sanna Marin. Kuva: Eetu-Mikko Pietarinen / Yle
Kristiina Tolkki
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomalaiset päättävät kahden vuoden kuluttua, kenestä tulee Suomen seuraava presidentti. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön kausi päättyy 2024.

Taloustutkimuksen presidenttikyselyssä kärkeen nousevat vanhat konkarit: Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Kolmantena tulee pääministeri Sanna Marin (sd.).

Toistaiseksi presidentinvaaleihin ei ole ilmoittautunut yhtään ehdokasta. Olli Rehn on kertonut harkitsevansa ehdokkuutta sen jälkeen, kun koronakriisi on ohi.

Kun suomalaisilta kysyttiin, kuka on heidän ykkösehdokkaansa, Rehnin valitsi 20 prosenttia vastaajista. Haaviston nosti ykkössijalle 16 prosenttia, Marinin 9 prosenttia vastaajista.

Taloustutkimuksen kyselyssä vastaajat valitsivat suosikkinsa 41 nimen joukosta.

Yllätysnimeksi nousi Mika Aaltola

Kymmenen kärkeen nousee tuttuja nimiä: perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ja Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori (kok.). Vapaavuoren niskaan hengittää entinen pääministeri Alexander Stubb (kok.).

Mukana on myös yllätysnimi: Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola. Aaltola on ollut paljon julkisuudessa Ukrainan sodan aikana.

Kymmenen kärkeen mahtuu Marinin lisäksi vain yksi nainen, EU-komissaari Jutta Urpilainen (sd.).

Helsingin yliopiston vanhempi yliopistonlehtori Emilia Palonen kiinnittää huomiota naisten vähäiseen määrään. Ukrainan sodan aikana tv-haastatteluissa on esiintynyt paljon miespuolisia asiantuntijoita. Se vaikuttaa siihen, ketkä koetaan luottohahmoiksi.

– Varmaan Sanna Marinkin olisi luottohahmo, mutta nämä turvallisuuspoliittiset kysymykset ovat sukupuolittuneita ja nyt haetaan miespuolisia johtajia. Kansanisiä.

Kokemus painaa paljon ja presidentinvaaleissa pärjäävät ne, jotka ovat liikkuneet maailmalla. Kriisitilanteessa haetaan myös turvallisuutta.

– Nyt haetaan tuttua kasvoa, joka on kansainvälisesti verkostoitunut, Palonen sanoo.

emilia palonen  helsingin yliopisto.  vanhempi yliopiston lehtori
Ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ovat viime aikoina keskustelleet etenkin sotilaat ja miespuoliset asiantuntijat, sanoo yliopistonlehtori Emilia Palonen. Kuva: Markku Rantala / Yle

Ukrainan sota muuttaa myös Suomen vaaleja

Edellisen kerran Ylen presidenttikysely tehtiin tammikuussa 2021. Silloin ykköseksi nousi pääministeri Sanna Marin (sd.). Marinin valitsi ykkösehdokkaakseen 16 prosenttia vastaajista. Nyt Marin on pudonnut kolmossijalle.

Vaalitutkija Sami Borg Tampereen yliopistosta uskoo, että muutos on seurausta Ukrainan sodasta. Se muuttaa Suomen presidentinvaaleja. Taloustutkimuksen kysely tehtiin maaliskuun puolessavälissä.

–Silloin Ukrainassa oli jo täysi rähinä päällä. Tuloksissa korostuu presidentin asema ulkopolitiikan johtajana yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa ja puolustusvoimain ylipäällikkyys.

Borg arvioi, että kriisitilanteessa menestyvät kansainvälisesti kokeneimmat, tai sellaisiksi mielletyt ehdokkaat, kuten Olli Rehn tai Pekka Haavisto.

Rehn suosituin myös kokoomuksen kannattajien keskuudessa

Entisen EU-komissaarin Olli Rehnin kannattajat tulevat hänen oman puolueensa keskustan lisäksi kokoomuksen riveistä. Rehn on etenkin varttuneiden kansalaisten suosikki.

Rehn saa kokoomuksessa jopa enemmän kannatusta kuin puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo, entinen pääministeri Alexander Stubb tai Suomen olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori.

Kokoomuksen äänestäjistä Olli Rehniä pitää parhaana ehdokkaana 24 prosenttia vastaajista, Alexander Stubbia 15 prosenttia. Jan Vapaavuoren ja Petteri Orpon suosikikseen nostaa 11 prosenttia kokoomuksen kannattajista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto on naisten suosikki.

– Haavisto kerää ääniä nuorilta, pääkaupunkiseudulta ja puoluekartalta omistaan eli vihreiltä, mutta myös SDP:n ja vasemmistoliiton kannattajien keskuudesta, sanoo Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen.

Vaalitutkija Borg: Vaikea uskoa, että Marin lähtisi ehdolle

Pääministeripuolue SDP:n ylivoimainen ykkösnimi on Sanna Marin. Marinin lisäksi SDP:ssä on muita keskivahvoja nimiä kuten europarlamentaarikko Eero Heinäluoma ja EU-komissaari Jutta Urpilainen.

– Sanna Marinin suosio on siivittänyt puolueen suosiota eduskuntavaalimittauksissa. On kuitenkin vaikea uskoa, että hän olisi kiinnostunut presidentin tehtävästä. Naisehdokkaista Jutta Urpilainen on varmasti se, johon katseet kohdistuvat, Sami Borg sanoo.

Hankalin tilanne on kokoomuksessa: yhtä ylivoimaista ehdokasta ei vielä ole näköpiirissä. Puolueella on Borgin mukaan edessään kova paikka: miten löytää ehdokas, joka pystyy täyttämään presidentti Sauli Niinistön saappaat.

– SDP:llä ja kokoomuksella on paljon nimiä, mutta ei selvää ykkösehdokasta tällä hetkellä. Pari vuotta ennen vaaleja se ei ole vielä ongelma, mutta vuoden päästä siitä voi olla jo haittaa, koska silloin pitäisi jo valmistella kampanjoita kovalla vauhdilla, Borg sanoo.

Halla-ahoa saa tukea vain omiltaan

Suomalaiset saivat myös nimetä kyselyssä viisi mieluisinta ehdokasta Suomen seuraavaksi presidentiksi. Näiden mainintojen perusteella voi päätellä, miten laajoihin joukkoihin ehdokkaat voisivat vedota.

Kärkikolmikko Rehn, Haavisto ja Marin pysyy ennallaan, mutta Halla-aho putoaa nelossijalta.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho saa siis vahvaa kannatusta eli ykkössijoja omasta puolueestaan, mutta päästäkseen kärkisijoille presidentinvaaleissa on saatava laajaa kannatusta yli puoluerajojen.

Kun lasketaan kaikki maininnat, Halla-ahon ohi kiilaavat myös keskustan Matti Vanhanen, Alexander Stubb ja Jan Vapaavuori.

Niinistön jälkeinen aika

Vaalitutkija Sami Borg arvioi, että presidentinvaaleissa 2024 korostuu ulkopoliittinen osaaminen. Hän näkee, että vasemmisto-oikeisto -jaottelu on jopa hieman vähentynyt. Näin kävi jo edellisissä presidentivaaleissa.

– Esimerkiksi viime presidentinvaaleissa sekä keskustan että SDP:n äänestäjistä kaksi kolmesta meni mittausten mukaan jo ensimmäisellä kierroksella Niinistön taakse.

Borg pitää erittäin todennäköisenä, että seuraavissa presidentinvaaleissa tarvitaan kaksi kierrosta.

– Kun presidentti Niinistö joutuu luopumaan, on tulossa erittäin kiinnostavat ja tärkeät presidentinvaalit. Toinen syy tähän on yleinen kansainvälinen tilanne.

Lue vuosi sitten tehdystä kyselystä: Ylen presidenttikysely: Sanna Marin kansalle mieluisin seuraavaksi presidentiksi, Olli Rehn kiri Pekka Haaviston edelle

Onko tulos yllättävä? Keskustele aiheesta 28.03.2022 klo 23 asti.

Suosittelemme sinulle