Hyppää sisältöön

Lapin hyväksi tehdystä työstä on palkittu Helmi-palkinnolla: 10 000 euroa jaetaan Lapin Metsämuseon, Ari Savikon ja Marja Tuomisen kesken

Lapin Metsämuseon edustaja Tapio Pukema ja Marja Tuominen ovat tämän vuoden Helmi-palkittuja. Kuva: Pekka Viinikka / Yle
Jarno Tiihonen

Lapin hyväksi tehtävästä työstä jaettavan 10 000 euron Helmi-palkinto jaetaan tänä vuonna kolmen saajan kesken. Pohjolan Osuuspankin myöntämä palkinto jaetaan Lapin Metsämuseon, Ari Savikon ja Marja Tuomisen kesken.

Lapin maakuntajohtaja ja Helmi-palkintotyöryhmän puheenjohtaja Mika Riipi kertoo, että tänä vuonna on haluttu nostaa esiin lappilaisille tärkeitä juuria, kulttuuria ja perinteitä.

– Palkinnon saajat ovat ainutlaatuisella tavalla säilyttäneet, tuoneet esiin ja tutkineet näitä meille kaikille lappilaisille tärkeitä teemoja, Riipi sanoo tiedotteessa.

Ari Savikon työn tuloksena on syntynyt yksityinen kalakirjasto Muonioon. Kirjastossa on Suomen kattavin kala- ja kalastusaiheinen julkaisukokoelma.

Kokoelma sisältää suomalaista kalakirjallisuutta vuodesta 1730 aina nykyvuosiin saakka. Kirjastossa on myös ulkomaista kalakirjallisuutta aina 1600-luvulta lähtien. Kalakirjastolla on tärkeä tehtävä toimia muisti-instituutiona.

Professori, emerita Marja Tuominen on arvostettu kulttuurihistorian asiantuntija. Hän on käsitellyt muun muassa Suomen, Lapin ja pohjoisen ajallisuutta, kulttuuria ja sotien jälkeistä yhteiskuntaa.

Marja Tuominen teki myös mittavan työuran Lapin yliopistossa, josta siirtyi emerita professorin rooliin v. 2021.

Lapin Metsämuseo tallettaa, tutkii, ylläpitää ja esittää Lapin metsähistoriaan liittyvää kulttuuriperintöä ollen ainoa museo maailmassa, joka on keskittynyt Lapin metsätyön historian vaalimiseen.¨

Helmi-palkinto on jaettu vuodesta 2006 lähtein. Aiempia palkittuja ovat esimerkiksi Hannu Manninen, Antti Tuisku ja Hetan musiikkipäivät.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle