Hyppää sisältöön

Fazer Mylly ja Viking Malt pulittavat korkeaa hintaa kotimaisesta viljasta – syinä heikko satokausi ja kustannusten nousu

Hinnoista huolimatta yhtiöt kertovat haluavansa edelleen nimenomaan Suomessa kasvatettua viljaa.

Fazer jauhaa myllyillään Lahdessa kotimaista viljaa. Kuvassa Fazerin mylly Lahdessa marraskuussa 2021. Kuva: Petri Niemi / Yle
Sini Ojanperä

Kotimaisen viljan hinnannousu kurittaa Elintarviketeollisuutta. Viljojen tuottajahinnat ovat olleet korkealla muun muassa siksi, että viime kesän sato oli heikko.

Fazer Myllyn toimitusjohtajan Jarkko Arrajoen mukaan maailmanmarkkinahinnat määrittelevät viljaraaka-aineen hintaa myös Suomessa. Paikalliset olosuhteet kuitenkin vaikuttavat siihen, ovatko hinnat suurempia vai pienempiä kuin maailmanmarkkinahinnat.

Tällä hetkellä yhtiö maksaa suomalaisille tuottajille venhästä ja kaurasta enemmän kuin mitä maailmanmarkkinahinta on, vaikka niiden hinta on tuplaantunut vuoden takaisesta. Fazer aikoo silti pitäytyä kotimaisen viljan käytössä.

Arrajoki katsoo, ettei kummallakaan osapuolella, tuottajalla tai ostajalla, ole kriisitilanteessa erityistä etulyöntiasemaa.

– Kaikki toimijat tässä ketjussa pyrkivät tekemään oman työnsä ja pärjäämään mahdollisimman hyvin, jotta voimme ylipäätään turvata suomalaisen alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden toiminnan sekä omavaraisuuden, hän vakuuttaa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan sotkee maailman vilja- ja lannoitemarkkinoita sekä aiheuttaa yleisesti epävarmuutta tulevasta. Siksi maailmanmarkkinahintojenkin kehitystä on hyvin vaikea ennustaa.

Mallastamo ei pelkää ohrapulaa

Mallasvalmistaja Viking Malt on luottavainen, että tuottajien viljelyinto säilyy myös tulevalla satokaudella vaikeuksista huolimatta. Viking Maltin hankintapäällikkö Christian Tallskog kertoo, että kiinnostus mallasohran viljelyyn on kasvanut, ja rakenteilla oleva uusi mallastamo Lahdessa takaa lähialueen sadolle menekin.

Tallskog uskoo, että kohonneet viljanhinnat kompensoivat kasvaneita tuotantokustannuksia. Mallasohra ei myöskään vaadi aivan yhtä paljon ravinteita kuin ruokaviljat.

– Mallasohra menee perinteisesti hieman pienemmällä lannoituksella, koska panimolajikkeissa pitäisi olla vähän vähemmän valkuaista. Sillä tavalla se voi ehkä olla vertailussa hieman kilpailukykyisempi, hän kertoo.

Tavallisesti Viking Malt ostaa pelkästään kotimaista mallasohraa, mutta koska senkin sato oli viime vuonna heikko, on yhtiö joutunut käyttämään myös tuontiviljaa.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle