Hyppää sisältöön

EU-johtajat vahvistavat tukeaan Ukrainalle – Sanna Marin: Ukraina taistelee kaikkien eurooppalaisten puolesta

EU-johtajat kokoontuvat torstaina Brysseliin. Turvallisuus- ja puolustusyhteistyön vahvistamisen ja Ukrainan tukemisen lisäksi yhtenä pääaiheena on irtautuminen venäläisestä tuontienergiasta.

Emmanuel Macron står med ryggen svängd mot kameran medan han pratar med Sanna Marin. Sanna Marin tittar på Macron. I bakgrunden flaggor.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron tapasivat kaksi viikkoa sitten Versailles'sin huippukokouksessa. Kuva: EPA-EFE/All Over Press
Pekka Kinnunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vilkastuttanut EU-johtajien kokoustahtia.

Ranskan Versailles’ssa 10. ja 11. maaliskuuta järjestetyn ylimääräisen huippukokouksen jälkeen nyt on vuorossa EU-johtajien kokous Brysselissä 24. ja 25. maaliskuuta.

Venäjän hyökkäyssodan lisäksi Brysselin kokouksen asialistalla ovat turvallisuus ja puolustus, energia, talouskysymykset, EU:n koronatoimet, ulkosuhteet ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan nimitys. EU-johtajat tapaavat myös Brysselissä vierailevan Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) esitteli Eurooppa-neuvoston asialistaa eduskunnan ulkoasiainvaliokunnalle ja EU-asioita linjaavalle suurelle valiokunnalle tänään keskiviikkona.

Suuren valiokunnan ja pääministerin keskustelussa esillä olivat muun muassa Venäjään kohdistetut pakotteet ja energiapolitiikka.

Keskustelua käytiin siitä, miten pakotteita voitaisiin tehostaa ja millä keinoilla Venäjän mahdollisuuksia kiertää pakotteita voitaisiin estää.

Keskustelun aiheina olivat myös, miten energiasiirtymää jäsenmaissa on mahdollista nopeuttaa ja miten energiapakotteiden asettaminen vaikuttaisi jäsenmaihin taloudellisesti ja konkreettisten energiatarpeiden osalta.

Marin: Lisää tukea Ukrainalle

Suuren valiokunnan kokouksen jälkeen Marin kertoi Ylen haastattelussa, että Ukrainalle on annettava lisää aseellista tukea, muuta materiaalista tukea ja rahallista tukea niin kauan kun sota jatkuu.

– On erittäin tärkeää, että Eurooppa yhdessä kumppanimaiden kanssa sitoutuu antamaan kaiken sen avun ja tuen Ukrainalle, mitä se tarvitsee. Ukraina taistelee paitsi oman itsenäisyytensä niin kaikkien eurooppalaisten ja eurooppalaisten arvojen puolesta ja senkin vuoksi vahva tuki Ukrainalle on ensiarvoisen tärkeää, Marin korosti.

Venäläisestä tuontienergiasta halutaan irti

EU-johtajat käsittelevät EU:n keinoja luopua riippuvuudestaan Venäjän kaasun, öljyn ja hiilen tuonnista niin pian kuin mahdollista.

– Kyse on ennen muuta siitä, millä tavalla lyhyellä aikavälillä saadaan korvattua tätä venäläistä tuontienergiaa esimerkiksi muualta tehdyillä ostoilla. Komissio tulee tänään esittämään todennäköisesti yhteistä kaasuhankintaa Euroopan alueelle niin, että voisimme sitten irtautua myös mahdollisimman pikaisesti Venäjän tuontikaasusta, Marin kertoi.

Eurooppa-neuvoston kokouksessa keskustellaan energian hinnoista, kaasun varastoinnista ja sähkömarkkinoiden toiminnasta.

Turvallisuus- ja puolustusyhteistyön askelmerkit

EU-johtajat hyväksyvät Brysselissä EU;n turvallisuus- ja puolustusyhteistyön uudet kuviot.

– Suomi on pitkään korostanut tarvetta vahvistaa EU:n yhteistä turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä. On tärkeää, että nyt Eurooppa-neuvoston kokouksessa meillä on hyväksyttävänä tämä strateginen kompassi, joka neuvostotasolla on jo käsitelty eli nyt myös päämiestasolla ikään kuin siunaamme nämä askelmerkit tulevaisuuteen, pääministeri Marin sanoi.

Isoja kysymyksiä ovat niin jäsenvaltioiden kuin Euroopan yhteisen puolustuskyvyn kehittäminen, kuten esimerkiksi investoinnit puolustushankintoihin ja eurooppalaisen yhteisen tuotannon vahvistaminen.

– On tärkeää, että Versailles'in kokouksen julkilausumassa mainittiin tämä 42.7 kokonaisuus, joka velvoittaa jäsenmaita auttamaan toisiaan tilanteissa, joissa johonkin jäsenmaahan kohdistuisi aggressiivista toimintaa tai esimerkiksi hyökkäystoimintaa. On tärkeää, että tämä mainitaan, Marin totesi.

EU:n turvatakuissa ei ole kuitenkaan kysymys yhteisestä sotilaallisesta puolustuksesta.

– Se tarkoittaa sitä, että jäsenmailla on velvollisuus auttaa toisiaan, mutta mitään tällaista yksittäistä velvoitetta esimerkiksi lähettää sotilaita toisiin maihin ei ole, mutta velvoite on kuitenkin auttaa., Marin muistutti.

Voit keskustella tästä arikkelista 24.3.2022 kello 23 saakka.

Lisää aiheesta:

EU:n huippukokous päättyi Versailles'ssa – Venäjälle tulossa neljäs pakotepaketti, Marin: Talouspakotteet kovia ja Eurooppakin kärsii niistä

Suosittelemme