Hyppää sisältöön

Venäjän Suomen-suurlähetystö on joutunut pommiuhkausten kohteeksi

Uhkailu alkoi samaan aikaan, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaa. Lähetystöön on kohdistunut myös pienimuotoista ilkivaltaa.

Katukyltti ripustettu aitaan Venäjän suurlähetystön edustalla Tehtaankadulla Helsingissä.
Mielenosoittajat ovat kiinnittäneet Helsingin Tehtaankadulla sijaitsevan Venäjän suurlähetystön eteen uuden katukyltin. Kuva otettu 14.3.2022. Kuva: Katri Kirsi / Yle
Ari Tuhkanen

Helsingin Kaivopuistossa sijaitseva Venäjän Suomen-suurlähetystö on joutunut poliisin mukaan viime viikkoina pommiuhkausten kohteeksi. Uhkaukset alkoivat samoihin aikoihin, kun Venäjä käynnisti hyökkäyksensä Ukrainaan, kertoo hälytys- ja valvontayksikön johtaja ylikomisario Heikki Porola Helsingin poliisista.

Muun muassa kirjeitse lähetystöön toimitetut uhkaukset eivät ole poliisin mukaan aiheuttaneet vaaratilanteita.

– Räjähteitä ei ole löytynyt, kertoo Porola.

Poliisi on käynyt paikan päällä selvittämässä yhteistyössä lähetystön kanssa uhkan todenperäisyyttä. Tapaukset eivät ole johtaneet rikostutkintaan.

Kynttilämeri Venäjän suurlähetystön edustalla Tehtaankadulla Helsingissä.
Lähetystön eteen on tuotu hautakynttilöitä. Kuva on otettu 14.3.2022. Kuva: Katri Kirsi / Yle

Lähetystön aitaa on töhritty ja portin valvontakamera rikottu

Suurlähetystöihin kohdistuvat pommiuhkaukset eivät ole poliisin mukaan täysin poikkeuksellisia, vaan niitä tulee maailman tapahtumien mukaan aika ajoin useisiin lähetystöihin Helsingissä. Erityisesti suurvaltojen lähetystöt ovat muita useammin uhkausten kohteena.

Venäjän suurlähetystöön kohdistui pommiuhkauksia viimeksi Venäjän Krimin valtauksen aikoihin vuonna 2014, muistelee ylikomisario Porola.

Tehtaankadulla sijaitsevaan Venäjän suurlähetystöön on kohdistunut viime viikkoina myös ilkivaltaa. Poliisille on ilmoitettu muun muassa lähetystöalueen aidan töhrimisestä spraymaalilla ja yhden portilla olevan kulunvalvontakameran rikkomisesta.

Ilkivaltaa on tapahtunut poliisin mukaan suurten mielenosoitusten yhteydessä.

Poliisi on lisännyt sodan alkamisen jälkeen Venäjän suurlähetystön ympäristön valvontaa. Lähellä partioi poliiseja ympäri vuorokauden.

– Olemme turvaamassa Geneven sopimuksen mukaan diplomaattista koskemattomuutta. Kaivopuiston alueella on ollut vuosikymmenet vartiointia. Nyt sitä on tiiviimmin Venäjän suurlähetystön lähettyvillä, sanoo Porola.

Lue lisää:

Venäjän suurlähetystön erikoinen pyyntö hätkähdytti – nyt kolme suomenvenäläistä kertoo, mitä he ajattelevat ilmiantokampanjasta

Pysäyttävä näky Venäjän suurlähetystön edustalla: Kynttilämeri ja pieni nukke Ukrainan lipun värit hihassaan

Suosittelemme sinulle