Hyppää sisältöön

Unta koettelee juuri nyt moni asia: huoliajatukset voivat pitää unen loitolla, kesäaikaan siirtyminen sotkee varsinkin iltavirkkujen rytmiä

Kun uni häiriintyy, syvä uni tyypillisesti hieman lyhenee. REM-unen määrä voi lisääntyä, mutta se ei välttämättä ole laadultaan hyvää, toteaa professori Tiina Paunio.

Henkilö nukkuu sängyssä.
Kesäaikaan siirryttäessa unia ei kannattaisi venyttää aamulla tavallista pidemmiksi. Unihoitajan vinkkejä löytyy tämän jutun lopusta. Kuvituskuva. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle
Elisa Kallunki

Osa ihmisistä nukkuu myllerrystenkin keskellä hyvin. Toisten uni häiriintyy herkästi.

– Tässä on kovasti yksilöllistä vaihtelua. Me ihmiset olemme erilaisia ja reagoimme eri tavoin, sanoo professori Tiina Paunio.

Paunio on Helsingin yliopiston psykiatrian professori ja THL:n tutkimusprofessori. Hän myös johtaa Helsingin yliopiston Sleepwell (siirryt toiseen palveluun)-tutkimusohjelmaa.

Hyvää unta koettelee juuri tällä hetkellä väestötasolla useampi tekijä: Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä siirrytään kesäaikaan, ja kevään edetessä valon määrä lisääntyy. Samaan aikaan maailmantilanne saattaa nostaa mieleen huolia ja pelkoja, ja koronapandemiakin jatkuu.

Kesäaikaan siirtyminen sekoittaa varsinkin iltavirkkujen unta

Kesäaikaan siirtyminen voi sekoittaa varsinkin iltapainotteisten ihmisten rytmiä. Kun kellonaikaa siirretään tunnilla eteenpäin, valoisa aika illalla lisääntyy.

– Tämä vaikuttaa erityisesti niin sanotuilla iltatyyppisillä ihmisillä. Heillä vuorokausirytmi siirtyy muutenkin herkästi eteenpäin, sanoo unitutkija Tiina Paunio.

Vuorokausirytmin siirtyessä eteenpäin nukkumaanmeno voi viivästyä ja aamulla oikeaan aikaan herääminen on vaikeaa. Tätä vahvistaa myös se, että kevään edetessä valon määrä muutenkin lisääntyy.

Esimerkiksi Helsingissä aurinko laskee Helsingin yliopiston almanakan mukaan lauantaina 26. maaliskuuta kello 18.49. Sunnuntaina 27. maaliskuuta aurinko laskee tunnin ja kolme minuuttia myöhemmin, kello 19.52.

Kesäaikaan siirtyminen aiheuttaa tyypillisesti univajetta väestötasolla seuraavalla viikolla. Osalla, erityisesti iltatyyppisillä ihmisillä, univajetta voi olla kesäaikaan siirtymisen vuoksi pidempään.

Tiina Paunio, professori, Helsingin yliopisto
Unen ja vuorokausirytmin näkökulmasta on selvää, ettei talvi- ja kesäajan välillä pitäisi hyppelehtiä edestakaisin, ajattelee professori Tiina Paunio. Kuva: Markku Pitkänen / YLE

Huoliajatukset voivat valvottaa

Tällä hetkellä nukkumista saattaa osalla ihmisistä häiritä myös Venäjän hyökkäyssotaan liittyvä maailmantilanne. Se aiheuttaa Suomessakin monille huolta, monenlaisista syistä.

Ahdistus, pelko ja muut voimakkaat negatiiviset tunteet voivat häiritä unta.

– Negatiiviset tunteet laukaisevat kehossa hälytysreaktion. Ne vaikuttavat mieleen ja kehoon niin valveilla kuin unessa – unessa etenkin silloin, jos tunnetta ei valveilla ollessa ole pystynyt käsittelemään, Tiina Paunio sanoo.

Jos huolia on, niiden tarkastelu päiväsaikaan olisikin tärkeää. Käsittelemättömät huoliajatukset voivat pulpahdella pintaan ja aiheuttaa niin nukahtamisen viivettä, varhaista aamuheräilyä kuin painajaisia. Ne voivat myös lisätä yöllisiä heräilyjä.

Tiina Paunion mukaan ihminen heräilee normaalistikin yön aikana useita kertoja. Heräämiset ovat kuitenkin hyvin lyhyitä eikä ihminen aamulla muista heräilleensä.

– Jos huoliajatukset ovat mielen pinnalla, ne voivat päästä näiden lyhyiden heräämisten aikana tietoisuuteen, ihminen havahtuu ja takaisin nukahtaminen voikin olla vaikeata.

Nuori makaa sängyssä.
Huoliajatukset voivat aiheuttaa nukahtamisen viivettä ja lisätä yöheräilyä. Kuvituskuva. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Syvä uni lyhenee, REM-uni pitenee

Mitä sitten unen eri vaiheille tapahtuu, jos uni vaikkapa kellonajan siirtelyn tai huoliajatusten seurauksena häiriintyy?

Tiina Paunion mukaan tyypillistä on, että unen häiriintyessä syvä uni lyhenee. REM-uni, jolloin nähdään unia, puolestaan usein määrällisesti pitenee. REM-uni voi kuitenkin silloin olla tavallista pilkkoutuneempaa eikä se olekaan laadultaan hyvää.

REM-unen aikana tapahtuu normaalisti todennäköisesti myös negatiivisten tunteiden neutralointia. Paunion mukaan unen häiriintyessä niin ei välttämättä pääse tapahtumaan.

– Huoliajatukset ovatkin aamulla yhtä suuria kuin illalla, elleivät jopa suurempia.

Silloin tällöin huonosti nukutut yöt ovat tavallisia

Unen hetkellinen häiriintyminen on normaalia ja yksittäiset huonosti nukutut yöt ovat tavallisia. Ihmisen normaalit fysiologiset prosessit yleensä korjaavat tilanteen seuraavina öinä.

– Unipainetta kertyy enemmän, ja aivot ja keho kaipaavat unta. Unesta tulee syvempää ikään kuin kompensaationa, Tiina Paunio sanoo.

Jos uniongelmat kuitenkin jatkuvat yli kuukauden, univaikeuksia on useampana yönä viikossa ja ne vaikuttavat merkittävästi päiväaikaiseen toimintakykyyn, uniongelma voi olla kroonistunut.

Osalle uniongelmiin riittää omahoito ja osa uniongelmista kärsivistä voi tarvita ammattiapua.

Unihoitajan neuvot parempaan uneen

Unihoitaja Tuula Tanskanen antaa käytännön neuvoja siihen, kuinka unta voi kesäaikaan siirryttäessa tai mahdollisten huolten valvottaessa itse koettaa parantaa. Tanskanen toimii unihoitajana HUSissa ja tekee Helsingin yliopistossa väitöskirjaa.

HUSin unihoitaja Tuula Tanskanen.
Uni rakastaa rutiineja, toteaa HUSin unihoitaja Tuula Tanskanen. Kuva: Kirsi Tuura
  • Kesäaikaan siirryttäessä aamuherätys normaaliin aikaan

Kun kesäaikaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä siirrytään, kellonaikaa siirretään siis tunnilla eteenpäin. Se voi sekoittaa varsinkin iltavirkkujen unirytmiä. Vaikka yö jää tunnin tavallista lyhyemmäksi, yöunelle on hyvä varata riittävästi aikaa.

– Lauantai-iltana ei nyt ehkä kannata lähteä baariin, vaan varata unelle aikaa seitsemän, kahdeksan tuntia, Tuula Tanskanen sanoo.

Aamulla heräämistä ei sen sijaan kannata siirtää tavallista myöhäisemmäksi.

– Herätyskello kannattaa laittaa sunnuntaiaamuna soittamaan siihen kellonaikaan, jolloin se maanantaiaamunakin soittaa, Tuula Tanskanen sanoo.

Heti aamuun ja aamupäivään olisi hyvä saada valoa sekä aktiivista toimintaa. Ne auttavat uneliaisuuden alkamista illalla.

Jos tulevina vuosina on mahdollista, kesäaikaan siirtymistä voi ennakoida niin, että heräämisaikaa aikaistaa usean päivän aikana portaittain, vartin kerrallaan.

  • Huoliajatuksiin tietoista rajaamista

Huoliajatusten pyörittely keskellä yötä voi pitää unta loitolla.

– Se tarkoittaa, että meillä on aivokuorellamme tosi paljon toimintaa, ja silloin uni ei voi alkaa tai jatkua, Tuula Tanskanen sanoo.

Huoliajatukset olisi hyvä tietoisesti koettaa siirtää päivään. Tanskanen neuvoo päivälläkin rajaamaan esimerkiksi sotauutisten seuraamista niin, ettei niitä lue tai katsele koko päivää, ei myöskään illalla juuri ennen nukkumaanmenoa.

  • Uni-valverytmi mahdollisimman säännölliseksi

Yleisesti ottaen säännöllinen rytmi edistää hyvää unta.

– Uni rakastaa rutiineja, Tuula Tanskanen sanoo.

Jos mahdollista, uni-valverytmi olisi hyvä pitää säännöllisenä ja sängystä olisi hyvä nousta ylös aina suunnilleen samaan aikaan. Heti aamulla olisi hyvä saada silmien verkkokalvoille valoa. Myös päivään sisältyvä liikunta ja mielekäs tekeminen auttavat nukkumaan hyvin.

Rauhoittuminen olisi syytä aloittaa tunti tai puolitoista tuntia ennen vuoteeseen menoa.

Hyvää unta voi edistää myös erilaisilla rentoutusharjoituksilla. Päivällä tehdyt harjoitukset aktivoivat unen kannalta tärkeää parasympaattista hermostoa.

HUSin tuottamilta Mielenterveystalo.fi-verkkosivuilta löytyy neuvoja muun muassa unettomuuden omahoitoon (siirryt toiseen palveluun) sekä sotaan liittyvän huolen ja epävarmuuden sietämiseen (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Venäjän hyökkäys Ukrainaan tuli jo uniin – tutkija Jarno Tuominen: "Usein niissä esiintyy tiettyjen valtioiden päämiehiä tai sotatilanteita"

Suosittelemme sinulle