Hyppää sisältöön

EU:n ja Naton johtajat pohtivat tänään Venäjän hyökkäystä ja lisäapua Ukrainalle – pääministeri Marin: "Suomi on valmis lisätoimiin"

Venäjältä tuotava energia nousee keskeiseksi kysymykseksi EU:n kaksipäiväisen huippukokouksen yhteydessä. Lisäksi Natolta on odotettavissa uusia toimia Ukrainan tukemiseksi.

Pääministeri Sanna Marin Brysselin huippukokouksessa.
Sanna Marinin mukaan jäsenmaiden kesken oli laaja yhteisymmärrys siitä, että ukrainalaisia pakolaisia voidaan ja halutaan auttaa. Kuva: John Thys / EPA
Rikhard Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

BRYSSEL Brysselissä koetaan tänään huippukokousten suma. Koolla ovat niin Eurooppa-neuvosto, teollisten maiden G7-ryhmä kuin Naton huippukokous.

Yhteisenä nimittäjänä toimii Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, joka osallistuu kaikkiin kokouksiin. Natolta on odotettavissa uusia toimia Ukrainan tukemiseksi.

Pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan liittolaisten odotetaan lisäävän kyberturvallisuuteen liittyvää tukea. Ukrainalle tarjotaan myös välineitä, joilla vastata kemiallisiin ja biologisiin aseisiin sekä ydinaseisiin liittyviin uhkiin.

Toisaalta Nato ei edelleenkään ole valmis ryhtymään sodan osapuoleksi. Lännen vahvin väline Venäjää vastaan ovat siis taloudelliset pakotteet.

Venäläinen energia keskiössä

Kysymys Venäjältä tuotavasta energiasta nousee keskeiseen asemaan EU:n kaksipäiväisen huippukokouksen yhteydessä.

– Pakotteet ja taloudelliset toimet ovat ennennäkemättömän kovat. Mutta emme vielä tiedä ovatko ne riittävät. Suomi on valmis lisätoimiin. Olemme kertoneet tämän hyvin avoimesti jo aikaisemmissa kokouksissa, pääministeri Sanna Marin sanoi Brysselissä keskiviikkoiltana.

Marinin mukaan Suomi on valmis kaikkiin niihin toimiin joita komissio esittää. Tämä koskee myös energiaan liittyviä pakotteita.

Venäläisen energian tuontikiellolla olisi kuitenkin merkittävät vaikutukset etenkin kaasusta riippuvaisten maiden energiahuoltoon.

Marinin mukaan ongelmaan voisi vastata siirtymällä yhteisiin EU-tason kaasuhankintoihin. Hän ei myöskään tyrmää ehdotusta energiaan kohdistuvasta hintakatosta.

– Meidän pitää hyvin tarkasti arvioida kaikkien ehdotusten vaikutukset. Me emme halua sellaisia toimia jotka aiheuttavat markkinahäiriöitä tai vaikeuttavat tilannetta entisestään. Mutta sanoisin, että kannattaa suhtautua avoimesti kaikkiin näihin esityksiin.

EU-johtajien odotetaan myös keskustelevan Kiinan roolista. Marinin mukaan Kiinalla on merkittävä rooli siinä, että Venäjän vastaiset pakotteet toimivat.

– Tavoitteemme on se, että Kiina ei omilla toimillansa vesitä näiden pakotteiden vaikutusta millään tavalla.

Kuuntele uutispodcast:

Sotaa ja tuhoa on takana kuukausi, mutta ukrainalaiset eivät taivu

Lue myös:

Pääministeri Marin tapasi kanadalaisen kollegansa Justin Trudeaun: "Suomi on tervetullut, jos me haluamme Nato-jäsenyyttä hakea"

Naton pääsihteeri Stoltenberg suomalaisten Nato-kannoista: "Olen pannut merkille kannatuksen vahvan kasvun"

Suosittelemme