BRYSSEL Brysselissä koetaan tänään huippukokousten suma. Koolla ovat niin Eurooppa-neuvosto, teollisten maiden G7-ryhmä kuin Naton huippukokous.
Yhteisenä nimittäjänä toimii Yhdysvaltain presidentti Joe Biden, joka osallistuu kaikkiin kokouksiin. Natolta on odotettavissa uusia toimia Ukrainan tukemiseksi.
Pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan liittolaisten odotetaan lisäävän kyberturvallisuuteen liittyvää tukea. Ukrainalle tarjotaan myös välineitä, joilla vastata kemiallisiin ja biologisiin aseisiin sekä ydinaseisiin liittyviin uhkiin.
Toisaalta Nato ei edelleenkään ole valmis ryhtymään sodan osapuoleksi. Lännen vahvin väline Venäjää vastaan ovat siis taloudelliset pakotteet.
Venäläinen energia keskiössä
Kysymys Venäjältä tuotavasta energiasta nousee keskeiseen asemaan EU:n kaksipäiväisen huippukokouksen yhteydessä.
– Pakotteet ja taloudelliset toimet ovat ennennäkemättömän kovat. Mutta emme vielä tiedä ovatko ne riittävät. Suomi on valmis lisätoimiin. Olemme kertoneet tämän hyvin avoimesti jo aikaisemmissa kokouksissa, pääministeri Sanna Marin sanoi Brysselissä keskiviikkoiltana.
Marinin mukaan Suomi on valmis kaikkiin niihin toimiin joita komissio esittää. Tämä koskee myös energiaan liittyviä pakotteita.
Venäläisen energian tuontikiellolla olisi kuitenkin merkittävät vaikutukset etenkin kaasusta riippuvaisten maiden energiahuoltoon.
Marinin mukaan ongelmaan voisi vastata siirtymällä yhteisiin EU-tason kaasuhankintoihin. Hän ei myöskään tyrmää ehdotusta energiaan kohdistuvasta hintakatosta.
– Meidän pitää hyvin tarkasti arvioida kaikkien ehdotusten vaikutukset. Me emme halua sellaisia toimia jotka aiheuttavat markkinahäiriöitä tai vaikeuttavat tilannetta entisestään. Mutta sanoisin, että kannattaa suhtautua avoimesti kaikkiin näihin esityksiin.
EU-johtajien odotetaan myös keskustelevan Kiinan roolista. Marinin mukaan Kiinalla on merkittävä rooli siinä, että Venäjän vastaiset pakotteet toimivat.
– Tavoitteemme on se, että Kiina ei omilla toimillansa vesitä näiden pakotteiden vaikutusta millään tavalla.
Kuuntele uutispodcast:
Lue myös: