Hyppää sisältöön

Venäjä onnistui välttämään osakemarkkinoiden romahduksen – Moskovan pörssi oli rajatusti auki ensimmäistä kertaa kuukauteen

Kauppaa käytiin vain 33 osakkeella. Ulkomaisilla omistajilla on edelleen myyntikielto ja Venäjän valtio nostaa kursseja tukiostoilla.

sss
Moskovan pörssi on rajatusti avannut kaupan käynnin tänään. Kuva: Natalia Kolesnikova / AFP
Antti Parviala

Moskovan pörssi oli auki tänään ensimmäistä päivää lähes kuukauteen.

Heti aamulla ruplina määritelty MOEX-indeksi nousi lähes kolme prosenttia. Dollareina määritelty RTS-indeksi sen sijaan romahti yli 11 prosenttia.

Tuntia myöhemmin MOEX-indeksi kävi lähes kymmenen prosentin nousussa. RTS-indeksin romahdus oli vaihtunut kovaan, lähes kuuden prosentin laskuun.

Lopulta osakkeiden hintatasoa kuvaava MOEx-yleisindeksi päätyi runsaan neljän prosentin nousuun. Dollarimääräinen indeksi romahti yhdeksän prosenttia.

Kauppaa käytiin vain neljän tunnin ajan, vain 33 yhtiön osakkeilla.

Pörssin hintatasoa nosti erityisesti venäläisten energiayhtiöiden nousu. Valtion kaasuyhtiö Gazpromin osake kallistui 13 prosenttia. Öljyjätti Rosneftin arvo nousi noin 17 prosenttia ja Lukoilin kaksitoista.

Kaivosjätti Nornickelin osake kallistui runsaa kymmenen prosenttia.

Sen sijaan lentoyhtiö Aeroflotin arvo syöksyi lopulta yli kuusitoista prosenttia.

Pörssissä ovet kiinni kuukauden

Edellisen kerran Moskovan pörssissä tehtiin kauppaa perjantaina 25.2. eli päivä Ukrainaan hyökkäämisen jälkeen.

Osakekursseja vääristää se, että ulkomaisille osakkeenomistajille on määrätty myyntikielto ja samalla Venäjän jättimäinen hyvinvointirahasto tekee osakkeiden tukiostoja.

Keskuspankki kertoi aiemmin, että se voi käyttää tuhat miljardia ruplaa osakeostoihin. Tänään ei kerrottu, kuinka paljon tukiostoja tehtiin.

Tämän vuoden alkuun verrattuna Moskovan pörssin yleistä hintatasoa kuvaava MOEX-indeksi on romahtanut lähes 40 prosenttia.

Kaupankäynnin rajoituksilla ja keskuspankin tukiostoilla pyritään pehmentämään osakemarkkinoiden pudotusta, joka on edelleen odotettavissa, kun ulkomaisille sijoittajille sallitaan osakkeiden myyminen mahdollisesti ensi viikon perjantaina.

Venäjän ruplan arvo on ollut tänään pienessä nousussa suhteessa dollariin. Dollari maksaa nyt noin 96 ruplaa, kun hinta pari viikkoa sitten kävi lähes 140 ruplassa. Ennen hyökkäystä Ukrainaan hinta liikkui runsaan 70 ruplan tuntumissa.

Jo tämän viikon maanantaina sallittiin jälleen kauppa Venäjän valtion OFZ velkakirjoilla. Kymmenen vuoden lainapaperien korko hyppäsi lähes kahteenkymmeneen prosenttiin ja on se jälkeen liikkunut neljäntoista ja seitsemäntoista prosentin välillä.

Suosittelemme sinulle