Hyppää sisältöön

Nokian Renkaiden tehtaalla osoitettiin mieltä, koska yhtiö jatkaa tuotantoa Venäjällä – mielenosoittaja: "Lähteminen on enemmän kuin realistista"

Yle seurasi Nokialla, kuinka torstaille koolle kutsuttu mielenosoitus sujui Nokian Renkaiden pääkonttorilla. Yhtiö on ilmoittanut jatkavansa tuotantoa Venäjällä huolimatta Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Nokian Renkaiden tehtaan edustalle mielenosoituksen järjestäneen Tampereen ukrainalaiset Suomessa ry:n puheenjohtaja Viascheslav Hrinenko tuomitsee puolueettomuuden Ukrainan sodasta. Työntekijät eivät halua arvostella työnantajaa. Video: toimittaja Juha Kokkala, kuvaaja Jani Aarnio / Yle
Mari Siltanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Nokialla osoitetaan parhaillaan mieltä Nokian Renkaiden Venäjän tuotantoa vastaan. Mielenilmaus alkoi yhdeltä. Paikalla oli rvajaat kolmekymmentä mielenosoittajaa.

Tampereen ukrainalaisten yhdistys päätti kutsua mielenilmauksen koolle, sillä Nokian Renkaat on ilmoittanut jatkavansa tuotantoa Venäjällä Ukrainan sodasta huolimatta.

Yhdistyksen mielestä on järkyttävää, ettei yhtiö lähde Venäjältä, vaikka Suomen hallitus tukee virallisesti Ukrainaa ja Tampereellakin on satoja sotaa pakenevia ukrainalaisia.

Puheenjohtaja Viascheslav Hrinenkonmukaan minkäänlainen tuki Venäjälle on väärin.

– Lähteminen on enemmän kuin realistista. Monet muutkin isot yhtiöt kuten Valio ja Fazer lähtivät jo Venäjältä. En ymmärrä miksi se on ongelma Nokian Renkaille.

Mielenosoittajia Nokian Renkailla.
Kylteissä vastustettiin Nokian Renkaiden Venäjän tuotantoa esimerkiksi sanomalla sen olevan sodan tukemista. Kylteissä oli myös kuvia sodasta. Kuva: Jani Aarnio / Yle

Nokialla olevat Nokian Renkaiden työntekijät surevat sotaa

Nokian Renkaat on aiemmin perustellut Venäjällä jatkamista toiminnan jatkuvuudella. Jatkaminen varmistaa, että yhtiö voi operoida ja valvoa tehdasta myös jatkossa. Venäjän tuotantoon ei kuitenkaan aiota enää investoida.

Varapääluottamusmies Teresa Kvickin mukaan Nokian tehtaalla keskitytään tekemään omia töitä. Hänen mukaansa moni työntekijä on lahjoittanut rahaa ukrainalaisten auttamiseksi.

– Suru ja hätä ihmisten kärsimyksestä on jokaisella. Emme voi muuta kuin käydä töissä, hankkia omille lapsille leipää ja jokainen oman kykynsä mukaan lahjoittaa rahaa.

Kvickillä on myös viesti mielenosoittajille.

– Toivon voimia kaikille, ennen kaikkea sodan keskellä oleville.

Venäjällä valmistetaan noin 80 prosenttia Nokian Renkaiden henkilöautojen renkaista. Yhtiö aikoo kuitenkin lisätä tuotantoaan Suomessa ja Yhdysvalloissa.

Yhtiön mukaan Nokian raskaat renkaat suunnitellaan ja valmistetaan jo nyt Suomessa. Kuorma- ja linja-autojen renkaat taas suunnitellaan Suomessa ja tuotetaan EU:n alueella. Yhtiö ei aio vastedes ottaa raskaiden renkaiden tilauksia Venäjältä.

Tampereen ukrainalaiset järjestivät mielenosoituksen Nokian Renkaiden pääkonttorin edessä. Katso tästä kaikki haastattelut. Toimittajana Juha Kokkala, kuvaajana Jani Aarnio / Yle.

24.3.2022 kello 15.27 Korjattu mielenosoittajien määrä vajaaseen kolmeenkymmeneen.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Keskustelu on auki 25. maaliskuuta kello 23.00 asti.

Lue lisää:

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on kestänyt tasan kuukauden – nämä seitsemän asiaa yllättivät kaikki

Tampereen ukrainalaiset järjestävät torstaina mielenosoituksen Nokian Renkaiden pääkonttorin edessä

Nokian Renkaat lisää tuotantoaan Nokialla ja Yhdysvalloissa – Venäjältä yhtiö ei lähde, muttei enää myöskään investoi sinne

Nokian Renkaiden mainehaitta näkyy jo rengasliikkeissä – autotalon johtaja: "Jos nokialaiset eivät asiakkaalle käy, otamme vaikka Continentalia tilalle"

Nokian Renkaiden kurssi vajosi yli 13 prosenttia – yhtiö kertoi jatkavansa toimintaansa Venäjällä, analyytikon mukaan yhtiön viestiä tulkittiin myös väärin

Suosittelemme