Hyppää sisältöön

"Joku voi vielä kaivoksenkin avata", sanoo geologi, joka tutki Oijärven kultaesiintymää jo 90-luvulla

Oijärven kultaesiintymää Iin ja Ranuan rajalla on tutkittu jo yli 25 vuotta. Kuuntele alta, mitä esiintymästä ja ensimmäisistä tutkimuksista kertoo GTK:n eläkkeellä oleva geologi Heikki Juopperi.

Varausalue ulottuu Iin Oijärven länsipuolelta pohjoisen suuntaisesti Ranuan puolelle. Pituutta alueella on yli 30 kilometriä. Kuva: Timo Nykyri / Yle

Oijärven kultaesiintymää Iin ja Ranuan rajamailla on tutkittu eri hankkeissa jo neljän vuosikymmenen aikana. Tänä keväänä tutkimukset aloittaa kanadalainen Gold Line Resources -yhtiö, joka hankki Oijärven oikeudet Kittilässä toimivalta Agnico Eagle -yhtiöltä viime vuoden miljoonakaupassa.

GTK:n, nyt jo eläkkeellä oleva, geologi Heikki Juopperi tutki Oijärven esiintymää 90-luvulla usean vuoden ajan. Tutkimuksissa löytyi lupaavia kultapitoisuuksia, jotka herättivät myös yritysten kiinnostuksen kohteeseen.

Kaivokseen asti selvitykset eivät ole vielä johtaneet, mutta Juopperin mukaan Oijärven alueella on edelleen potentiaalia.

  • Kuuntele alla olevasta haastattelusta, kun Juopperi muistelee Oijärven esiintymän alkuaikoja ja sitä, millaista geologin työ tuolloin oli.

Suosittelemme sinulle