Hyppää sisältöön

Analyysi: Laskevan suosion kanssa kipuileva Oscar-gaala ei osaa päättää, haluaako se olla suosittu vai taiteellisesti kunnianhimoinen

Oscar-ehdokkaina on yhä vähemmän suuren yleisön suosikkeja. Se voi vähentää yleisön kiinnostusta itse gaalaa kohtaan, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Anton Vanha-Majamaa.

Chloé Zhao kahden Oscar-patsaan kanssa.
Chloé Zhaon ohjaama Nomadland (2020) palkittiin vuoden 2021 Oscar-gaalassa kolmella pystillä. Kuva: Matt Petit / A.M.P.A.S. / Shutterstock / All Over Press
Anton Vanha-Majamaa

Oscar-palkinnot jaetaan maanantaina 28.3. Suora lähetys gaalasta Ylen verkkosivuilla, Teemalla ja Areenassa kello 1.30 alkaen.

Varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa jaetaan Oscarit vuoden parhaille elokuville. Tuo virke on enemmän totta nyt kuin koskaan ennen.

Oscar-gaalan ehdokasasettelua on viime vuosina rikastettu huomattavasti. Iso syy tähän on ollut #OscarsSoWhite-kampanja, joka kiinnitti vuodesta 2015 lähtien huomiota näyttelijäkategorioiden valkoisuuteen.

Keskustelun seurauksena Yhdysvaltain elokuva-akatemia on lisännyt jäsenistöönsä tuhansia uusia jäseniä (siirryt toiseen palveluun). Naisten, ei-valkoisten ja kansainvälisten jäsenten osuus on kasvanut huomattavasti.

Se näkyy ehdokkaissa ja voittajissa. Nopea reaktio nähtiin heti 2017, kun Barry Jenkinsin musta queer-draama Moonlight palkittiin vuoden parhaana elokuvana. Sittemmin gaalassa on nähty entistä enemmän muiden kuin valkoisten miesten ohjaamia elokuvia.

Myös kielimuuri on murtumassa. Alfonso Cuarónin Roma, jossa puhuttiin espanjaa ja misteekkien kieltä, sai kymmenen Oscar-ehdokkuutta vuonna 2019. Vuotta myöhemmin Bong Joon-hon korealainen Parasite palkittiin neljällä Oscarilla, joista yksi oli vuoden parhaan elokuvan pysti.

Bong Joon-ho håller i en Oscarsstatyett.
Bong Joon-hon ohjaamasta Parasitesta tuli vuonna 2020 ensimmäinen vieraskielinen parhaan elokuvan Oscar-voittaja. Kuva: John Angelillo/UPI/Shutterstock/All Over Press

Koska akatemian jäsenistä yhä isompi osa tulee Yhdysvaltojen ulkopuolelta, ovat levittäjien palkintokampanjat entistä kansainvälisempiä (siirryt toiseen palveluun). Se näkyy: tänä vuonna useampia ehdokkuuksia ovat saaneet japanilainen Drive My Car, espanjalainen Rinnakkaiset äidit, norjalainen The Worst Person in the World ja tanskalainen Flee.

Elokuvaharrastajat voivat iloita tilanteesta, sillä tietenkään vuoden parhaat elokuvat eivät aina tule Yhdysvalloista tai Britanniasta. Oscarit ovat ottaneet askeleen kohti Cannesia ja muita kansainvälisen laatuelokuvan merkkitapahtumia.

Mutta suunnanvaihdoksella on myös kääntöpuolensa.

Kielimuuri murtuu

Viihdemarkkinat ovat 2020-luvulla entistä kansainvälisemmät. Netflixin kaltaiset isot studiot tuottavat ja levittävät yhä enemmän muuta kuin englanninkielistä sisältöä. Uuden EU-direktiivin varjolla monet Euroopan maat vaativat jo suoratoistopalveluilta investointeja kotimaisiin tuotantoihin.

Ranskalainen rikossarja Lupin ja eteläkorealainen scifi-sarja Squid Game ovat olleet myös Yhdysvalloissa ilmiöitä. Maa, jonka asukkaiden innokkuutta tekstitysten lukemiseen on vähätelty, on ottanut kieliharppauksen (siirryt toiseen palveluun), vaikka toki sarjoja katsotaan paljon myös dubattuna (siirryt toiseen palveluun).

Sama muutos näkyy popmusiikin puolella (siirryt toiseen palveluun), missä hittilaulun voi laulaa espanjaksi tai vaikka koreaksi.

Toimittaja Alissa Wilkinson huomautti Voxiin kirjoittamassaan artikkelissa (siirryt toiseen palveluun), että Oscarien täytyy pysyä ajassa kiinni, ja tämä tarkoittaa nyt muiden kielialueiden huomioimista. Sosiaalisen median ääreen syntynyt sukupolvi välittää paljon muustakin kuin amerikkalaisista Hollywood-tähdistä.

Ne kansainväliset tuotannot, joita Oscareissa nyt juhlitaan, eivät kuitenkaan ole Squid Gamen kaltaisia superilmiöitä. Todennäköinen Oscar-voittaja Drive My Car on kolmetuntinen Tšehov-elokuva.

Jos Oscarit haluaa oikeasti olla iso, massoja puhutteleva gaala, sen pitäisi palkita squidgameja ja spidermaneja.

En kvinna springer leende mitt på en bred gata i en stad.
Norjalainen draamakomedia The Worst Person in the World on ehdolla kahdessa Oscar-kategoriassa. Kuva: Oslo Pictures

Oscar-gaala kärsii identiteettikriisistä

Televisioidut palkintogaalat ovat auringonlaskun ala. Yhdysvalloissa Emmyt, Grammyt ja Oscarit ovat vuosia painineet laskevien katsojalukujen kanssa (siirryt toiseen palveluun).

Golden Globeja ei tänä vuonna edes televisioitu. Tähän vaikuttivat tosin ennen kaikkea lukuisat kohut (siirryt toiseen palveluun).

Oscarien katsojaluvut romahtivat vuosi takaperin melkein 60 prosentilla alle kymmeneen miljoonaan. Lukuja selitti osittain pandemia-ajan karsittu esillepano, mutta katsojamäärät tuskin tulevat nousemaan koronaa edeltäneelle tasolle.

Televisioinnin kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että Oscareissa on ehdolla katsojille tuttuja elokuvia. Parhaan elokuvan kategoriasta ainoastaan Dyyniä ja Don't Look Upia voi pitää isoina hitteinä. Jälkimmäinen julkaistiin tosin valtaosassa maailmaa Netflixissä, ja Dyyniäkin on katsottu paljon HBO Maxista, joten lukujen vertailu on vaikeaa.

Elokuvien lisäksi myös tutut kasvot ovat elintärkeitä. Se, että Oscarit asettavat ehdolle willsmithejä ja scarlettjohanssoneja, näkyy suoraan katsojaluvuissa.

Zendayan ja Tom Hollandin kaltaiset isot nuoret nimet tekisivät gaalalle hyvää. Heidän tähdittämänsä Spider-Man: No Way Home oli viime vuoden isoin elokuva, mutta Oscareissa se noteerattiin yhdellä efektiehdokkuudella.

Jos näiden amerikkalaisten starojen paikkoja alkavat viedä tuntemattomat japanilaiset ja norjalaiset, jaksaako katsojia kiinnostaa?

Nainen ajaa autoa, mies istuu takapenkillä.
Japanilaista Drive My Caria pidetään ennakkosuosikkina parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-kategoriassa. Kuva: Future Film

Oscar-gaala kärsiikin nyt identiteettikriisistä: Ottaako se askeleen kohti populaaria massaviihdettä, vai keskittyykö se yhä vahvemmin pienempään arthouse-elokuvaan?

Valintaa vaikeuttaa entisestään elokuvateollisuuden polarisoituminen. Elokuvateattereissa pyörii jättimäisiä supersankariseikkailuja ja piskuisia tuotantoja. Keskikokoisen budjetin "laatuelokuvia", joista yleisö on pitänyt ja joita Oscareissa on palkittu, ei enää juuri tehdä (siirryt toiseen palveluun).

Akatemia tietää, että näkyvyys on tv-gaalan kannalta tärkeä tekijä, mutta gaalan fanit eivät välttämättä niele viihteellisempää linjausta. Muutama vuosi takaperin lanseerattu "suositun elokuvan" kategoria kuopattiin (siirryt toiseen palveluun) äänekkään vastustuksen myötä nopeasti.

Tänä vuonna palkitaan yleisön suosikki Twitter-äänestyksen pohjalta. Ideaa on kritisoitu, ja äänestysprosessia kuvailtu kaoottiseksi (siirryt toiseen palveluun). Yleisön äänestämien finalistien joukossa ovat muun muassa yleisesti lytätty Cinderella sekä MinamataJohnny Deppin tähdittämä elokuva, jota juuri kukaan ei ole nähnyt, ja jota pidetään protestiäänenä internetin cancel-kulttuuria kohtaan.

Gaalan kannalta huojentavaa on, että voittajaksi on ennustettu Spider-Mania.

Voit keskustella tästä jutusta 28.3. klo 23 saakka.

Lisää Oscareista:

Sankareita ja pässinpäitä unelmatehtaalla – miten sota näkyy Oscar-gaalassa?

Kuningasroolien Denzel, rajoja rikkova Maggie, kamelionttimainen Kenneth – seuraa heitä Oscar-gaalassa!

Kulttuuriykkönen: Ovatko Oscar-ehdokkaat vuoden parhaita elokuvia?

Oscar-palkinnot jaetaan 28.3. (sunnuntain ja maanantain välisenä yönä). Voit seurata gaalaa Ylen verkkosivuilla, Teemalla ja Areenassa kello 1.30 alkaen. Teemalla ja Areenassa lähetystä kommentoivat elokuva-asiantuntija Anna Möttölä, toimittaja J.P. Pulkkinen ja elokuvatuottaja Emilia Haukka.

Suoran lähetyksen aikana voit myös itse osallistua keskusteluun Oscar-chatissa (siirryt toiseen palveluun). Chatissa päivystävät Yle Kioskin toimittaja Matti Riitakorpi ja kulttuuritoimittaja Janne Sundqvist.

Suomeksi tekstitetyn Oscar-gaalan voi katsoa Teemalla maanantaina kello 21.

Suosittelemme sinulle