FÁJ / BUDAPEST / DUNAKESZI Pieni ja ränsistynyt Fáj’n kylä Unkarin koilliskolkassa Slovakian rajan tuntumassa on ääriesimerkki maan poliittisesta jakautuneisuudesta.
Suunnilleen 400 asukkaan kylässä käytännössä kaikki äänestivät itsevaltaisen pääministerin Viktor Orbánin Fidesz-puoluetta viime parlamenttivaaleissa.
Samanlainen tulos on odotettavissa myös sunnuntaina, kun Unkarissa järjestetään jälleen parlamenttivaalit. Kylässä tapaamamme ihmiset sanovat kannattavansa varauksetta Orbánia ja Fidesziä.
Kiivain yhyttämämme Orbánin kannattaja on 69-vuotias eläkeläinen Ferenc Mata, joka on tekemässä päivän askareita kolhuja kokeneen kotitalonsa pihalla.
– Me kaikki äänestämme Fidesziä ja rakastamme Orbánia, ponnekkaasti puhuva ahavoitunut mies sanoo muukalaiselle samalla kun koira räksyttää vierellämme.
Fanaattisuudessaan Mata menee suorastaan äärimmäisyyksiin.
– Kuolen mieluummin kuin näen jonkun toisen olevan Unkarin pääministerinä. Rakastan Orbánia enemmän kuin 54 vuotta sitten kuollutta isääni.
Romanivähemmistön asuttamassa Fáj’n kylässä koko ikänsä elänyt Mata kutsuu nyt Orbánia isäksi. Matan puoliso Krisztina Lakatos säestää taustalla: "Orbánin ihmisiä tässä ollaan".
Mata sanoo Orbánin tekevän kaikkensa köyhien ihmisten puolesta. Hänen eläkkeensä on 50 000 forinttia eli noin 130 euroa. Siihen ja elämäänsä mies on tyytyväinen.
– Orbán antaisi meille enemmän, jos voisi. Olisimme toki kiitollisia, mikäli saisimme enemmän.
Mata ja muut tapaamamme kyläläiset kehuvat Orbánin valtakaudella aloitettua työllistämisohjelmaa. Sen avulla pitkäaikaistyöttömiä on työllistetty julkisiin töihin. Näistä töistä saa palkkaa käteen 75 000 forinttia eli noin 200 euroa.
Pitkä lista ongelmia
Ulkomailla nyky-Unkari tunnetaan monista ongelmistaan. Lista on pitkä: Korruptio rehottaa, lehdistönvapaus on surkealla tolalla ja seksuaalivähemmistöjä sorretaan.
Myös oikeuslaitoksen riippumattomuus on kyseenalainen ja hallinto on puuttunut muun muassa järjestöjen ja yliopistojen toimintaan.
Orbán on politiikkansa vuoksi ollut toistuvasti kahnauksissa EU:n kanssa. Oppositio lupaa, että jos se voittaa, se kääntää kurssin kohti Eurooppaa.
Orbán on myös järjestänyt varoja ja lukuisia bisneksiä lähipiirilleen.
Kaikesta tästä on kummunnut monien unkarilaisten kokema syvä epäluottamus poliitikkoja kohtaan.
Silti maaseudulla Orbánin kannatus on paikoin ehdotonta, vaikka olot olisivat ankeat. Siihen on monia syitä.
Unkarissa hallitus kontrolloi 90:tä prosenttia mediasta, eikä oppositio saa ääntään kuuluviin hallitusta tukevissa tiedotusvälineissä. Opposition mielestä Orbánin kannattajat on aivopesty.
Orbánin kannatuksen syyt ovat kuitenkin paljon syvemmällä. Yhtenä syynä on häneen liittyvä eräänlainen henkilökultti.
Vanhempi väestö pitää Orbánia kommunismin ajan sankarina. Nuorena poliitiikkona hän oli ensimmäisiä, jotka vaativat puna-armeijan poistumista Unkarista.
Orbán on tehnyt kannattajiensa mielestä paljon hyvää. Monet Fideszin kannattajat tuntuvat ajattelevan, että niin kauan on hyvä, kun oma ja maan taloustilanne paranevat.
Ajattelun mallina voi olla se, että on parempi, että unkarilaiset oligarkit rikastuvat sen sijaan, että rahat valuisivat ulkomaille.
Fáj'n kylä on ääriesimerkki, mutta se kertoo tarinaa Unkarin jakautuneisuudesta.
Budapestilaisista kolme neljästä kannattaa oppositiota
230 kilometrin päässä Budapestissa ollaan toisessa todellisuudessa. Pääkaupungissa kolme neljäsosaa ihmisistä kannattaa oppositiota ja ehkä yhtä moni vihaa Orbánia.
Siksi Unkarin kansallispäivänä 15. maaliskuuta Budapestiin on kuljetettu Fideszin kannattajia kaikkialta Unkarista ja naapurimaiden unkarilaisalueilta.
Monet heiluttavat Unkarin lippuja, joihin on kirjattu heidän kotikaupunkinsa nimi.
Katalin Schepasz seisoo liikkeelle lähdössä olevan marssin eturivissä. Hänen kohdallaan marssin kärkilakanassa lukee "Békemenet – No War" eli "Rauhanmarssi – Sotaa vastaan". Hallituksen tukimarssi on ollut aiemminkin nimeltään rauhanmarssi, nimi ei liity Ukrainan sotaan.
Schepasz on vakuuttunut, että Orbán on rauhan takuumies. Unkarin ei pidä sekaantua mitenkään Venäjän hyökkäykseen Ukrainassa, hän sanoo.
– Orbanin valtakauden aikana perheiden tukia on parannettu. Meillä on varaa matkustella ja kuluttaa enemmän. Elintasomme on parantunut ja haluamme Orbánin jatkavan samalla linjalla, Schepasz sanoo.
– En voi ymmärtää Orbánin arvostelijoita. Maa kehittyy ja ihmiset elävät paremmin. En ymmärrä, mikseivät kaikki tajua tätä.
Schepasz viittaa siihen, että Orbánin maahanmuuttovastainen hallitus on tukenut voimakkaasti lapsiperheitä laina- ja verohelpotuksilla tavoitteenaan nostaa syntyvyyttä. Valtaosa keskiluokan lapsiperheistä kokeekin taloustilanteensa parantuneen Orbánin kauden aikana.
Katalin Schepasz ja muut Orbánin kannattajat marssivat Kossuth Teresille eli parlamenttiaukiolle kuuntelemaan johtajansa puhetta. Paikalla on kymmeniätuhansia ihmisiä.
Orbán tasapainoilee Putinin ja EU:n välissä
Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheinen liittolainen Orbán puhuu lippumeren keskellä oleville kannattajilleen sodasta. Monet ovat tulleet paikalle jo tunteja aiemmin.
– Meidän on pysyttävä erossa sodasta. Me emme lähetä sotilaita tai aseita Ukrainaan, Orbán sanoo.
Unkari on kieltänyt aseiden viennin maaperänsä kautta Ukrainaan.
Venäjän hyökättyä Ukrainaan Orbán on pyrkinyt tasapainoilemaan vaikeassa tilanteessa. Tavallinen kansa haluaa auttaa täydestä sydämestään Ukrainan sotaa pakenevia. Unkarin hallintokin on toivottanut pakolaiset tervetulleeksi.
– Rajoillemme tulee tuhansien kilometrien päästä siirtolaisia. Unkari on yhä maahanmuuttovastainen, mutta se auttaa pakolaisia, Orbán sanoo puhuessaan kansallispäivänä.
Orbánille taputetaan, mutta mitenkään hurmoshenkinen tunnelma ei ole. Ei edes väkijoukon keskellä lähellä mellakka-aitaa, joka erottaa muun yleisön ja lavan edustalle saapuneet marssijat.
Orbán on tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan mutta vältellyt arvostelemasta suoraan Putinia. Orbán ei ole pyrkinyt estämään pakotteita, kunhan ne eivät vaikuta energiatoimituksiin. Noin puolet Unkarin kaasusta tulee Venäjältä.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti täysin sekä Fideszin että opposition vaalistrategiat. Hyökkäyksen jälkeen Orbán alkoi syyttää oppositiota aikomuksista sekaantua sotaan.
– Oppositiopuolueet haluavat lähettää unkarilaisia sotilaita ja aseita tähän sotaan. Me emme kuitenkaan anna sen tapahtua, Orbán sanoo.
Oppositio lataa toiveensa pikkukaupungin pormestariin
Kansallispäivää seuraavana päivänä Dunakeszin kaupungissa lähellä Budapestia järjestetään opposition kampanjatilaisuus.
Kuusi oppositiopuoluetta oikealta vasemmalle on ryhmittäytynyt yhden ehdokkaan taakse. Hän on politiikan ulkopuolelta tuleva Hódmezővásárhelyn kaupungin pormestari Péter Márki-Zay.
Puitteet ovat aivan toisenlaiset kuin edeltävänä päivänä Budapestissa. Paikalla on ehkä noin 150 opposition kannattajaa.
– Márki-Zaylla ei ole juuri politiikasta kokemusta, mutta jos hänen johtamansa kuuden puolueen koalitio pysyy yhdessä, voi kaikki muuttua paremmaksi Unkarissa, pohtii Nando Yorkivics ennen tilaisuuden alkua.
Ádám Gyurcsik uskoo, että pelko väistyy Unkarissa, jos Márki-Zay voittaa. Tätä hän pitää kaikkein tärkeimpänä asiana ja muutoksena.
– Kaikki opposition kannattajat tietävät, että opposition on nyt pysyttävä yhdessä – muuten yritys voittaa Orbán menee nurin.
Viisikymppinen Márki-Zay on arvoiltaan oikeistolainen, konservatiivinen kristitty. Seitsemän lapsen isä on luvannut muun muassa kitkeä korruption ja palauttaa seksuaalivähemmistöjen oikeudet.
Márki-Zay: Orbán on Putinin sätkynukke
Kampanjatilaisuuden jälkeen Dunakeszin hämärtyvässä illassa Márki-Zay kättelee suuren osan yleisöstä. Myös kaverikuvia otetaan.
Tämän jälkeen hän toteaa Ylen haastattelussa, että opposition voitto on mahdollinen, mutta sitä on nykyisissä olosuhteissa vaikea saavuttaa.
– Orbán on muuttanut vaalijärjestelmää ja vaalipiirijakoa Fideszin hyväksi. Lisäksi Orbán kontrolloi mediaa. Tällaisessa ympäristössä vaalivoitto olisi ihme, mutta olemme silti toiveikkaita. Tiedämme, että yhä useammat haluavat muutosta Unkarissa kahdentoista vuoden aivopesun jälkeen.
Márki-Zay sanoo, että hallinnon media mustamaalaa oppositiota.
– Vaalit eivät ole vapaat ja reilut, voin sanoa sen jo etukäteen. Fideszin media levittää valheita, paikkaansa pitämättömiä väitteitä ja huhuja. He hyökkäävät meitä vastaan valheilla, eikä meillä ole mahdollisuutta puolustautua ja selittää ihmisille, että he valehtelevat.
Koko kuuden puolueen oppositiorintamalle annettiin valtion televisiossa yhteensä vain viisi minuuttia ruutuaikaa. Sen Márki-Zay kertoo päässeensä käyttämään haastattelupäivän aamuna kello 8.
Venäjän hyökkäys Ukrainaan leimaa Unkarin vaalipuheita. Márki-Zayn mielestä Orbán on kyvytön takaamaan rauhaa Unkarissa. Opposition pääministeriehdokas kutsuu Orbánia Putinin sätkynukeksi ja syyttää häntä muun muassa Ukrainan Nato-jäsenyyshaaveiden estämisestä.
– Nyt hän on tehnyt jälleen U-käännöksen. Hän esiintyy rauhan enkelinä. Hän valehtelee, että me aikoisimme lähettää unkarilaisia joukkoja Ukrainaan. Orbán käyttää sotaa hyödykseen voittaakseen vaalit.
"Putinin ja Orbánin maailma tai vapaa maailma"
Márki-Zay sanoo, että Unkarin kaikkien ongelmien perussyynä on korruptio. Opposition pääministeriehdokas lupaa, että voittaessaan hän veisi Unkarin ensitöikseen Euroopan syyttäjänviraston jäseneksi. Sen jälkeen hän toimittaisi syylliset telkien taakse.
– Unkarin oikeuslaitos ei ole enää riippumaton. Jos oikeudessa vastassa on Fideszin oligarkki tai valtio, ei voiton mahdollisuuksia käytännössä ole.
– Orbán ja hänen lähipiirinsä ovat erittäin rikkaita. Heillä on linnoja, maita ja kiinteistöjä. Fidesz on järjestänyt omiensa hallintaan pankkeja, vakuutusyhtiöitä ja esimerkiksi kaiken tupakan myynnin.
Márki-Zay epäilee, että Fidesz pyrkisi seuraavaksi ottamaan hallintaansa kaikki maan supermarketit ja pääsemään eroon ulkomaisista kauppaketjuista.
Márki-Zayn mukaan sunnuntain parlamenttivaaleissa unkarilaiset valitsevat Putinin ja Orbánin ja vapaan maailman välillä.
– Olen toiveikas, että vaaleissa ihmiset haluavat Unkarin kääntyvän kohti Eurooppaa eivätkä halua Putinin sätkynukkea Orbánia. Orbán palvelee ulkomaista etua, ei Unkarin tai Euroopan etua.
Kannatusmittauksissa Orbánin Fidesz on ollut niukasti opposition edellä.
Kävi vaaleissa miten kävi, oppositiomieliset unkarilaiset toivovat, ettei heidän kotimaataan rinnastettaisi Viktor Orbániin ja hänen hallintoonsa.
Kuuntele Maailmanpolitiikan arkipäivää:
Lue lisää: