Hyppää sisältöön

300 miljoonan euron vanadiinitehdashanke etenee Porissa – australialaisyhtiön toimitusjohtaja: "Olemme aikataulussa, hyvältä näyttää"

Australialaisvetoinen hanke toisi toteutuessaan Porin Tahkoluotoon noin 300 miljoonan euron investoinnin ja kymmeniä pysyviä työpaikkoja.

Ilmakuva Tahkoluodon Törnikarista.
Mikäli suunnitelmat toteutuvat, vanadiinitehdas aloittaa tällä tontilla Tahkoluodossa tuotannon vuoden 2024 lopussa. Kuva: Critical Metals / Tomi Glad
Mika Viljanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Porin Tahkoluotoon kaavailtu vanadiinilaitos on tällä hetkellä yksi Suomen suurimmista suunnittelupöydällä olevista teollisista investoinneista.

Noin 300 miljoonan euron hanke on juuri sellainen vihreä kiertotalousinvestointi, joita Suomeen halutaan nousevan ja jota myös halutaan rahoittaa.

Mitään sellaista, joka voisi hankkeen kaataa, ei ole näköpiiriin ilmaantunut.

Mikäli tehdas Tahkoluotoon lopulta nousee, työllistää se vakituisesti noin 70 henkilöä. Lopullinen investointipäätös tehdään tämä vuoden lopulla ja jos se on myönteinen, tehdas aloittaa tuotantonsa vuoden 2024 lopulla.

Australialaisen Critical Metalsin toimitusjohtaja Damian Hicks Yyterissä.
Critical Metalsin toimitusjohtaja Damian Hicks on hyvin vakuuttunut siitä, että vanadiinitehdas lopulta nousee Tahkoluotoon. Kuva: Tapio Termonen / Yle

Onkin siis syytä kysyä asiaa suoraan Porissa parhaillaan vierailevalta australialaisyhtiö Critical Metalsin toimitusjohtaja Damian Hicksiltä.

Asteikolla yhdestä kymmeneen, kuinka todennäköistä on, että Porin tehdashanke lopulta toteutuu?

– Meillä on vielä jotain ratkaisemattomia asioita esimerkiksi projektin rahoituksessa ja lupaprosessissa. Tällä hetkellä sanoisin, että ollaan tuolla asteikolla kahdeksan ja kymmenen välillä ja loppuvuodesta kymmenessä. Nyt olemme aikataulussa ja kaikki näyttää hyvältä.

Suomen selkeät lupakäytännöt miellyttivät

Syksyllä on luvassa päätös vanadiinitehtaan ympäristöluvasta.

Varsin yllättävä tieto on se, että suomalaiset ympäristölupakäytännöt olivat keskeinen syy sille, että australialaisyhtiö Critical Metals kumppaninsa – toisen australialaisyhtiön eli Neometalsin kanssa – valitsi Suomen laitoksen sijoituspaikaksi Ruotsin sijaan.

Tahkoluodon logistiset mahdollisuudet toivat hankkeen lopulta Poriin.

– Meitä miellytti, että tiedämme, mitä asiakirjoja meiltä halutaan. Tiesimme lupaprosessin aikataulut. Emme tietenkään voi olla täysin varmoja, saammeko luvat. Tiedämme kuitenkin tarkkaan, mitä meiltä odotetaan, Hicks sanoo.

Australialaisyhtiö on tyytyväinen projektin etenemiseen Porissa.

Ympäristövaikutukset puhuttavat aina, kun isoa teollista investointia suunnitellaan. Critical Metals vakuuttaa, että Porin vanadiinitehdas on koko toimitusketjultaan hiilineutraali hanke.

Tehtaalta syntyvät sivutuotteet saadaan kokonaan kiertoon esimerkiksi sementtiteollisuuteen. Myös laitoksen vesikierto on suljettu eli mereen ei päästöjä tule.

– Ympäristöystävällisyys on todella tärkeää. Asiakkaat haluavat, että tuotteemme eivät aiheuta ympäristöhaittoja. Koko tuotantoketjumme tietää, että hiilijalanjälkeä on pienennettävä, toimitusjohtaja Hicks toteaa.

Kuonaa SSAB:n tehtailta Poriin

Laadukas vanadiini on kysytty raaka-aine markkinoilla. Porin tehtaan on tarkoitus tuottaa korkealuokkaista materiaalia, jota käytetään akkuteollisuudessa tuotteissa, joissa halutaan varastoida isoja määriä energiaa pitkiksi ajoiksi.

Australialaisyhtiöt ovat kehittäneet prosessin, jossa vanadiini erotetaan terästeollisuudessa syntyvästä kuonasta uuden teknologian avulla. Kuona saapuu laivoilla Tahkoluotoon ruotsalaisen teräskonsernin SSAB:n laitoksilta Ruotsista ja Raahesta.

Testeissä tekninen prosessi on toiminut hyvin, eikä toimitusjohtaja Hicks näe hankkeessa minkäänlaisia teknologisia riskejä.

Havainnekuva Poriin suunnitellusta vanadiinitehtaasta.
Poriin suunniteltu tehdas erottelee vanadiinia terästeollisuuden sivutuotteena syntyvästä kuonasta. Se tuodaan Poriin ruotsalaisen SSAB:n tuotantolaitoksilta. Kuva: Critical Metals

Venäjän hyökkäys Ukrainaan saattaa jossain määrin sekoittaa maailman vanadiinimarkkinoita. Venäjä on yksi maailman suurimmista vanadiinin tuottajista noin kahdeksan prosentin markkinaosuudellaan.

– Jos Venäjän tuottama vanadiini poistuu markkinoilta, uskomme, että pystymme ajan myötä korvaaman tuon osuuden lähes kokonaan, sanoo Critical Metalsin toimitusjohtaja Damian Hicks.

Taivaalla ei siis näy tässä vaiheessa sellaisia synkkiä pilviä, jotka voisivat estää vanadiinilaitoksen nousemisen Tahkoluotoon

– Ainahan taloudessa tulee ylä- ja alamäkiä, mutta energian varastointi on hurjasti kasvava bisnes. Tämä Porin projekti on todella tärkeä. Me ja kaikki kumppanimme työskentelemme kovasti, että saamme tämän maaliin saakka, Hicks kiteyttää.

Voit keskustella aiheesta Yle Tunnuksella. Kommentointi sulkeutuu 25.3. kello 23.

Lue myös:

Ely-keskus: Poriin suunniteltu vanadiinilaitos toteuttamiskelpoinen – uhanalainen perhonen siirretty turvaan rakentamisen tieltä

Euroopan ensimmäinen kiertotalouteen perustuva vanadiinilaitos myötätuulessa – Poriin suunniteltu hanke vaikuttaa kannattavalta

Suosittelemme sinulle