Hyppää sisältöön

Olympiakomitean huippu-urheilupomo Mika Lehtimäki sai varoituksen naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki on käyttäytynyt työyhteisössä epäasiallisesti, ja työnantaja on puuttunut hänen käytökseensä. Lehtimäki myöntää saaneensa varoituksen.

Silmälasipäinen mies puvussa katsoo vähän kamerasta vasemmalle.
Mika Lehtimäki valittiin maaliskuussa jatkamaan huippu-urheiluyksikön johtajana vuoden 2024 loppuun saakka. Sopimus sisältää option työsuhteen jatkamisesta kesään 2026 asti. Kuva: Jarno Kuusinen / All Over Press
Micke Suopuro
Avaa Yle-sovelluksessa

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki on Yle Urheilun tietojen mukaan saanut viime syksynä varoituksen epäasiallisesta käytöksestä, joka on kohdistunut naisiin työyhteisössä.

– Pitää paikkansa. Tällainen tilanne on ollut viime syksynä. Työnantajan johdolla se on asianmukaisesti selvitetty kaikkien osapuolien läsnäollessa. Asia on sovittu ja loppuun käsitelty, Lehtimäki kommentoi.

Lehtimäen mukaan osapuolten kesken on sovittu, että asiaa ei kommentoida tämän enempää. Hän sanoo itse muuttaneensa käyttäytymistään.

– Ehdottomasti. Nykypäivän pelisääntöjen mukaan on mentävä. On oltava erittäin tarkka ja vastuullinen näissä asioissa, Lehtimäki sanoo.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen ei avaa Lehtimäen tapausta, mutta hänen mukaansa Olympiakomiteassa suhtaudutaan vakavasti epäasialliseen käytökseen.

– Työsuhteisiin liittyviä yksityiskohtia työnantaja ei voi kommentoida. Meidän pitää kunnioittaa tätä lainsäädännön periaatetta, Salonen toteaa.

– Olympiakomiteassa on nollatoleranssi epäasialliseen käyttäytymiseen ja häirintään. Jos meille tulee näihin viittaava ilmoitus, se otetaan erittäin vakavasti. Mitään ei jätetä selvittämättä ja tutkimatta. Asianosaiset kuullaan huolella. Tarjotaan apua kaikille osapuolille.

Olympiakomitea nimitti maaliskuun alussa Lehtimäen jatkamaan tehtävässään vuoteen 2024 saakka. Valinnasta vastasivat yhdessä toimitusjohtaja Mikko Salonen ja hallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori sekä varapuheenjohtajat Sari Multala ja Susanna Rahkamo.

Huippu-urheiluyksikön johtajan paikka ei ollut julkisessa haussa. Vuonna 2018 Lehtimäki valittiin suomalaisen urheilun huippupestiin lähes 50 hakijan joukosta.

Toimitusjohtaja Salosen mukaan tapaus oli tiedossa ja harkinnassa, kun Lehtimäen jatkosta päätettiin.

– Kun Lehtimäen eli huippu-urheiluyksikön johtajan pestin jatkamista käsiteltiin, niin luonnollisesti tämä oli yksi asia, joka käytiin läpi.

Salosen mukaan Olympiakomiteassa pohdittiin avointa hakua, mutta vaakakupissa painoivat Lehtimäen näytöt neljän vuoden ajalta.

– Menestyksen suhteen käyrä on ollut nousujohteinen. Mitalien lisäksi huippu-urheilussa on joukko muitakin tavoitteita. Totesimme, että eteenpäin on menty erinomaisesti. On loogista jatkaa strategian viitoittamalla polulla hänen johdollaan. Huippu-urheilun tekeminen on erittäin pitkäjänteistä työtä, Salonen sanoo.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö johtaa ja koordinoi suomalaista huippu-urheilua yhteistyössä muun muassa lajiliittojen ja ministeriön kanssa. Liittojen ja urheilijoiden huippu-urheilua varten saamat tuet perustuvat Lehtimäen johtaman yksikön valmistelutyöhön ja valintoihin. Huippu-urheiluyksikkö tekee esimerkiksi esitykset urheilija-apurahojen saajista. Apurahat myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lehtimäki, 55, on toiminut aiemmin huippu-urheiluyksikössä huippuvaiheen ohjelmajohtajana ja lajiryhmävastaavana. Lisäksi hän on työskennellyt jalkapallon ja jääkiekon valmennustehtävissä 2005–2012 sekä Suomen Urheiluliitossa valmennuksen eri tehtävissä vuosina 1990–2005. Lehtimäki toimi pitkään myös Ylen yleisurheiluasiantuntijana.

Juttua muokattu 24.3. kello 18.05: Lehtimäki sanoi Yle Urheilulle muuttaneensa käyttäytymistään. Uutisessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Lehtimäki sanoo muuttavansa käyttäytymistään.

Juttua muokattu 25.3. kello 21.33: Täsmennetty, että Olympiakomitean hallitus ei nimittänyt Lehtimäkeä jatkokaudelle. Valinnasta vastasivat yhdessä toimitusjohtaja Mikko Salonen ja hallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori sekä varapuheenjohtajat Sari Multala ja Susanna Rahkamo.

Lue myös:

Olympiakomitean varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo kertoo Mika Lehtimäen tapauksesta ja arvioi jatkoa: "Ei ole ihan helppo juttu tällaisen jälkeen"

Neljä henkilöä päätti Mika Lehtimäen jatkopestistä – Olympiakomitean hallitukselle ei kerrottu Lehtimäen saamasta varoituksesta: "Olisi ollut hyvä tietää"

Mika Lehtimäki sai varoituksen käytöksestään syksyllä, huippupestiä jatkettiin maaliskuussa – puheenjohtaja Vapaavuori: "Ansiot ovat niin kiistattomat"

Valmentajien taustojen tarkistuksia ja kyselyitä pelaajille – näin pesäpalloväki havahtui häirintäkohuun

Jalkapallon naisten huippuliigassa paljastuneet väärinkäytökset järkyttävät – Natalia Kuikka ja muut pelaajat nousivat seurapomoaan vastaan

Luistelijoita nöyryyttänyt Mirjami Penttinen on nyt täysin vapaa valmentamaan – satojatuhansia euroja maksanut tapaus toi lajipomon mielestä taitoluistelulle jotain hyvää

Kerttu ja Iivo Niskanen saavuttivat puolet Suomen olympiamitaleista Pekingissä – onko menestys liikaa yhden perheen varassa, Mika Lehtimäki?

Suosittelemme