Hyppää sisältöön

Kemin leikkaukset kohdistumassa kovimmin vapaa-aikapalveluihin – henkilöstön määrään iso pudotus ja kuntalaisten lompakolle pitänee mennä

Kaupunginjohtaja Matti Ruotsalaisen esitys talouden sopeuttamisohjelmaksi sisältää teatterin lakkauttamisen ja paljon muita muutoksia. Henkilöstövähennykset olisivat huomattavat.

Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen
Kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen sanoo, että kaupungin talouden saaminen kuntoon vaatii nyt vaikeita valintoja. Kuva: Juuso Stoor / Yle
Pirkko Kukko-Liedes

Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalaisen esitys kaupungin talouden tasapainottamiseksi on karua luettavaa. Henkilöstövähennyksiä, teatterin lakkauttaminen ja muita muutoksia palveluihin sekä mahdollisia maksujen korotuksia.

– Kyllä sopeuttamistarve iskee erittäin voimakkaasti meidän ns. harkinnanvaraisiin palveluihimme eli vapaa-aikasektoriin ja siellä erityisesti kulttuuripalveluihin. Minun esityksessäni lähtökohta on se, että kaupunginorkesteri säilyy ja sen toimintaa kehitetään musiikkiopiston pohjalle, mutta teatterista luovutaan.

Kaupunginjohtajan mukaan tuntuvat sopeutustoimet on nyt tehtävä, jotta Kemi ei joudu kriisikuntamenettelyyn. Tavoitteena on saada talous tasapainoon vuoteen 2026 mennessä.

– Olemme erittäin lähellä kriisikuntamenettelyä. Sen ns. superkriteeri on kattamaton alijäämä ja sitä meille on kertynyt usealta vuodelta. Nyt on viimeinen tilaisuus ryhtyä kääntämään suunta.

Arviolta 30 kovaa irtisanomista

Ruotsalaisen mukaan sopeutusohjelma on pyritty tekemään niin, että se näkyisi kaupunkilaisille mahdollisimman vähän.

Esityksen mukaan 4,7 miljoonan euron kustannussäästöjä haettaisiin 159 henkilötyövuoden vähentämisellä.

Suuri osa vähennyksestä pyritään toteuttamaan eläköitymisillä, määräaikaisten määrän minimoimisella ja palvelujen ulkoistuksilla, mutta myös kovia irtisanomisia on odotettavissa muutamia kymmeniä, ennakkoarviolta noin 30.

Isoimmat henkilöstövähennykset kohdistuisivat ympäristötoimialaan ja hyvinvointitoimialaan.

Veden ja energian hinta nousemassa

Ruotsalaisen esityksen mukaan kuntalaisten lompakkoakin pitäisi kouraista.

Syytä on varautua ainakin vesi-, sähkö- ja lämpötaksojen sekä venepaikkamaksujen nousuun. Veronkorotuskin kummittelee parin vuoden kuluttua, jos kaupunki ei saa valtiolta riittävää tukea Metsä Fibren tehtaan vuoksi rakennettavan infran valtaviin kustannuksiin.

Ympäristötoimialan muutoksissa kaupunginjohtajan työkalupakissa ovat luopuminen korjaamotoiminnasta, talonrakennuksesta ja omasta raskaasta kalustosta osin liikkeenluovutuksena ja yksiköiden uudelleenjärjestelynä. Tästä koituisi 410 000 euron säästö.

Siivouspalvelut jatkuisivat omana työnä, mutta entistä tehokkaammin.

Tyhjistä kiinteistöistä ja vuokrakiinteistöistä luovutaan. Kiinteistöpalvelujen toteuttaminen tytäryhtiössä selvitetään. Tulopuolta kaavaillaan kasvatettavaksi 40 000 eurolla esimerkiksi venepaikkojen taksojen nostolla.

Teatteri vastaan lapset, nuoret ja liikunta?

Hyvinvointitoimialan säästötavoite on miljoona euroa ja 59,5 henkilötyövuoden vähennys. Ennakkoon eniten julkisuudessa on ollut esitys kaupunginteatterin lopettamisesta.

Kaupunginjohtajan esittämien laskelmien mukaan teatteritoiminnasta luopuminen toisi 530 000 euron säästön. Henkilötyövuosia se veisi 28.

– Jos teatteria ei lakkauteta, hyvinvointitoimialan sisältä täytyy löytää jokin muu keino säästää niistä palveluista, joihin ei viranhaltijaesityksessä ole koskettu eli liikunnasta ja lasten ja nuorten palveluista, kaupunginjohtaja sanoo.

Palveluverkkosuunnitelmassa iso linjaus on siirtyminen yhteen yläkouluun. Tätä perustellaan oppilasmäärän vähenemisellä.

Varhaiskasvatuksesta ja perusopetuksesta henkilövuosia vähennettäisiin 13, museo- ja kirjastopalveluista kolme sekä hallinto- ja tukipalveluista yksi.

Liikuntapalvelut siirrettäisiin konserniyhtiöön, ja uimahallista, Sauvosaaren liikuntapalveluista ja uudesta liikuntahallista luotaisiin liikuntakampus. Henkilötyövuosivaikutus olisi 14,5, koska uimahallin henkilöstö siirtyisi konserniyhtiöön.

Nuorisotyöhön ei esitetä leikkauksia ja alle 18-vuotiaiden liikunnan harrastustoiminnan tukeminen jatkuu nykyisellä tasolla.

Esimerkiksi palkanlaskenta ulkoistettaisiin

Hallinnosta, tietohallinnosta ja tukipalveluista leikattaisiin 14 henkilötyövuotta.

Taloushallinnon sekä asiakirjahallinnon henkilöstö keskitettäisiin, ja kirjanpito, maksuliikenne ja palkanlaskenta ulkoistettaisiin. Liikkeenluovutuksen vaikutus olisi kymmenen henkilötyövuotta ja 90 000 euroa.

Materiaalikeskuksesta luovuttaisiin ja kuljetuspalvelut järjestettäisiin uudelleen. Muiden keskittämis- ja kehittämistoimien arvioidaan tuovan kahden henkilötyövuoden ja runsaan 100 000 euron säästön.

Työllisyyspalveluiden ostoja vähennettäisiin

Elinvoimapalveluista poistuisi kaksi henkilötyövuotta maankäytöstä, mittauspalveluista, kaavoituksesta ja suunnittelusta.

Lisäksi palveluiden hankintaa työllisyyspalveluista tarjoavalta Merivalta arvioidaan vähennettäväksi 500 000 eurolla.

Lisäksi kaupunginjohtajan esitys pitää sisällään määräaikaisten tehtävien vähentämistä 5–10 henkilötyövuodella, ulkoisten vuokrien vähentämistä 500 000 eurolla ja esimerkiksi konserniyhtiöiden toiminnan tehostamisella yhteensä 1,5 miljoonalla eurolla.

Kaupunginjohtajan esitys tulee kaupunginhallituksen käsiteltäväksi 28. maaliskuuta ja valtuustoon 4. huhtikuuta.

Lue myös:

Kemin sopeutustoimien toteutus vähentäisi 159 henkilötyövuotta – kovia irtisanomisia voi tulla kymmeniä

Kemin hyvinvointilautakunta esittää teatterin ja orkesterin säilyttämistä – ratkaisun pohjaksi esitetään teatterin valmistamaa palvelumallia

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle