Hyppää sisältöön

Kommentti: Vegas toheloi uskomattomalla tavalla hylätyn pelaajakaupan kanssa – NHL-siirtolistasysteemissä valuvika

Virheitä sattuu parhaillekin. Vegas Golden Knightsin tapauksessa seurajohdon virhe pelaajakaupan yhteydessä saattaa maksaa mestarisuosikille pudotuspelipaikan, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-toimittaja Tommi Seppälä.

-
Jevgeni Dadonovin piti matkata Anaheimiin, mutta matkaan tulikin mutkia. Kuva: NHLI via Getty Images
Tommi Seppälä
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle näyttää suorana NHL-ottelun Carolina–Dallas Suomen aikaa perjantaina kello 01.00 alkaen. Katso Ylen NHL-otteluiden aikataulu täältä.

Puhutaanko hetki kiusallisista tilanteista.

Kiusallinen voi olla lievä ilmaisu siitä ilmapiiristä, mikä NHL-seura Vegas Golden Knightsin toimistolla keskiviikkona vallitsi, kun venäläishyökkääjä Jevgeni Dadonov palasi kuin palasikin työpaikalleen uhkapelikeitaassa.

Vegas kauppasi maanantaina hyökkääjän Anaheimiin, mutta NHL hylkäsi kaupan, koska Ducks oli venäläisen tekemällä 10 joukkueen listalla, johon tätä ei saanut kaupata.

Toisinaan pelaajat tekevät sopimukseensa niin sanottuja osittaisia siirron estäviä pykäliä. Tällaisen Dadonov teki aikanaan sopimukseensa Ottawan kanssa ennen kuin hänet menneenä kesänä kaupattiin Vegasiin. Käytännössä pelaaja antaa seuralle kesällä listan joukkueista, johon tätä ei saa kaupata.

Joukkueiden määrä listalla voi vaihdella, mutta Dadonovilla niitä oli kymmenen, mukaan lukien Anaheim.

Palkkakaton alla loppuu happi

Vegas on heilunut siirtomarkkinoilla viime vuosina kaulukset pystyssä siihen malliin, että joukkueella alkaa tehdä tiukkaa palkkakaton kanssa. Itse asiassa Vegas olisi täydellä terveellä kokoonpanolla miljoonia dollareita yli palkkakaton. Osin tästä syystä seurajohto siirsi vammoista kärsineen Mark Stonen pitkäaikaisten loukkaantuneiden listalle pudotuspeleihin asti.

Niin sanotulla LTIR-listalla Stonen palkkaa ei lasketa palkkakattoon. Pudotuspeleissä palkkakattoa ei käytetä ollenkaan, joten tuolloin Stone voisi palata ja Vegas olla reilusti yli palkkakaton. Näin toimi mestarijoukkue Chicago kesällä 2015 ja Tampa kesällä 2021.

-
Vegas haluaisi kokeneen kapteeninsa Mark Stonen takaisin kaukaloon. Kuva: Getty Images

Homma ei kuitenkaan mennyt kuten Strömsössä.

Vegas on ajautunut kauden mittaan aivan naurettavaan loukkaantumiskierteeseen. Tiistaina joukkue pelasi ilman kahdeksaa runkopelaajaansa. Eikä sivussa ole ketä tahansa, vaan pelaajia suoraan joukkueen kärkiketjuista sekä avainpuolustaja Alec Martinez.

Samaan aikaan Vegas on hävinnyt seitsemän peliä yhdeksästä ja pudonnut pudotuspeliviivan alle. Helmikuun puolenvälin jälkeen ritariporukka on voittanut 18 ottelusta ainoastaan kuusi.

Ennen kauden alkua mestarisuosikiksi listattu Vegas on jäämässä jopa pudotuspelien ulkopuolelle. Siksi pitkäaikaisesti loukkaantuneiden listalla olevien pelaajien aktivointi on tullut ajankohtaiseksi. Mutta aktivoidakseen Stonen ja/tai Martinezin, seuran piti raivata palkkakaton alle tilaa.

Martinezin cap hit on 5,25 ja Stonen 9,5 miljoonaa eli heidän palkoistaan lasketaan tuo summa tämän kauden palkkakattoon. Dadonovin myynti Anaheimiin olisi vapauttanut viisi miljoonia dollaria palkkakattoon.

Seurajohto ei kuitenkaan selvittänyt riittävän tarkasti venäläisen siirtolistan tilannetta – pohjoisamerikkalaisraporttien mukaan Vegasin näkemys oli, ettei Dadonov ollut toimittanut listaa ajoissa (1.7.2021).

Venäläishyökkääjä kuitenkin oli toimittanut listansa ajoissa.

On erikoista, että pelaajakauppa ylipäänsä pääsi läpi siirrot tavallisesti tarkasti tarkastavalta NHL-instanssilta. Miten voi olla, ettei tällä taholla ollut tietoa joukkueista, joihin Dadonovia ei saanut siirtää? Osin tämänkin vuoksi Dadonov roikkui pari päivää ikään kuin löysässä hirressä ennen kuin NHL keskiviikkona purki tehdyn pelaajakaupan.

Pohjoisamerikkalaislähteiden mukaan NHL tai pelaajayhdistys (NHLPA) ei pidä kirjaa seuroista, joihin tällaisen pykälän sopimukseensa neuvotelleita pelaajia ei saa siirtää.

Listat ovat pelaaja-agenttien ja seurojen välinen salaisuus. Kuten kanadalaisen Sportsnetin Elliotte Freidmann hyvin totesi, pelaajat eivät halua listojen vuotavan julkisuuteen.

Pohjoisamerikkalaismedia kertoi keskiviikkona useita tarinoita siitä, miten pelaajien siirtolistat ovat erilaisten kommellusten jälkeen kadonneet sähköposteista kokonaan tai eivät ole esimerkiksi tulleet vaihtuneen seurajohdon tietoon lainkaan.

NHL:llä ja NHL:n pelaajayhdistyksellä pitäisi olla tieto listoista, jotta maanantain kaltaisilta mahalaskuilta vältytään jatkossa. Dadonovin tapauksessa venäläispelaaja toimi hyvin. Jos Dadonov olisi suostunut luopumaan siirron estävästä pykälästä, kauppa Anaheimiin olisi voinut toteutua, mutta hän ei halunnut toimia niin.

Tällä tavalla pelaaja teki ison palveluksen virkaveljilleen. Seurojen on kunnioitettava sopimuksessa olevia pykäliä.

Kauppa voi edelleen tapahtua

Vegas voi edelleen kaupata Dadonovin, sillä pelaajakauppoja saa tehdä NHL:ssä siirtoikkunan sulkeutumisen jälkeenkin. Dadonov ei vain saisi enää tällä kaudella pelata uudessa seurassa. Koska Vegas on viime kädessä syyllinen käsillä olevaan tilanteeseen, Dadonovin kauden katkaiseminen maaliskuussa olisi seuralta raukkamainen ratkaisu.

-
Matkaako Dadonov kuitenkin Anaheimiin? Kuva: NHLI via Getty Images

Loukkaantumiset ovat tietenkin huonoa onnea, mutta viime kädessä palkkakattoahdinko on ahneen seuran itsensä aiheuttama.

Vegas yritti kikkailla palkkakaton kanssa, kuten Tampa viime kaudella. Tuolloin Tampa siirsi venäläistähti Nikita Kutsherovin pitkäaikaisten loukkaantuneiden listalle pudotuspeleihin asti, mikä antoi seurajohdolle mahdollisuuden vahvistaa joukkojaan merkittävästi. Pudotuspelien aikaan Lightning oli miljoonia yli palkkakaton.

Vegas yritti mallintaa Tampan sapluunaa, mutta kikkailu osui omaan nilkkaan. Jos seurajohto olisi tarkastanut sopimuksen klausuuliasiat kuntoon, sillä olisi ollut 21 joukkuetta, johon kaupata hyökkääjä.

Nyt käteen jäi pelaaja, jota seura ei halunnut, mutta joka palasi pukuhuoneeseen ja pelannee varhain perjantaina Nashvillea vastaan.

Ei näin.

Lue myös:

Kommentti: Tässä ovat NHL:n siirtomarkkinoiden suurimmat voittajat – elämänsä kiekkoa pelaava suomalaishyökkääjä pääsi mestarisuosikkiin

Analyysi: Dallas pystyy vain harvoin voittamaan ilman Roope Hintzin ketjua – tilastot kuvaavat, kuinka miljoonatähdet alisuorittavat

Tässä on Ylen seuraavien NHL-pelien aikataulu: Pysäyttääkö Ville Husso Minnesotan, entä kaataako Barkov Detroitin?

Suosittelemme