Hyppää sisältöön

Mika Lehtimäki sai varoituksen käytöksestään syksyllä, huippupestiä jatkettiin maaliskuussa – puheenjohtaja Vapaavuori: "Ansiot ovat niin kiistattomat"

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori kertoo, ettei ollut itse työnantajan edustajana käymässä keskusteluja aiheesta. Hän seisoo Olympiakomitean päätöksen takana jatkaa Mika Lehtimäen pestiä.

Mika Lehtimäki
Mika Lehtimäki on toiminut vuodesta 2018 Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajana. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Yle Urheilu uutisoi torstaina, että Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki on saanut viime syksynä varoituksen epäasiallisesta käytöksestä, joka on kohdistunut naisiin työyhteisössä.

Lisää aiheesta: Olympiakomitean huippu-urheilupomo Mika Lehtimäki sai varoituksen naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä

Lehtimäki myönsi tapauksen ja sanoi muuttaneensa käyttäytymistään.

– Pitää paikkansa. Tällainen tilanne on ollut viime syksynä. Työnantajan johdolla se on asianmukaisesti selvitetty kaikkien osapuolien läsnäollessa. Asia on sovittu ja loppuun käsitelty, Lehtimäki kommentoi.

Olympiakomitea nimitti maaliskuun alussa Lehtimäen jatkamaan tehtävässään huippu-urheiluyksikön johtajana vuoteen 2024 saakka. Sopimus sisältää option työsuhteen jatkamisesta kesään 2026. Valinnasta vastasivat yhdessä toimitusjohtaja Mikko Salonen ja hallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori sekä varapuheenjohtajat Sari Multala ja Susanna Rahkamo.

Huippu-urheiluyksikön johtajan paikka ei ollut tällä kertaa julkisessa haussa. Vuonna 2018 Lehtimäki valittiin suomalaisen urheilun huippupestiin lähes 50 hakijan joukosta.

Olympiakomitean toimitusjohtaja Mikko Salonen ei avannut tarkemmin Lehtimäen tapausta, mutta hänen mukaansa Olympiakomiteassa suhtaudutaan vakavasti epäasialliseen käytökseen.

Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori sanoo samaa.

– Olemme konsultoineet muun muassa työnantajaliiton juristeja ja he ovat olleet sitä mieltä, että vaikka kohteena oleva henkilö on myöntänyt asiat, työnantajan puolesta ei ole soveliasta kommentoida työsuhteeseen liittyviä kysymyksiä. Yleisellä tasolla tietenkin voi todeta, että suhtaudumme erittäin vakavasti kaikkiin häirintätapauksiin ja -epäilyihinkin. Jos sellaisia tulee ilmi, ne käydään huolellisesti läpi. Näin on Olympiakomiteassa tehty, sanoo Vapaavuori.

Olympiakomitea nimitti Lehtimäen jatkamaan tehtävässä ilman avointa hakua. Tiedettiinkö epäasiallisesta käytöksestä, kun valintaa tehtiin?

– Valintaa tehtäessä otettiin huomioon kaikki relevantit tekijät, ennen kaikkea Mika Lehtimäen erittäin onnistunut ja ansiokas toiminta huippu-urheiluyksikön johtajana, mikä on vienyt suomalaista huippu-urheilua selkeästi eteenpäin. Meillä oli Olympiakomitean hallituksen puheenjohtajistossa tietoa mainituista tekijöistä ja ne arvioitiin osana kokonaisharkintaa. Päädyimme kuitenkin siihen, että kaikki tekijät huomioiden hänet voidaan nimittää uudelleen.

Kun pesti 2018 edellisen kerran oli auki, silloin oli avoin haku ja laaja kiinnostus tehtävään. Miten päädyttiin siihen, ettei nyt järjestetty avointa hakua, vaan valittiin suoraan Lehtimäki jatkamaan?

– Siitä käytiin koko hallituksen kesken keskustelu ja todettiin, että Lehtimäen ansiot ovat niin kiistattomat. Tässä ei ollut kyse siitä, että valittaisiin uutta henkilöä, vaan siitä, että jatketaanko tehtävässä jo hyvin toimineen henkilön pestiä. Ei ollut syytä laittaa pestiä uudelleen hakuun, vaan nähtiin, että Lehtimäki olisi joka tapauksessa tullut valituksi ja pärjännyt hyvin.

Jan Vapaavuori.
Jan Vapaavuori, 56, valittiin Olympiakomitean puheenjohtajaksi seuraavaksi neljäksi vuodeksi marraskuussa 2020. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Miten tämä asia, josta Lehtimäki sai varoituksen, käsiteltiin hänen kanssaan ja olitko sinä näissä keskusteluissa mukana?

– Itse en ole ollut keskusteluissa mukana. Muilta osin toimitusjohtaja kommentoi sikäli kuin on mahdollista kommentoida ottaen huomioon, että työnantajan ja työntekijän väliseen työsuhteeseen liittyviä kysymyksiä ei lainsäädäntömme mukaan pitäisi voida kommentoida.

Tästä voidaan päätellä, että sinulla on jatkossa täysi luotto Mika Lehtimäkeen pestissään. Miten vielä tältä osin kommentoit?

– Kuten todettu, en ole itse työnantajan edustajana ollut mukana käymässä keskusteluja aiheeseen liittyen, mutta olen ollut aiheesta tietoinen. Samoin on ollut muu Olympiakomitean puheenjohtajisto. Kun päätös on tällä harkinnalla tehty, totta kai sen takana seistään ja Lehtimäki nauttii minun luottamustani, päättää Vapaavuori.

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö johtaa ja koordinoi suomalaista huippu-urheilua yhteistyössä muun muassa lajiliittojen ja ministeriön kanssa. Liittojen ja urheilijoiden huippu-urheilua varten saamat tuet perustuvat Lehtimäen johtaman yksikön valmistelutyöhön ja valintoihin. Huippu-urheiluyksikkö tekee esimerkiksi esitykset urheilija-apurahojen saajista. Apurahat myöntää opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lehtimäki, 55, on toiminut aiemmin huippu-urheiluyksikössä huippuvaiheen ohjelmajohtajana ja lajiryhmävastaavana. Lisäksi hän on työskennellyt jalkapallon ja jääkiekon valmennustehtävissä 2005–2012 sekä Suomen Urheiluliitossa valmennuksen eri tehtävissä vuosina 1990–2005. Lehtimäki toimi pitkään myös Ylen yleisurheiluasiantuntijana.

Juttua muokattu 25.3. kello 21.36: Täsmennetty, että Olympiakomitean hallitus ei nimittänyt Lehtimäkeä jatkokaudelle. Valinnasta vastasivat yhdessä toimitusjohtaja Mikko Salonen ja hallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori sekä varapuheenjohtajat Sari Multala ja Susanna Rahkamo.

Lue lisää:

Olympiakomitean huippu-urheilupomo Mika Lehtimäki sai varoituksen naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä

Suosittelemme