Hyppää sisältöön

Presidentti Biden korosti yhtenäisen Euroopan merkitystä Brysselin kokouksessa – pääministeri Marin: "Hän mainitsi, että Suomella on vaikuttavat puolustusvoimat"

Eurooppa-neuvoston kokouksessa vieraillut Yhdysvaltain presidentti korosti yhtenäisen Euroopan merkitystä. Pääministeri Sanna Marin keskusteli Bidenin kanssa Suomen puolustuksesta.

Joe Biden ja Emmanuel Macron.
Kuva: European Union
Rikhard Husu
Avaa Yle-sovelluksessa

BRYSSEL Presidentti Joe Biden päätti tiiviin kokouspäivänsä Brysselissä Eurooppa-neuvoston tapaamiseen. Ennen kokousta antamassaan lausunnossa Biden korosti Euroopan unionin ja läntisen yhteistyön merkitystä.

– Tärkein yksittäinen asia jonka me lännessä voimme tehdä, on yhtenäisenä pysyminen, Biden sanoi.

– Euroopan yhtenäisyys on osaltaan edellytys sille, että presidentti Putin voidaan pysäyttää, Biden jatkoi.

Pääministeri Sanna Marinin mukaan Bidenin viestissä korostui yhtenäisyyden lisäksi Ukrainan tulevaisuudennäkymät ja jälleenrakennus. Marin ja Biden keskustelivat myös kahden kesken.

– Vaihdoimme muutaman sanan presidentti Niinistön taannoisesta vierailusta ja lisäksi hän mainitsi, että Suomella on vaikuttavat puolustusvoimat.

Marin korostaa, että Suomessa panostetaan aktiivisesti puolustukseen.

– Olemme tehneet myös uuden hävittäjähankinnan, mistä hän oli hyvin tietoinen.

Biden korosti Brysselinvierailunsa yhteydessä, että Venäjän vastaisista pakotteista voi tulla pitkäaikaisia. Tarkoituksena on näyttää Venäjälle, että hyökkäyksellä on korkea hinta.

Myös Marinin mielestä on varauduttava pitkäkestoisiin pakotteisiin.

– Meidän pitää tukea Ukrainaa niin kauan kuin sota on käynnissä. Pakotteet ovat meidän välineemme vaikeuttaa Venäjän toimintaa, heikentää Venäjän tilannetta ja sitä kautta saada sota loppumaan.

Ukrainaan sotaa koskevissa päätelmissä EU-päämiehet korostavat, että kaikki yritykset kiertää Venäjän vastaisia pakotteita on pysäytettävä. Johtajien mukaan jo asetettujen pakotteiden vaikutukset ovat olleet massiivisia.

Energia jakaa jäsenmaita

Bidenin Brysselin vierailu jatkuu tänään. Hän tapaa heti aamusta komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin, jonka kanssa hänen on tarkoitus sopia Venäjältä tuotavan nesteytetyn maakaasun korvaamisesta yhdysvaltalaisella.

Energiapolitiikka puhuttaa myös EU-päämiehiä, jotka jatkavat huippukokoustaan ilman Bidenia. Keskiöön nousee fossiilisista polttoaineista irtautuminen.

– Kyllä energia on ikään kuin se iso elefantti olohuoneessa. Niin kauan kun me ostamme tuontienergiaa Venäjältä, niin kauan me rahoitamme sotaa Ukrainassa, pääministeri Marin sanoi.

Huippukokouksessa keskustellaan myös energian korkeasta hinnasta. Espanjan vetämä ryhmä jäsenmaita toivoo EU-tason toimia energian hintojen alentamiseksi. Ehdotus hintakatosta jakaa jäsenmaita.

Lue myös:

EU:n ja Naton johtajat pohtivat tänään Venäjän hyökkäystä ja lisäapua Ukrainalle – pääministeri Marin: "Suomi on valmis lisätoimiin"

Suosittelemme