Digiloikka on monelle pienyrittäjälle paitsi välttämätön myös iso askel. Kun yrittäjänä tekee töitä hartiavoimin ja kellon ympäri yrityksen lentoon saamiseksi, ei esimerkiksi opiskeluun tai laitehankintoihin riitä aika, energia eikä raha.
Tähän pulmaan tarjoaa nyt ratkaisua Viitasaarelle tänä keväänä perustettu digikeskus. Se tarjoaa helpon tien digitaalisen työn, kanssakäymisen ja yrittämisen maailmaan: tilat, laitteet ja opastuksen.
Kyse on Viitasaaren kaupungin ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun yhteishankkeesta, johon on saatu tukea myös Euroopan Unionin REACT-EU varoista, jotka on tarkoitettu koronan jälkivaikutusten pehmentämiseen. Tavoitteena on myös hiilijalanjäljen pienentäminen.
Yksi digikeskuksen käyttäjistä on uistinten tekijä ja pienyrittäjä Tero Tuohimetsä. Tuohia Oy:stä:.
– Kun on tällainen työn ohessa yrittäjä, niin ei pysty kaikkeen. Tässä on on kalliita ja monimutkaisia laitteita. Kuvat olisivat jääneet kännykkäkuvauksen varaan ja esimerkiksi tulostimiin ei ole varaa, Tuohimetsä kertoo.
Tuohimetsän mukaan jo nyt digikeskuksesta ja sen vieressä sijaitsevasta etätyöpiste Lennättimestä on ollut yrittäjälle paljon hyötyä. Keskuksen välineillä on seuraavaksi tarkoitus tehdä käyttöohje- ja esittelyvideoita. 3D-tulostus puolestaan mahdollistaa asiakkaiden yksilöllisten toiveiden mukaisten uistinten tulostamisen.
Myös hiilineutraaliuden osalta hyödyt on helppo hahmottaa:
– Ei tarvitse joka paikkaan autolla lähteä palaveria pitämään ja haaveena on myös rakentaa virtuaalinen tuote-esittely, eli voi heittää asiakkaan pöydälle virtuaalisina ne tuotteet. Sitten on tietysti se 3D-tulostaminen: ei tarvitse uistintem prototyyppejä tehdä, vaan ne voi tulostaa.
Viitasaaren keskus kelpaa esimerkiksi
EU päätti jo ensimmäisenä koronavuonna rahoituksesta, jonka tavoitteina ovat digitalisaatio, tuotekehittely ja vihertävä siirtyminen kohti hiilineutraalia taloutta.
Suomessa näitä tavoitteita on tuettu valtion ja REACT-EU -rahaston kautta vuodesta 2021 alkaen. Rahaa on ollut jaossa lähes kolme sataa miljoonaa euroa. Viitasaaren digikeskus on yksi suomalaisista tuen saajista.
Työ- ja elinkeinoministeriön erityisasiantuntija Helinä Yli-Knuuti toteaa, että Viitasaaren keskus on tavoitteiden osalta esimerkillinen hanke.
– Tässä on paitsi se koronan vaurioiden korjaaminen, niin tällainen eteenpäin katsova luonne siinä mielessä, että tässä nimenomaan tuetaan sitä vihreää siirtymää ja edistetään digitalisaatiota.
Viitasaaren kaupungin ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun yhteistyönä rakennettu digikeskus tarjoaa digiosaamisen syventämisen tukemiseen laitteistoa, tiloja ja valmennusta. Sitä on tarjolla muillekin kuin yrittäjille, myös yksittäiset kaupunkilaiset ja yhteisöt toivotetaan tervetulleiksi.
– Meiltä löytyy todella monipuoliset tilat ja laitteet käyttäjien digitalisaation vauhdittamiseen. Löytyy 3-D tulostinta, VR-laseja, tietokoneita ja tosi hieno studiotilat. Eli hyvin monipuolisesti kaikkea.
Näin kertoo Viitasaaren digikeskuksen projektipäällikkö Teemu Vuorela. Hänen mukaansa olennaista on, että keskus pitää ovensa auki mahdollisimman laajalle joukolle digitaalisuudesta kiinnostuneita.
– Kyllä tämä on hankkeen tavoitteena, että täällä on matalan kynnys tulla tänne tutustumaan eri tavoin. Eli tämä on kaikille avoin. Ihan omasta taitotasosta riippumatta.
Keskus toimii torin laidalla jo aiemmin aloittaneen etätyötila Lennättimen kanssa samassa rakennuksessa. Yritysten kannalta etua lienee myös siitä, että samassa ympäristössä toimii myös kehittämisyhtiö Witas. Tavoitteena on kuitenkin Viitasaaren seutua laajempi verkostoituminen.
– Digikeskus toimii osana tälläistä seutukuntien epävirallista hubiverkostoa. Mukana ovat Äänekosken seudun Äänehub, Pohjoisen Keski-Suomen Oppimiskeskuksen digilab ja, Hubteekki, kertoo projektipäällikkä Vuorela.
Myös erityisasiantuntija Helinä Yli-Knuutila toteaa että parhaimmillaan verkostot toimivat kahteen suuntaan: alueiden osaamista kehitetään ja samalla levittetään tietoa alueella asuvista osaajista.
– Tässähän tämä toimii molempiin suuntiin. Siellä Viitasaarella voidaan saada opastusta ja koulutusta keskuskaupungista, pääkaupunkiseudulta tai vaikkapa maailmalta ja toisaalta sieltä Viitasaarelta on ikkuna auki osaamiselle. Tämä mahdollistaa monipaikkaisen asumisen ja etätyön.