Hyppää sisältöön

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Syksyllä 2014 Vantaan käräjäoikeudessa käsiteltiin mitättömältä vaikuttavaa riitaa.

Venäläis-suomalainen liikemies Gennadi Timtšenko oli pääomistaja liikelentoyhtiössä nimeltä Airfix Aviation Oy. Yhtiö omisti kuusitoista lentokonetta. Niitä käyttivät etupäässä rikkaat venäläiset, jotka lensivät Moskovasta ja Pietarista Euroopan suurkaupunkeihin sekä lomakohteisiin.

Lentoyhtiön toiminta halvaantui maaliskuussa 2014, kun Gennadi Timtšenko asetettiin Yhdysvaltain pakotelistalle. Yhdysvallat kohdisti pakotteita Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiriin Venäjän miehitettyä laittomasti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan.

Pakotteiden takia Timtšenko luopui omistuksestaan suomalaisessa lentoyhtiössä.

Timtšenko ei kuitenkaan ollut yhtiön ainoa osakas, mistä aiheutui murheita. Murto-osan eli noin 0,3 prosenttia lentoyhtiöstä omistaneen pienosakkaan mielestä omistusjärjestelyssä oli rikottu Airfix Aviationin yhtiöjärjestystä. Riita sovittiin lopulta oikeuden ulkopuolella.

Käräjäoikeuteen toimitetut asiakirjat sisältävät kuitenkin tärkeän johtolangan, joka johdatti MOT-toimituksen valtavan venäläisen rahapiilon jäljille. Timtšenkon Airfix-omistukset kulkevat monimutkaisessa verkostossa eri veroparatiisien kautta.

Oikeuden asiakirjojen mukaan ketjun pää löytyy pienestä liechtensteinilaisesta kylästä. Kylässä toimiva pieni valmisyhtiöitä perustava yhtiö on Timtšenkon omaisuusjärjestelyjen keskiössä. Sen kautta Venäjän presidentin Vladimir Putinin lähipiiri on hallinnoinut miljardien eurojen omaisuutta.

Pakotteiden myötä viranomaisilla on edessään vaikea tehtävä etsiä oligarkkien varoja. Tässä jutussa kerrotaan, millaisilla järjestelyillä oligarkit kätkevät omistuksiaan.

Mystinen mies Pietarista

Rikkaiden venäläisten omistukset muistuttavat venäläistä maatuska-nukkea. Yhden nuken sisällä on toinen, jonka sisällä on kolmas.

Oligarkkien pelissä nukkejen tilalla on yhtiöitä. Yksi yhtiö omistaa toisen, joka omistaa kolmannen. Omistukset risteävät ja kiertyvät toisiinsa. Todellisen omistajan selvittäminen on usein lähes mahdotonta.

Näin oli myös Airfix Aviationin tapauksessa. Oikeudessa Airfix Aviation joutui poikkeuksellisesti kertomaan yhtiön omistajat. Asiakirjoista selviää, että Timtšenko luovutti omistuksensa lentoyhtiössä pitkäaikaiselle liikekumppanilleen. Hänen nimensä on Petr Kolbin.

Suurelle yleisölle Kolbinin nimi ei ole tuttu Suomessa tai edes Venäjällä. Putinin hallinnon korruptiota tutkineet sen sijaan törmäävät nimeen aina toisinaan monimutkaisissa omistusjärjestelyissä.

Vuonna 1952 syntynyt Kolbin oli Pietarista kotoisin oleva teurastaja, joka oli pitkän aikaa tyhjätasku. 2000-luvulla Kolbinista tuli kuitenkin rikas mies. Kansainvälisen toimittajajärjestö OCCRP:n tutkimusten perusteella hänen omaisuutensa arvo oli noin 500 miljoonaa euroa. Rikkauksistaan Kolbin sai kiittää perhetaustaansa ja ennen kaikkea lapsuudenaikaista ystäväänsä.

Yhdistelmäkuvassa kasvokuvat Petr Kolbinista ja Vladimir Putinista.
Pietarilainen teurastaja Petr Kolbin ja Vladimir Putin olivat lapsuudenystäviä. Tämä on ainoa kuva, joka Petr Kolbinista löytyy julkisista lähteistä. Se on peräisin venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin verkkosivuilta. Putin toimi Neuvostoliiton aikana turvallisuuspalvelu KGB:ssa muun muassa tiedustelu-upseerina. Kuva: Navalny.com ja AOP

Kolbinin isä Viktor Kolbin ja Vladimir Putinin isä Vladimir Spiridonovich Putin tutustuivat 1950-luvun alussa. Myös pojista tuli ystäviä. Teini-ikäisenä Vladimir Putin ja Petr Kolbin joutuivat muun muassa yhdessä tappeluun yhden tanssimatkan päätteeksi. Kotiin kaksikko palasi mustelmilla ja huulet haljenneena. Brittilehti The Guardianin mukaan episodi kasvatti Vladimir Putinin intoa harrastaa judoa.

Kun Putinista tuli presidentti, Petr Kolbin äkkirikastui. Näin on käynyt monelle muullekin Putinin ystävälle.

Kolbinin tarina eroaa kuitenkin esimerkiksi Gennadi Timtšenkosta yhdellä ratkaisevalla tavalla. Timtšenko oli mukana liike-elämässä jo 1980-luvulla ja hänellä on myös liikemiestaitoja. Kolbinilla ei.

– Kolbin ei ollut liikemies, vaan Putinin pitkäaikainen ystävä. Hän on se kaveri, joka leikkeli lihaa. Todellisuudessa hän ei omistanut mitään, vaan hoiti varoja Putinin puolesta, sanoo venäläinen tutkiva toimittaja Roman Anin. Hän on tehnyt uransa tutkimalla Venäjän valtaeliitin korruptiota.

Kolbin sai kiittää vaurastumisestaan myös Gennadi Timtšenkoa, joka otti hänet mukaan omiin ja alati kasvaviin bisneksiinsä. Timtšenkon omaisuuden arvo on nykyisin Forbes-lehden arvion mukaan lähes 12 miljardia euroa.

Petr Kolbin kuoli vuonna 2018.

KGB koulutti veroparatiisien mestareita

Venäläisten rahakätköjä voi ajatella eräänlaisena häiveteknologiana. Siinä kohde eli tässä tapauksessa rahat ja muu omaisuus pyritään kätkemään niitä etsiviltä tahoilta.

Syy siihen, miksi venäläiset ovat hyviä taloudellisessa häivyttämisessä, johtuu osaltaan historiasta.

Neuvostoliiton pahamainen turvallisuuspoliisi KGB alkoi käyttää jo 1960-luvulla veroparatiisiyhtiöitä peiteoperaatioissaan. Yhtiöiden avulla rahoitettiin esimerkiksi vientikiellossa olevan läntisen teknologian ostamista tai kommunistipuolueiden tukemista eri maissa.

Neuvostoliiton kaatumisen jälkeen veroparatiiseissa hiottuja taitoja alettiin käyttää toisenlaisissa operaatioissa.

Yksi KGB:n käyttämistä maista peiteyhtiöiden perustamiseen oli Liechtenstein. Pieni lilliputtivaltio sijaitsee keskellä Eurooppaa ja sen naapurimaa on tiukasta pankkisalaisuudestaan tunnettu Sveitsi.

Jäljet johtavat Liechtensteiniin

Palataan Timtšenkon suomalaiseen lentoyhtiöön.

Yhden ystävän eli Timtšenkon luopuessa omistuksistaan suomalaisessa lentoyhtiössä tuli tilalle toinen Putinin ystävä eli Petr Kolbin. Ilman Vantaan käräjäoikeudesta saatuja asiakirjoja tämä ei olisi selvinnyt.

Kolbinin omistukset kulkivat kolmen veroparatiisin kautta ketjussa Suomesta Kyprokselle, Brittiläisille Neitsytsaarille ja sieltä edelleen Panamaan. Ketjun viimeinen lenkki oli panamalainen Mischositos Investments S.A.

Panamalainen yhtiö on kuin jättikokoinen maatuska, jonka sisältä löytyy loputon määrä nukkeja. Se on omistanut ainakin noin sata yhtiötä, jotka omistivat osuuksia muissa yhtiöissä. Kun yhtiöistä piirtää verkoston, se muistuttaa useita keskenään sotkeutuneita hämähäkinseittejä.

Yksi asia yhdistää yhtiöitä: jokaisen postiosoitteeksi on ilmoitettu pieni kylä Liechtensteinissa.

Karttakuva Euroopan keskellä sijaitsevasta Liechtensteinista ja siellä sijaisevasta Ruggellin kunnasta
Kuva: Asmo Raimoaho / Yle

Siellä sijaitsee Sequoia Treuhand Trust. Se on palveluntarjoaja, joka perustaa asiakkailleen yhtiöitä Panaman tai Brittiläisten Neitsytsaarten tapaisiin paikkoihin.

Palveluntarjoajat ovat veroparatiisitalouden verisuonisto, joka pitää järjestelmän liikkeessä. Vaikka palveluntarjoajat kilpailevat asiakkaista, ne tekevät myös yhteistyötä. Kun Sequoia Treuhand Trustin asiakas pyysi perustamaan yrityksen, hoiti käytännön työn usein pahamaineinen panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca.

Tämä yhteistyö loi lopulta särön Sequoia Treuhand Trustin huolella rakentamaan salaisuuden muuriin. Panaman papereiden tietovuoto on peräisin Mossack Fonsecasta. Samalla tutkivien toimittajien käyttöön tuli suuri määrä Sequoia Treuhand Trustista peräisin olevia sähköposteja ja asiakirjoja.

Näin yhtiöiden omistajat piilotetaan

Sequoia Treuhand Trust on tehnyt yhtiöiden todellisten omistajien piilottamisesta suorastaan taidetta. Järjestely on tarkoituksella monimutkainen.

Perinteisesti veroparatiisiyhtiöissä käytetään eräänlaista normaalin maatuskan mallia. Siinä yksi yhtiö omistaa toisen, jonka omistaa kolmas. Kuka lopulta omistaa jonkin yhtiön on vaikeaa, mutta ei mahdotonta selvittää. Pitää vain tietää, kuka on ketjun viimeisen yhtiön omistaja.

Sequoia Treuhand Trust kehitti eräänlaisen turbomaatuska-mallin. Siinä avainasemassa on niin sanottu nominee shareholder -yhtiö. Termi on veroparatiisislangia. Sillä tarkoitetaan nimellisomistajien käyttöä, joka ei taas ole sama, kuin yhtiön todellinen omistaja.

Näin homma toimii.

  • Nominee shareholder -yhtiöt perustavat asiakkailleen yhtiöitä esimerkiksi Panamaan tai Brittiläisille Neitsytsaarille.
  • Yhtiön todellista omistajaa ei merkitä osakasrekisteriin, vaan ainoastaan nominee shareholder -yhtiön nimi.
  • Asiakas solmii Sequoian kanssa sopimuksen, jonka perusteella hän käyttää tosiasiallista omistajavaltaa yhtiössä ja sen omistuksissa, olivat ne sitten kiinteistöjä, varallisuutta tai huvijahteja.

Sequoia Treuhand Trust on ollut valmis tekemään lähes mitä vain salatakseen asiakkaittensa omistukset. Panamalainen asianajotoimisto Mossack Fonseca perusti Sequoian asiakkaille yhtiöitä, mutta ei tiennyt niiden omistajia.

Menettely herätti huomiota jopa Brittiläisten Neitsytsaarten viranomaisissa. Brittiläiset Neitsytsaaret on yksi pahamaineisimmista veroparatiiseista, joka on tunnettu erityisen löysästä valvonnasta.

Paikallinen Finanssivalvonta pyysi ainakin neljä kertaa tietoja Sequoian perustamien yhtiöiden omistajista ja niiden varojen alkuperästä. Panaman papereista löytyvien sähköpostien perusteella Sequoia ei näytä luovuttaneen tietoja.

Tammikuussa 2013 viranomainen pyysi turhaan tietoja kuudesta yhtiöstä. Yksi niistä oli nimeltään Southport Management Services Limited.

Vuotta myöhemmin Southport Management Services Limited asetettiin Yhdysvaltain pakotelistalle. Yhtiön salainen omistaja selvisi.

Hän oli Gennadi Timtšenko.

Pakotteiden tultua voimaan myös tämän yhtiön omistajaksi tuli Petr Kolbin.

Miten toimivatmaatuska-jaturbomaatuskamallit? Näin oligarkkien omaisuudet pidetään piilossa:

Miljardien eurojen omistukset

Panaman papereiden tietovuodosta vuonna 2016 selvisi, että Sequoia Treuhand Trust oli perustanut satoja yhtiöitä asiakkailleen. Niistä vain muutama kyettiin tuolloin yhdistämään suoraan Vladimir Putinin lähipiiriin.

Salaisuuden varjeleminen onnistui. Vantaan käräjäoikeudesta löytyneen johtolangan jälkeen MOT-toimitus alkoi tutkia uudestaan kymmenien veroparatiisiyhtiöiden taustoja.

Yhtiö toisensa jälkeen kytkeytyi Gennadi Timtšenkoon. Niiden kautta on omistettu useiden miljardien eurojen arvosta osakkeita isoissa venäläisissä yhtiöissä, lentokoneita, kiinteistöjä ja huvijahteja. Timtšenko oli uskonut Sequoia Treuhand Trustin haltuun myös kruununjalokivensä eli sijoitusyhtiönsä Volga Resourcesin asioiden hoidon.

Pelkästään tässä yhdessä yhtiössä oli huippuvuotena eli 2014 varallisuutta 4,7 miljardin euron arvosta.

Kollaasikuvitus. Valokuvassa Gennadi Timtsenko ja Vladimir Putin Sotsissa 2015.
Vladimir Putin on tunnettu jääkiekon ystävä. Suomessa Gennadi Timtšenko on rahoittanut jääkiekkojoukkue Jokereita ja Venäjällä hän on johtotehtävissä muun muassa KHL-liigassa. Kuva on otettu Sotšissa toukokuussa 2017. Kuva: valokuva: Mikhail Svetlov / Getty, kuvitus: Riikka Kurki / Yle

Timtšenkon vai Putinin rahoja?

Liechtensteinin rahasampo osoittaa, kuinka vaikeaa oligarkkien rahojen jäljittäminen on. Vastaavia järjestelyjä on maailmalla kymmenittäin, arvioi venäläinen tutkiva toimittaja Roman Anin. Siis eräänlainen maatuskojen ja turbomaatuskojen saaristo, joka ulottuu eri puolille maailmaa.

Se, että salaisten omistusten takana on juuri Gennadi Timtšenkon ja Petr Kolbinin tapaisia Putinin ystäviä, on Roman Aninin mukaan tärkeä vihje. MOT:n löydökset viittaavat Venäjällä tunnettuun Putinin lähipiirin tapaan järjestellä raha-asioitaan.

– Ei pidä olettaa, että omistusten takana on vain yksi henkilö. Venäjällä kutsumme tätä ilmiötä uima-altaaksi tai obtshakiksi (yhteiskassa). Se tarkoittaa, että omistukset yhtiöissä ja niistä saatavat rahat ovat yhteistä omaisuutta, samaan tapaan kuin mafiassa.

– Näitä rahoja voidaan käyttää eri tarkoituksiin, kuten lahjontaan, kiinteistöjen hankkimiseen, osakkeiden ostamiseen strategisesti tärkeissä yhtiöissä Venäjällä ja Euroopassa, Anin sanoo.

Koska kyse on eräänlaisesta yhteiskassasta, ei lopulta ole väliä, kenen nimissä omaisuus on. Lähemmäs totuutta päästään katsomalla, kuka omaisuutta käyttää.

Kuten Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Rahaa ”Putinin jahdin” rakentamiseen

Liechtensteinista löytyy vielä yksi johtolanka, jota MOT-toimitus alkaa seurata.

Jokaisesta suuresta tietovuodosta löytyy aina Putinin lähipiiriä, mutta ei mitään omaisuutta, joka olisi Venäjän presidentin omissa nimissä. Löydämme kuitenkin jotain, joka koskettaa suoraan Putinia.

Kansainvälisissä medioissa on julkaistu juttuja huvijahdista nimeltä Graceful, jonka väitetään olevan todellisuudessa Putinin omistama. Venäläinen tutkiva toimittaja Roman Anin, joka suhtautuu usein kriittisesti länsimedian juttuihin, pitää tätä uskottavana.

– Koskaan ei tietenkään löydy asiakirjaa, joka osoittaisi Putinin omistavan jahdin. Mutta on olemassa paljon todisteita siitä, että kyse on todella hänen jahdistaan, sanoo Roman Anin.

Jahdin hinnaksi on arvioitu lähes sata miljoonaa euroa. Huvijahdilla on myös kiinnostava historia. Se on rakennettu Venäjälle Sevmašin telakalla.

Telakan omistaa Venäjän valtio ja siellä on rakennettu yli 150 sukellusvenettä Venäjän armeijan käyttöön.

Jahdin sisätilat rakennettiin kuitenkin Saksan Hampurissa sijaitsevalla telakalla. Tietovuodosta löytyy laskukopioita. Yhdestä niistä selviää yli 120 000 euron maksu laivan osista.

Maksajana on Brittiläisille Neitsytsaarille rekisteröity yhtiö. Sen puolestaan omistaa Mischositos Investments S.A. Siis sama yhtiö, jonka omistajaksi on kerrottu suomalaisessa oikeudessa Putinin lapsuudenystävä Petr Kolbin.

Yhteiskassan rahoilla on siis rakennettu luksusjahtia, jonka väitetään olevan Venäjän presidentin.

Graceful-huvijahti oli helmikuussa 2022 korjattavana hampurilaisella telakalla. Vain pari päivää ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, huvijahti vietiin kiireesti Venäjän Kaliningradiin. Sieltä länsimaiden viranomaiset eivät saa alusta takavarikoitua, toisin kuin esimerkiksi Timtšenkon jahtia. Italian poliisi takavarikoi Timtšenkon Lena-jahdin maaliskuun alussa Italian Rivieralla.

”Asiakkaidemme salaisuudet on tärkein asia”

Palataan Liechtensteiniin, jossa on varjeltu toistakymmentä vuotta Putinin lähipiirin salaisia omistuksia.

Ruggell on unelias noin kahden tuhannen asukkaan kylä Liechtensteinin pohjoisosassa. Kylää ympäröivät lumihuippuiset Alpit.

Kylän keskustassa on alppityyliin rakennettu toimistotalo. Siellä sijaitsee Sequoia Treuhand Trustin toimisto. MOT matkusti paikan päälle Ruggeliin maaliskuun alussa.

Halusimme esittää useita kysymyksiä Sequoia Treuhand Trustin edustajille. Onko yhtiö tietoinen siitä, keitä sen venäläiset asiakkaat ovat? Onko venäläisten asiakkaiden rahojen alkuperää selvitetty? Miksi Sequoia Treuhand Trust on auttanut Putinin lähipiriä piilottelemaan omaisuuttaan? Onko yhtiöllä edelleen rikkaita venäläisiä asiakkainaan?

Pääsemme yhtiön konttoriin sisälle. Puolen tunnin odottelun jälkeen Sequoia Treuhand Trustin toimitusjohtaja Roland Öhri saapuu kabinettiin, joihin meidät on ohjattu.

Nimi saa kasvot. Öhrin allekirjoitus on sadoissa asiakirjoissa, joita MOT-toimitus on tutkinut. Kun Öhri huomaa paikalla olevan kameran, hän vetäytyy nopeasti pois. Keskustelu jatkuu oven raosta. Öhri kätkee kasvonsa oven taakse.

Haastattelu ei onnistu.

– Asiakkaidemme salaisuudet on tärkein asia. Tämä tapaaminen on nyt loppu, toimitusjohtaja sanoo.

Lähetämme myöhemmin vielä sähköpostilla kysymyksiä yhtiölle. Emme saa niihin vastausta. Sen sijaan Sequoia Treuhand Trust toimittaa lyhyen saksankielisen lausunnon.

– Lainsäädäntö edellyttää tosiasiallisten edunsaajien tunnistamista ja varojen alkuperän selvittämistä kaikissa asiakassuhteissa. Tietenkin noudatamme näitä sääntöjä, lausunnossa todetaan.

Gennadi Timtšenko ei vastannut MOT-toimituksen haastattelupyyntöihin.

Katso uusin MOT: Putinin miesten pakotepeli Yle Areenassa:

MOT kertoi huhtikuun alussa, kuinka Vladimir Putinin lähipiiri on kätkenyt varallisuuttaan jo vuosikymmenten ajan ja miten vaikeaa pakotteiden valvonta on veroparatiisien sekä bulvaanien käytön takia.

Aiheesta voi keskustella tiistaihin 29.3.2022 kello 23:een saakka.

Teknisen virheen vuoksi juttu ei julkaisuhetkellään toiminut oikein. Pahoittelemme tapahtunutta. Juttua päivitetty 28.3.2022 klo 11.48: lisätty video, jossa MOT haastattelee Roland Öhriä. Oikaisu: 28.3.2022 klo 15:52. Liechtensteinista ei ole parin tunnin ajomatka Sveitsiin, toisin kuin jutussa sanottiin. Kyse on naapurimaista.