Hyppää sisältöön

Tiina Liukkosen perheessä ei tarvitse raahata vihanneksia kesällä kaupasta: "On mahtava käydä aamukahvia juodessa poimimassa tomaattia leivän päälle"

Ruuan hinnan nousu ja halu omavaraisuuteen vauhdittavat innostusta hyötykasvien kasvattamiseen. Laukaalainen Tiina Liukkonen kasvattaa kotipihallaan koko perheen kesän vihannestarpeet.

Tiina Liukkonen katselee taimiruukkua olohuoneessa.
Osa Liukkosen hyötykasvikokeiluista jää valikoimaan ja jotkut kasvit hän heivaa seuraavalla kerralla pois viljelystä. Nämä tomaatin taimet löytyvät takuuvarmasti aina takapihalta. Video: Petri Alltonen / Yle
Titta Puurunen

Hennot vaaleanvihreät karhunlaukan ja sellerin varret kurottavat päätään mullan seasta. Laukaan Tiituspohjassa olohuoneen nurkkapöytä pursuaa taimipurnukoista.

Perheenäiti Tiina Liukkonen ottaa käteensä muovipurkin, josta kohoaa tropiikista peräisin oleva kotahedelmän alku.

– Kokeilen kasvattaa okraa ensimmäistä kertaa. Parasta puutarhaharrastuksessa on se, kun ottaa vähän erikoisempia siemeniä ja saa ne elämään tai jopa kasvamaan satoakin.

Kokin hommista agrologiksi vastikään kouluttautunut Liukkonen on varttunut maalla ja tottunut syömään oman maan antimia. Hän on kasvattanut hyötykasveja pihoillaan niin kauan kuin muistaa.

Taimia purkeissa pöydällä.
Laukaalainen viherpeukalo ei jää liikoja harmittelemaan, jos jotkut taimet epäonnistuvat tai jotkut kasvit eivät tuotakaan satoa, sillä suurin osa kasveista kuitenkin yleensä menestyy. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Aina sato ei kuitenkaan onnistu.

– Kokeilemalla olen oppinut ja googlettelemalla löydän lisää vinkkejä hyötykasvien kasvattamiseen. Mutta vaikka olen enemmän tai vähemmän aina jotain kasvattanut, silti sitä välillä aina epäonnistuu.

Toisinaan Liukkonen on esimerkiksi kastellut taimia liikaa ja joskus kastelu tai lannoitus on päässyt unohtumaan. Hänen mielestään kotitarveviljelyn yksi viehätyksistä saattaakin piillä juuri sen haastavuudessa.

Siemenkauppa käy nyt ennätysvauhtia. Joistakin siemenistä ja taimista voi tulla tänä keväänä jopa pulaa.

Ananaskirsikka kirkkaasti suosikiksi

Olohuoneen suuresta ikkunasta näkyy lumen painosta repsottava kasvihuone.

Liukkonen istuttaa heti kelien riittävästi lämmetessä taimet omakotitalonsa terassille kasvusäkkeihin, pihalle kasvimaalle ja kylmälle herkimmät kasvihuoneeseen.

Keltainen vesimeloni.
Liukkosen perhe on hyvin omavarainen. Oman sadon lisäksi perheenäiti poimii paljon marjoja ja sieniä säilöön. Perheenisä on kova kalastamaan ja vaarilta he saavat myös riistaa. Kuva: Tiina Liukkonen

Perheenäidin innostus hyötykasvien viljelyyn vaihtelee vuosittain, mutta puutarha on koko ajan laajentunut. Muutama vuosi sitten hankittu kasvihuone jäi alkujaan jo auttamattomasti liian pieneksi.

– Joinain keväinä ei kiireen vuoksi ole ehtinyt niin paljon siemeniä istuttamaan, silloin olen vain ostanut muutamia taimia. Toisina keväinä koko olohuoneen ikkunan alusta jopa kattoon asti täyttyy taimista.

Kasvihuone ja isoja kasveja talon takapihalla kesällä.
Liukkosta ilahduttaa, että omasta maasta pomitusta aina tietää, mitä suuhunsa laittaa. Kuva: Tiina Liukkonen

Liukkosen puutarhasta löytyy joka kesä ainakin tomaattia, kurkkua ja paprikaa. Hän kokeilee joka vuosi mielellään myös aina jotain uutta.

– Viime kesänä laitoin ensimmäistä kertaa ananaskirsikkaa ja sitruunaruohoa sekä inkivääriä. Ananaskirsikoista tykkäsin tosi paljon, niistä tuli suosikkejani. Ihme kyllä inkivääristäkin tuli satoa, vaikka tökkäsin inkiväärin palasen vaan multaan.

Ideoinnin riemusta kitkemisen riesaan

Liukkonen esittelee läppärillään kuvia viime kesän sadostaan. Tomaatin varret ovat kietoutuneet terassin säleaitaa pitkin kattoon asti.

Lempiaikaa puutarhaharrastuksessa Liukkoselle on puutarhan suunnittelu talvisin.

– Heti joulun jälkeen, kun valo alkaa pilkottamaan alan selata netistä erilaisia siemeniä ja pohtimaan seuraavan kesän kasvivalikoimaa. Se on aivan ihana miettiä, että mitä kaikkea kokeilisi.

Korkeita tomaatin varsia terassin seinällä.
Viime kesän lämpö sai Liukkosen tomaatit rehottamaan ennätyskukoistukseen. Kuva: Tiina Liukkonen

Sormet kihelmöivät päästä seuraavaksi kaivamaan viidakkokurkun, kurpitsan ja vesimelonin siemeniä multaan. Liukkosen kalenteriin on tarkkaan merkitty oikeat kunkin hyötykasvin istutusajat.

– Viljelyyn uppoaa aika paljon aikaa ja vaivaa, mutta kun näkee miten kasvi kasvaa ja saa satoa, siitä tulee vaan niin hyvä tunne, ettei se työmäärä haittaa.

Omakotitalon etelään suuntautuvaa pihaa suojaa suuret kuuset. Kasvit menestyvät puutarhassa yleensä hyvin. Kuumina kesinä ne vaativat paljon kastelua.

Ananaskirsikoita.
Viime kesän uutuuksien ananaskirsikoiden mehevä maku yllätti Liukkosen. Kuva: Tiina Liukkonen

Ikävintä harrastuksessa laukaalaisen kotipuutarhurin mielestä on rikkaruohojen kitkeminen. Liukkonen pyrkii kasvattamaan kasvinsa luonnonmukaisesti eli torjunta-aineisiin hän ei turvaudu.

– Kitkeminen ja multasäkkien raahaaminen on tylsintä hommaa. Joskus annan rikkaruohojen rehottaa ja etsin vaan poimiessa hyötykasvit sieltä joukosta.

Liukkonen laskeskelee, että perhe säästää pitkän pennin hänen harrastuksensa ansioista. Hän kerää usein itse myös kasveista siemeniä talteen ja käyttää niitä seuraavana keväänä.

Suurin menoerä koituu kasteluvedestä ja ostomullasta.

– Käytän paljon sadevettä kasvien kasteluun. Isot tynnyrit ovat aina räystäiden alla. Viime kesä oli kyllä niin kuuma, että piti käyttää vesijohtovettä.

Evästä omiksi tarpeiksi

Perunat ja sipulit Liukkonen kasvattaa vanhempiensa maatilalla Mäntyharjulla. Kolmelapsisessa perheessä ei tarvitse kesäisin kaupan vihannesosastolla käydä.

Tiina Liukkonen kastelee taimia olohuoneessa.
Sormien upottaminen multaan on Liukkosen mielestä myös terapeuttista. Se tuo mielenrauhaa. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Äidin harrastuksen ansiosta perhe saa paljon myös vitamiineja lautaselle.

– On aivan mahtava käydä terassilla aamukahvia juodessa poimimassa tomaattia leivän päälle. Se myös maistuu niin paljon paremmalta kuin kaupasta ostettu.

Joskus perheenäidin innostus tuottaa perheeseen ylituotantoa.

– Varsinkin viime kesänä tuli esimerkiksi kesäkurpitsoja ja lehtimangoldia niin paljon, että annettiin niitä sitten kaikille ystäville ja sukulaisille. On tullut syötyä kesäkurpitsaa aika monessa muodossa.

Liukkonen aikoo ensi syksynä kokeilla kuivattujen kesäkurpitsojen raastamista spagetin kaltaisiksi suikaleiksi.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon kello 23.00 saakka.

Suosittelemme sinulle