Hyppää sisältöön

MTK Häme: maatalouden kriisi vähentää etenkin kotieläintuotantoa

Maatalouden ahdinko, jota Venäjän hyökkäys Ukrainaan kärjistää, iskee erityisesti eläintuotantoon, arvioi MTK Hämeen toiminnanjohtaja. Valtion lupaama tukipaketti auttaa turvaamaan tuotantoa lyhyellä tähtäimellä.

En svartvit mjölkko
MTK Hämeen mukaan mm. rehun kallistuminen vaikeuttaa eläintilojen toimintaa. Kuva: Stefan Härus / Yle
Raisa Autio
Avaa Yle-sovelluksessa

Maatalouden ahdinko voi ajaa aiempaa useampia tiloja supistamaan tuotantoaan tai jopa lopettamaan tämän vuoden aikana, arvioidaan maataloustuottajia edustavasta MTK Hämeestä.

Maataloudessa nousevat tuotannon kustannukset ovat heikentäneet kannattavuutta jo pidemmän aikaa, ja nyt sota Ukrainassa vaikeuttaa tilannetta entisestään. Esimerkiksi polttoaineen ja lannoitteiden hinnat ovat ennätyskorkealla.

MTK:n jäsenkysely, joka tehtiin helmikuussa, paljasti viljelijöiden maksuvalmiuden laskeneen ja ennakoi tuotantomäärien pienenemistä. Kasvinviljelytiloista yli 40 prosenttia ilmoitti kyselyssä aikovansa vähentää viljelyalaa.

Sota Ukrainassa on ehkä muuttanut tilannetta, ja viljelijöillä on halu turvata ruuantuotantoa kotimaassa, pohtii MTK Hämeen toiminnanjohtaja Päivi Rönni.

– Nyt on tullut myös sellaista keskustelua, että pyritään viljelemään kaikki mahdollinen käytettävissä oleva ala, kertoo Rönni.

Esimerkiksi tuotantoeläinten rehun hinnat ovat nousseet ja saatavuus ulkomailta vaikeutunut, joten rehunviljelyä Suomessa pyritään tehostamaan mahdollisuuksien mukaan.

– Suuri kysymys on se, löytyykö tiloilta siemeniä, lannoitteita ja kasvinsuojeluaineita, sekä miten tilan talous kannattaa.

Tuotantokustannusten nousun vuoksi myös viljasta viljelijälle maksettu hinta on noussut korkealle tasolle verrattuna esimerkiksi vuoden takaiseen. Tuottajahintojen korotukset eivät kuitenkaan riitä ainakaan vielä paikkaamaan tilojen taloustilannetta, arvioi Rönni.

Valtion lupaama 300 miljoonan euron hätäapu ruuantuotantoon turvaa viljelyä lyhyellä tähtäimellä, ja ensi kesän tuotanto saadaan turvattua. Silti erityisesti kotieläintuotanto on vaikeuksissa, arvioi MTK Hämeen toiminnanjohtaja Päivi Rönni.

– Siirtyminen kotieläintuotannosta kasvinviljelyyn voi lisääntyä. Ja varmaankin kaikki tilat, jotka pystyvät ja joilla ei ole paljoa velkaa, miettivät tuotannon vähentämistä.

Lisää Päijät-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme