Hyppää sisältöön

Kansallisoopperassa saa ensi-iltansa harvinainen all male -teos: Billy Budd muuttui Ukrainan sodan vuoksi pelottavan ajankohtaiseksi

Samaan aikaan, kun Euroopassa pelätään Ukrainan sodan eskaloitumista, Kansallisoopperassa seurataan Billy Buddia, joka on sijoitettu toisen maailmansodan aikaiseen sukellusveneeseen.

Mies ylävartalo paljaana ja kädet käsiraudoissa seisoo metalliseinää vasten ja näyttää tuskaiselta.
Baritoni Ville Rusanen laulaa Billy Buddin nimiroolin, hyväsydämisen miehen, joka värvätään pakolla armeijaan. Kuva: Tuomo Manninen
Pia Parkkinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Harvoin ooppera muuttuu ensi-illan alla yhtä kylmäävään ajankohtaiseksi kuin Billy Budd. Teoksen piti tulla Kansallisoopperan ohjelmistoon tammikuussa, mutta koronarajoitukset siirsivät ensi-illan maaliskuulle.

Siinä välissä Venäjä hyökkäsi Ukrainaan ja teki sodanvastaisesta oopperasta päivänpolttavan.

Ooppera kertoo sotaan pakkovärvätyn Billy Buddin tarinan.

– Billy Budd on hyväsydäminen, avoin, innokas nuorimies ja sinisilmäinen. Hän uskoo hyvään. Ja se koituu hänen kohtalokseen, sanoo nimiroolin laulava baritoni Ville Rusanen.

Kaikkien ihailema Billy Budd joutuu pahansuovan ja kateellisen Claggartin silmätikuksi. Nurkkaan ajettu Billy surmaa vahingossa pahantekijänsä ja joutuu itse tuomiolle.

– Ooppera käsittelee ihmisten välisiä suhteita. Siinä on yksilö vastaan järjestelmä, oikeus, oikeudentaju ja toisaalta lait, joita pitää noudattaa, Rusanen sanoo.

Läpileukkaus sukellusveneestä, jossa miehiä sisällä ja kannella kapteeni tähystää. Oopperan lavaste.
Billy Budd on sijoitettu Kansallisoopperan tulkinnassa sukellusveneeseen. Kuva: Tuomo Manninen

Pasifisti levitti aatetta musiikilla

Benjamin Brittenin (1913–1976) säveltämän Billy Buddin ensiesitys oli vuonna 1951. Suomen kansallisoopperan ja baletin ylikapellimestari Hannu Lintu näkee teoksessa paljon kritiikkiä sitä yhteiskuntaa kohtaan, jossa Britten itse eli.

– Britten oli kokenut ensimmäisen ja toisen maailmansodan. Hän oli pasifisti ja joutunut yhteiskunnan kanssa vaikeuksiin. Hän koki tärkeäksi levittää rauhan aatetta musiikin keinoin, Lintu sanoo.

Britten näyttää, mitä sota voi tehdä yksilölle. Pohjimmiltaan Billy Budd on Hannu Linnun mielestä draama yksin jäävästä yksilöstä.

– Ihminen ei saa olla sitä, mitä haluaa, koska yhteiskunta – tässä tapauksessa suljettu laiva ja meidän tapauksessamme vielä suljetumpi sukellusvene – pakottaa ihmiset tiettyyn muottiin. Jos ihminen ei suostu, individuaalisti ajatteleva yksilö saadaan kuosiin väkivallalla ja pahimmillaan hän kuolee.

Benjamin Britten oli oman aikansa yhteiskunnassa paitsi pasifisti myös seksuaalisen suuntauksensa vuoksi ulkopuolinen. Hän eli parisuhteessa tenori Peter Pearsin kanssa.

Britten sävelsi rakastetulleen oopperan kapteenin roolin, joka uskoo Billy Buddin hyvyyteen, mutta joutuu vaikean moraalisen valinnan eteen.

Kapellimestari Hannu Lintu
Billy Budd on ensimmäinen säveltäjä Benjamin Brittenin ooppera, jonka ylikapellimestari Hannu Lintu johtaa. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Britten jäänyt Suomessa varjoon

Billy Budd on Hannu Linnulle ensimmäinen Brittenin ooppera, jonka hän johtaa. Säveltäjän tunnetuin ooppera on läpimurtoteos Peter Grimes (1945).

– Olen ollut muutenkin aika vähän Brittenin musiikin kanssa tekemisissä, mikä on melko suomalainen ilmiö, Lintu sanoo.

Ylikapellimestarin mukaan suomalainen musiikki on Britanniassa kovassa huudossa, mutta kaava ei toimi toisinpäin. Meillä ei yllättäen tunneta brittiläistä musiikkia yhtä hyvin.

– Olen itse ollut tämän asetelman uhri. Billy Buddin kautta olen huomannut, että Britten on suurenmoinen säveltäjä.

Miksi sitten Britten on jäänyt Suomessa varjoon? Lintu arvelee syyksi sitä, että Brittenin musiikkia ei pidetä yhtä modernina kuin muuta 1950-luvulla sävellettyä eurooppalaista musiikkia.

– Olemme ajatelleet täällä Suomessa, että Britten on traditionaalinen, tonaalinen, yleisöön menevä säveltäjä, että eihän se nyt käy, kun eletään moderneja aikoja.

Lintu kertoo, että Britten on opettanut hänelle, että musiikin ei tarvitse olla monimutkaista, kun tarina on monimutkainen.

Sotilas, univormusta päätellen aluksen kapteeni, seisoo tykin vieressä ja katsoo alaspäin.
Tenori Peter Wedd laulaa kapteeni Veren roolin, jonka Benjamin Britten sävelsi alun perin puolisolleen. Kuva: Tuomo Manninen

All male -ooppera kyseenalaistaa sodan

Billy Buddista tekee erityisen se, että siinä on pelkkiä miesrooleja. Alkuperäinen Herman Melvillen tarina sijoittuu 1700-luvun sotalaivaan, mikä selittää painotusta miehiin.

Silti se voi kiinnittää huomiota aikana, jolloin all male paneleihin suhtaudutaan kriittisesti. Rusasen mielestä Billy Buddia on kuitenkin ollut samanlaista tehdä kuin mitä tahansa muuta oopperaa. Hän kiittelee tiimin yhteishenkeä.

– Lähes kaikki tunnemme toisemme entuudestaan. Siellä on oikeastaan poikkeuksellisen paljon rooleja ja se tuo erilaisia kivoja karaktäärejä lavalle.

Kun joukosta puuttuvat altot ja sopraanot, korkeimmat äänet tulevat tällä kertaa orkesterimontusta eivätkä lavalta.

– Siinä on miesäänen koko kirjo poikasopraanosta alimpaan bassoon. Se menettää merkityksensä, kutsutaanko jotakuta tenoriksi tai baritoniksi. Me kuuntelemme vain sitä, minkä värisiä ääniä siellä on, Hannu Lintu sanoo.

Ville Rusanen pitää Billy Buddin roolia vaativana. Käytössä on koko skaala hiljaisista sävyistä dramaattisiin.

– Esitän omaa ikääni nuorempaa henkilöä. Kaksikymppisenä en tätä olisi pystynyt laulamaan. Rooli vaatii kokemusta ja äänellistä kestävyyttä, 45-vuotias baritoni sanoo.

Rusanen näkee, että Venäjän hyökättyä Ukrainaan Billy Budd on saanut aivan uudenlaisen merkityksen.

– Tässä on vahvasti sodanvastainen sanoma. Tässä nimenomaan kyseenalaistetaan sodan järjellisyyttä. Sehän on aina järjetöntä, Rusanen sanoo.

Billy Budd nähdään Suomen kansallisoopperassa ensimmäistä kertaa. Annilese Miskimmonin ohjaus on tehty alun perin Norjan kansallisoopperalle vuonna 2019.

Benjamin Brittenin säveltämän Billy Buddin ensi-ilta Suomen kansallisopperassa ja baletissa 29.3.2022.

Mitä ajatuksia artikkeli herättää? Keskustele aiheesta 30.3. klo 23 asti.

Kuvassa kaksi armeijan merisotamiestä suutelee sukellusveneessä.
Alkuperäinen Herman Melvillen tarina tapahtuu 1700-luvun englantilaisessa sotalaivassa. Kansallisoopperan tulkinnassa tapahtumat on sijoitettu toiseen maailmansotaan. Kuva: Tuomo Manninen

Suosittelemme