Hyppää sisältöön

Ukrainalaispakolaisten rekisteröinti poliisilaitoksilla tuottaa työtä – Helsingin poliisilla nyt kymmenkertainen työmäärä normaaliin nähden

Länsi-Uudenmaan poliisilaitos on rekisteröinyt tähän mennessä noin tuhat ukrainalaispakolaista, Helsingissä sama määrä on noin sata päivässä. Poliisien mukaan saapujat ovat hiljaisia, väsyneitä ja nälkäisiä, mutta osin myös huojentuneita.

Bussikuljettaja auttaa liikuntavammaista Ukrainan pakolaista bussiin.
Uudenmaan poliisilaitosten resurssit ukrainalaispakolaisten vastaanottoon ovat tähän mennessä riittäneet. Kuvassa juuri maahan tullut ukrainalainen Länsisatamassa Helsingissä maaliskuussa. Kuva: Mikko Koski / Yle
Otso Karhu

Kasvava ukrainalaispakolaisten määrä on näkynyt Uudenmaan poliisilaitoksilla työtehtävien muutoksilla ja resurssien siirtämisenä.

Helsingin poliisi ottaa ukrainasta saapuvia pakolaisia vastaan sekä poliisilaitoksilla että isosta saapumismäärästä johtuen myös satamissa.

Pakolaisten rekisteröityminen työllistää Helsingin poliisia nyt noin kymmenen kertaa enemmän kuin vastaava rekisteröitymistyö normaalina aikana, arvioi Helsingin poliisin ylikomisario Heikki Porola.

Porolan mukaan Helsingin poliisi rekisteröi päivittäin noin satakunta Ukrainasta saapuvaa ihmistä. Tulkeista on niukkuutta, vaikka todellista pulaa ei vielä ole. Poliisi käyttää viralliseen asiointiin virallisia ammattitulkkeja.

– Kyllä tämän kanssa pärjätään, vaikka jotain muuta jääkin nyt tekemättä, Porola sanoo.

Porolan mukaan rekisteröinti kestää tämän hetken nopeutetulla käsittelyllä noin 20–30 minuuttia per henkilö.

Helsingin poliisilaitos varautuu siihen, että tilanne pitkittyy. Oman haasteensa Porolan mukaan tuo se, että henkilöstön kesälomakaudet lähenevät.

Maahanmuuttoviraston mukaan (siirryt toiseen palveluun) eilen torstaina 633 ukrainalaista haki kansainvälistä suojelua Suomesta. Lähes kaikki heistä hakivat tilapäistä suojelua.

Torstaihin mennessä yhteensä 12 391 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomesta Venäjän hyökkäyksen alkamisen jälkeen.

Suurin osa tulijoista on naisia ja lapsia

Porolan mukaan Helsingin poliisille rekisteröityvistä ukrainalaispakolaisista valtaosa on naisia ja lapsia. Tilanne on sama myös Länsi-Uudenmaan ja Itä-Uudenmaan poliisilaitoksilla.

– Lähes kaikki hakijat ovat perheitä. Pieniä lapsia tai aikuisia naisia. Mukana on myös yksittäisiä iäkkäämpiä miehiä, kertoo Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisario Aapo Isoaho.

Isoahon mukaan tulijoiden reaktio poliisiasemilla on yleensä helpotus.

– He ovat huojentuneita päästyään turvalliseen paikkaan, mutta samalla väsyneitä. Monet ovat joutuneet tekemään pitkän matkan päästäkseen sota-alueelta tähän pisteeseen, Isoaho sanoo.

Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella on torstaihin mennessä rekisteröity 485 turvapaikkahakemusta maaliskuun aikana. EU mahdollisti tilapäisen suojelun hakemisen 9. maaliskuuta eteenpäin, jonka jälkeen Itä-Uudenmaan poliisi on rekisteröinyt 1 100 tilapäisen suojelun hakemusta.

Itä-Uudenmaan poliisia työllistävät etenkin Helsinki-Vantaan lentokentän kautta saapuvat ihmiset. Kiireisimpinä päivinä hakemuksia on tullut yli 160 päivässä.

– Tulijat ovat olleet hiljaisia, väsyneitä, järkyttyneitä ja nälkäisiä. Moni on myös rahaton. Viime päivinä on tuntunut siltä, että tulijat ovat yhä traumatisoituneempia. He tulevat suoraan sodan jaloista, sanoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen ylikomisario Markku Koskimäki.

Hakemusten rekisteröintiajat ovat Itä-Uudellamaalla tällä hetkellä puolesta tunnista tuntiin per henkilö.

Resursseja otettu muista poliisitehtävistä

Länsi-Uudenmaan poliisi on rekisteröinyt helmikuun lopun jälkeen noin tuhat ukrainalaispakolaista. Myös heillä on jouduttu tekemään resurssien uudelleenjärjestelyjä, eli poliiseja on siirretty muista tehtävistä tähän.

Resurssit ovat tähän mennessä riittäneet. Tulkkausta on voitu järjestää etänä puhelimitse.

– Nyt keskimääräinen käsittelyaika on tunnista kahteen tuntiin per henkilö, Isoaho sanoo.

Saapujien määrän uskotaan kasvavan tasaisesti lähitulevaisuudessa. Isoahon mukaan haasteena on tilanteiden arvaamattomuus. Saapuvien ihmisten määriä, aikatauluja ja tarvittavia resursseja on vaikea ennustaa.

– Toivomme, että jos poliisilaitokselle on tulossa isompia ihmismääriä kerralla, tulijat tai heidän avustajansa ilmoittaisivat tästä meille pari päivää etukäteen. Näin voimme varautua paremmin, Isoaho sanoo.

Helsingin poliisilaitoksen Heikki Porola muistuttaa, että rekisteröintimäärät eivät suoraan kerro tulijoiden määrästä. Suomessa voi oleskella turistina enintään kolme kuukautta, jonka jälkeen on rekisteröidyttävä mille tahansa poliisiasemalle tai rajaviranomaiselle.

Näin ollen tänään Helsingin sataman kautta saapuva voi rekisteröityä myöhemmin vaikkapa Lapin poliisilaitokselle.

Suomen eri poliisilaitoksien tekemä rekisteröinti toteutetaan Poliisihallituksen ja Maahanmuuttoviraston yleisten ohjeiden mukaisesti.

Käsittelyyn kuuluu muun muassa matkustusasiakirjojen tarkistus, joidenkin biotunnisteiden kirjaaminen, kirjallisten jatko-ohjeiden jako, sekä lyhyt haastattelu liittyen henkilön lähtöpaikkaan, tuloreittiin ja mahdolliseen majoituspaikkaan Suomessa.

Poliisilaitoksilla tehtyjen hakemusten rekisteröintien jälkeen pakolaisten hakemusasiat siirtyvät maahanmuuttoviraston päätettäväksi.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 26.3.2022 kello 23 saakka.

Lue myös:

Sisäministeriön arvio: Suomeen saapuu 40 000 – 80 000 pakolaista Ukrainasta tämän vuoden aikana: "Suomi on kantamassa oman vastuunsa"

Bussiturmaan joutuneista ukrainalaispakolaisista lähes kaikki pääsivät Suomeen

Suosittelemme sinulle