Hyppää sisältöön

Lähelle Saudi-Arabian F1-rataa tehtiin ohjusisku, kun autot olivat radalla – kisaviikonloppua jatketaan silti normaalisti

F1-viikonlopun toiset harjoitukset ajettiin, vaikka F1-radan lähelle tehtiin ohjusisku. Harjoitusten jälkeen pidettiin kokous, jonka lopputulos oli, että kisaviikonloppu jatkuu normaalisti.

Video savupilvestä Saudi-Arabian F1-radan lähellä
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Formula 1 -radan lähelle Saudi-Arabian Jeddassa tehtiin ohjusisku perjantaina. Radalla kilpaillaan viikonloppuna formula ykkösten MM-sarjassa. Ohjusisku tapahtui kello 16 alkaneiden F1-harjoitusten aikana.

Kisaviikonloppu jatkuu normaalisti ohjusiskusta huolimatta.

– Olemme tietoisia Aramcon jakeluasemalle Jeddassa aiemmin tänä iltapäivänä tehdystä hyökkäyksestä ja olemme edelleen yhteydessä Saudi-Arabian turvallisuusviranomaisiin sekä F1:een ja Kansainväliseen autoliittoon varmistaaksemme kaiken tarvittavan turvallisuuden, ilmoitti kisoja järjestävä Saudi Motorsport Company BBC:n mukaan.

Jo perjantaina ajettiin ohjusiskun jälkeen. Toiset harjoitukset alkoivat 15 minuuttia aikataulusta myöhässä.

Viaplayn lähetyksessä kerrottiin kuitenkin, että kuskit eivät haluaisi kilpailla Saudi-Arabiassa. Viaplayn mukaan kuljettajia huolettaa turvallisuustilanne varsinkin F1-radan ulkopuolella, hotelleissa ja kaduilla.

Kun toiset harjoitukset päättyivät kello 20.15, kuljettajat eivät normaalista poiketen kommentoineet mitään medialle. Viaplayn Mervi Kallio raportoi varikolta, että kuljettajia on kielletty antamasta kommentteja. Kallio kertoi, että tallin ja kisajärjestäjien kokous tilanteesta alkaa kello 21.

– Erilaisia huhuja liikkuu. Olemme saaneet tietoja, että ainakin osa kuljettajista haluaa lähteä kotiin jo perjantai-iltana, Kallio sanoi.

Kilpailun järjestäjät olivat jo tässä vaiheessa tiedottaneet, että kisaviikonloppu jatkuisi normaalisti.

Tallit, F1-sarjan johto ja kilpailunjärjestäjät pitivät kokouksen Suomen aikaa kello 21. Sen jälkeen saatiin vahvistus, että kisaviikonloppu jatkuu normaalisti. Asiasta kertoi muun muassa Sky Sports.

Formula ykkösten italialainen toimitusjohtaja Stefano Domenicali totesi, että F1-sarja luottaa paikalliseen turvallisuuteen. Red Bullin tallipäällikkö Christian Horner sanoi, etteivät "terroristit voi kiusata F1-sarjaa".

– Urheilun on seisottava yhdessä kollektiivisesti. Mitään terroritekoa ei pidä hyväksyä, eikä urheilua saa kiusata. Sellainen tilanne ei yksinkertaisesti ole hyväksyttävää. Stefano ja puheenjohtaja (Kansainvälisen autoliiton) käsittelevät tätä. Järjestäjät ovat vakuuttaneet, että voimme kilpailla, Horner kommentoi Sky Sportsille.

Ensimmäisten harjoitusten aikana tv-kuvissa näkyi savupilvi

Avauskisan viime sunnuntaina voittanut Ferrarin Charles Leclerc jatkoi vahvaa virettään ollen nopein ensimmäisissä harjoituksissa. Toiseksi nopeimman ajan harjoituksissa kellotti Red Bullin Max Verstappen. Kolmas oli Alfa Romeon suomalaiskuljettaja Valtteri Bottas, joka yllätti jo kuudennella sijallaan avauskisassa.

Harjoituksien aikana suurin huomio ei kuitenkaan kiinnittynyt radalle, vaan suureen savupilveen, joka tv-kuvissakin näkyi taustalla. Jeddan katurata sijaitsee Saudi-Arabian länsirannikkolla, Jeddan suurkaupungissa Punaisenmeren rannalla.

Muun muassa Reuters raportoi, että öljynjalostaja Saudi Aramcon varasto joutui Jemenin huthi-sissiryhmän hyökkäyksen kohteeksi. Tuotantolaitos sijaitsee noin 10 kilometriä F1-radasta. Reutersin mukaan Saudi-Arabian valtion tiedotusvälineet olivat raportoineet lennokki- ja rakettisarjasta, johon syyllinen on jemeniläinen, Iranin tukema huthi-liike.

Aramco, virallisesti Saudi Arabian Oil Company, on maailman suurin öljy- ja energia-alan yhtiö. Sen päätoimipaikka sijaitsee itäisessä Saudi-Arabiassa, Dhahranissa. Aramco on myös Aston Martinin F1-tallin pääsponsori ja F1-sarjan merkittävä sponsori. Jo viime viikonloppuna Aramcon tiloissa Jeddassa oli tulipalo, kun huthi-kapinalliset tekivät ohjusiskun. Silloin Saudi-Arabian ilmatorjunta onnistui torjumaan iskun, mutta se kuitenkin aiheutti tulipalon.

– Valtava musta savupilvi on nähty nousevan Saudi-Arabian Punaisenmeren kaupungissa Jeddassa, jossa öljyjätti Aramcolla on useita öljylaitoksia, todistaja sanoi perjantaina. Jemenin huthi-ryhmä kertoi perjantaina, että he olisivat antamassa julkilausuman suuresta sotilasoperaatiosta "syvällä Saudi-Arabiassa", Reuters uutisoi.

Myöhemmin Reuters uutisoi, että isku Aramcon tiloihin aiheutti tulipalon kahteen varastosäiliöön, mutta ei henkilövahinkoja.

– F1 odottaa viranomaisilta lisätietoja, mitä Aramcon lähistöllä on tapahtunut. Palo on noin 10 kilometrin päässä F1-radalta, kirjoitti Twitterissä F1-toimittaja Chris Medland.

Yhdysvaltalaisen Middle East Instituten tutkija Charles Lister jakoi Twitterissä materiaalia Jeddan tapahtumista. Videolla näkyy valtava tulipalo. Kuvassa puolestaan näkyy Mercedeksen auto F1-harjoituksissa, ja takana nousee suuri savupilvi.

Ensimmäisten harjoitusten alussa Max Verstappen oli Sky Sportsin mukaan sanonut tiimiradiossa, että hän haistaa palaneen käryä. Hän kyseli, tuleeko se hänen tai jonkun muun autosta.

Kisainsinööri Gianpiero Lambiase vastasi, että "olemme iloisia, ettei se tule autostasi".

YK: "Yksi maailman pahimmista humanitäärisistä katastrofeista"

Jemenin konfliktista alettiin käyttämään sisällissodan käsitettä 2015. Jemenissä on edelleen käynnissä sota, jossa on useita osapuolia. Saudi-Arabian johtama liittouma tukee presidentin hallintoa. Huthi-kapinalliset puolestaan hallitsevat maan läntisiä alueita.

Tammikuussa 2022 Saudi-Arabian johtama liittouma oli kiihdyttänyt ilmaiskujaan huthi-kapinallisia vastaan, uutisoi Helsingin Sanomat. BBC kertoo, että YK:n mukaan vuoden 2021 loppuun mennessä Jemenin konflikti oli aiheuttanut 377 000 uhria. 60 prosenttia kuolemista on aiheutunut nälänhädästä, terveydenhuollon puutteesta ja epäpuhtaasta vedestä.

Sisällissota on YK:n mukaan yksi maailman pahimmista humanitäärisistä katastrofeista. Yli 10 200 lasta on kuollut tai vammautunut taisteluiden suorana seurauksena.

Juttua muokattu kello 22.41: Päivitetty tieto kuolonuhrien määrästä vuoden 2021 loppuun mennessä. Aiemmin jutussa oli tieto joulukuulta 2020.

Lue lisää:

Suosittu Haas-pomo paljastaa Yle Urheilulle, miten sopimus F1-sensaation kanssa syntyi – näin Kevin Magnussen on muuttunut yhdessä vuodessa

Bottas kertoi, miksi lähtö oli huono, iloitsi pisteistä | Red Bullin pomo: autoissa oli sama häiriö | Yle seurasi F1-kauden avauskisaa

Toistuuko järisyttävä F1-mestaruusdraama? Jännitteet yhä olemassa – asiantuntija kertoo, miksi Mercedes-leirin puheita ei pidä kuunnella

Mikä Valtteri Bottasta, 32, motivoi, kun huipputalli vaihtui häntäpään autoon? Suomalainen lähtee F1-kauteen arveluttavasta tilanteesta

Animaatiot näyttävät, miten paljon F1-autot muuttuivat – näillä tavoin kisaamisen odotetaan muuttuvan

Suosittelemme