Hyppää sisältöön

Tällaista on 25-vuotiaan Atte Kilpisen arki maailmankuulussa Hampurin baletissa: kellontarkka ruokarytmi on keskeinen osa jokaista päivää

Kilpinen syö esimerkiksi kaksi lounasta aina ennen esitystä. Toisen unohtaminen johti hurjaan tilanteeseen lavalla viime joulukuussa.

Tällainen on "balettitukka" - Atte Kilpinen ei voi noin vain muuttaa hiustyyliään
Tällainen on "balettitukka" - Atte Kilpinen ei voi noin vain muuttaa hiustyyliään
Linda Pukka

Atte Kilpinen sai puolitoista vuotta sitten pestin, josta monet tanssijat unelmoivat. Hampurin baletin maailmankuulu pääjohtaja ja koreografi John Neumeier huomasi Kansallisbaletissa tanssineen Kilpisen kyvyt ja poimi hänet omaan ryhmäänsä. Ensin Kilpisen oli tarkoitus olla Hampurissa vuosi, mutta pesti jatkui.

Hampurin baletissa tehdään 17 produktiota vuodessa. Tanssijoilla voi olla useampi esitys päivässä ja joissakin baleteissa myös useampi rooli. Baletit voivat kestää 3-4 tuntia. Miten energia riittää pitkissä harjoituksissa ja esityksissä?

– Parhaimmillaan voi olla viisikin produktiota päivässä. Minulla on todella tarkka ruokarytmi. Välillä venyy ja vanuu harjoitukset ja silloin pitää olla proteiinipatukka esimerkiksi aina mukana, Kilpinen kertoi Puoli seitsemän -ohjelmassa.

Mutta pääateriat luovat rungon kaikelle.

– Pitää olla iso aamupala ja iso lounas ja iso illallinen. Esimerkiksi aamuisin tykkään syödä kananmunia ja puuroa. Ne antavat sellaista energiaa, jolla jaksaa pitkään.

Tanssijan tulee kiinnittää erityisesti huomiota energian laatuun.

– Yritän välttää valkoista sokeria, koska siitä saa vain nopeaa energiaa, joka ei ole pitkäkestoista.

Pyörtyi lavalle kesken kaiken

Kilpinen kertoo pyrkivänsä parantamaan syömistapojaan jatkuvasti. Poikkeama energiansaannista kun voi johtaa ikäviin yllätyksiin. Näin kävi viime joulukuussa, kun Kilpinen oli jättänyt rutiineistaan toisen lounaan väliin.

– Minulla on yleensä kaksi lounasta ennen esitystä, mutta silloin ajattelin, että pärjään yhdellä. Näytös oli lopuillaan ja yhtäkkiä minulla alkoi sumentua silmissä. Yritän sanoa tanssiparille, että lähdetään kulisseihin, mutta hän ei ymmärtänyt. Sitten pyörryin lavalle.

Yleisö ei kuitenkaan välttämättä tajunnut tilannetta.

– Olen kuullut jälkeenpäin, että olin huojunut aloillani ja taistellut pyörtymistä vastaan ja itseasiassa siitäkin tuli ihan taidetta. Pomoni kommentoi jälkeenpäin, että "sinulla olikin tänään vähän erilainen lähestymistapa ja tulkinta".

– Nyt asialle voi jo nauraa, mutta tuollaiset hetket ovat todella opettavaisia. Se ravinto on älyttömän tärkeää.

Katso koko jakso Areenasta:

Suosittelemme sinulle