Hyppää sisältöön

Lemmikkien kanssa Suomeen tulleet ukrainalaiset saavat oman vastaanottokeskuksen Riihimäeltä

Ukrainalaispakolaisten mukana tulleet lemmikit ovat herättäneet huolta viranomaisissa eläintautiriskien takia. Tilanne on uusi, sillä turvapaikanhakijoilla ei aikaisemmin ole ollut lemmikkejä mukanaan.

Hanna Kavkajeva istuu ja katsoo sylissään olevaa mäyräkoiraa.
Itäukrainalaisesta Dnipron kaupungista paennut Hanna Kavkaieva otti lähtiessään mäyräkoiransa mukaan. Hän asuu kotimajoituksessa Hämeenlinnassa. Kuva: Kati Turtola / Yle
Lauri Rautavuori
Avaa Yle-sovelluksessa

Maahanmuuttovirasto majoittaa lemmikkien kanssa Suomeen tulleet ukrainalaiset keskitetysti Riihimäen vastaanottokeskukseen. Vastaanottokeskuksen toiminta alkaa viimeistään tiistaina 5. huhtikuuta, Migri kertoo tiedotteessaan.

Ukrainalaiset majoittuvat Riihimäellä kaupungin vuokrataloyhtiön vapaisiin vuokra-asuntoihin. Asuntoihin voidaan majoittaa yhteensä noin 240 ihmistä.

Migrin mukaan vastaanottokeskuksissa asuu tällä hetkellä muutamia ukrainalaisten lemmikkejä, kuten koiria ja kissoja. Suurin osa lemmikeistä on omistajiensa kanssa yksityismajoituksessa.

– Tähän mennessä jokaisen kissan ja koiran majoitus on järjestetty erikseen. Asiakkaita ei eroteta lemmikeistä. Kaikkiin vastaanottokeskuksiin ei kuitenkaan voi tuoda lemmikkejä esimerkiksi allergioiden ja tilojen takia, kertoo Migrin ylijohtaja Jari Kähkönen tiedotteessa.

Eläintautiriski on uusi asia viranomaisille

Viranomaiset ovat uuden asian edessä, sillä turvapaikanhakijoilla ei aikaisemmin ole ollut käytännössä lainkaan lemmikkejä mukanaan. Lemmikkien tuloa ja eläintautiriskejä ei ole tarvinnut huomioida.

Suomen eläinsuojelu vaati viime viikolla, että lemmikkien kanssa tulleille ukrainalaisille on perustettava oma vastaanottokeskus eläintautien leviämisen estämiseksi. Myös Ruokavirasto on varoittanut lemmikkien tautiriskeistä.

Lemmikit saavat Ruokaviraston ohjeiden mukaista hoitoa vastaanottokeskuksissa. Ukrainalaisten lemmikit tulee eristää vähintään 30 päiväksi. Vastaanottokeskukset järjestävät lemmikeille eläinlääkärin, joka huolehtii tarvittavista rokotuksista.

Migrin mukaan vastaanottokeskukset selvittävät myös yksityismajoituksessa asuvien ukrainalaisten lemmikkitilannetta. Myös heidät ohjataan eläinlääkäriin, että lemmikit saadaan rokotettua.

Noin 12 000 Ukrainan kansalaista on hakenut kansainvälistä suojelua Suomesta Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Voit keskustella aiheesta sunnuntai-iltaan klo 23:een saakka.

Lisää aiheesta:

Eläinlääkäri rauhoittelee keskustelua Ukrainasta tulleista koirista ja niiden taudeista – karanteeni on tarpeen, mutta rabieksen riski hyvin pieni

Ukrainalainen Hanna Kavkaieva otti lähtiessään mukaansa äidin ja koiran

Suosittelemme