Hyppää sisältöön

Mitä aamuyöhön jatkuneessa F1-kuskien hätäkokouksessa puhuttiin? Asiantuntija kuvailee, miten hirveään tilanteeseen "parikymppiset" kuljettajat joutuivat

Miksi F1-kisa ajetaan Saudi-Arabiassa, vaikka radan viereen tehtiin ohjusisku? Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh uskoo, että tapahtuneen jälkeen keskustelu kisojen viemisestä Saudi-Arabian kaltaisiin maihin kiihtyy.

Öljynjalostamo palaa savuttaen Saudi-Arabiassa.
Dramaattiset uutiskuvat Saudi-Arabiasta levisivät perjantaina ympäri maailmaa. Kuva: Getty Images
Samu Saatsi
Avaa Yle-sovelluksessa

Formula 1 -viikonloppu jatkuu Saudi-Arabian Jeddassa, vaikka perjantaina vain kymmenen kilometrin päässä kisaradasta tehtiin ohjusisku.

Tallit ja kuskit pitivät perjantaina kokouksen, jonka jälkeen kisaviikonlopun ilmoitettiin jatkuvan normaalisti. Tämän jälkeen kuljettajat pitivät kuitenkin vielä hätäkokouksen, joka jatkui pikkutunneille asti.

Brittiläinen Sky Sports kertoi aiemmin lähteisiinsä pohjaten, että ainakin Mercedeksen Lewis Hamilton, Ferrarin Carlos Sainz ja AlphaTaurin Pierre Gasly olisivat erityisesti kyseenalaistaneet kisaviikonlopun jatkamisen Jeddassa. Viaplayn paikalla oleva toimittaja Mervi Kallio kertoi Ilta-Sanomille lähteisiinsä vedoten, että myös Fernando Alonso olisi ollut haluton ajamaan.

Tästä huolimatta aamuyöhön asti jatkuneen kokouksen jälkeen kisaviikonloppu päätettiin viedä läpi normaalisti.

Kuljettajien yöhön venynyt kokoontuminen kielii Yle Urheilun F1-asiantuntijan Jukka Mildhin mukaan siitä, että vaikka kisan on tarkoitus jatkua, on urheilijoilla haastava paikka jatkaa suorittamista muuttuneessa kisaympäristössä.

– Emme tiedä oikeasti, mitä kuljettajat ovat omassa kokouksessaan pohtineet tai päättäneet. Jollakin perusteella kisa on päätetty pitää edelleen. Hankalaa tilanteesta urheilijoiden kannalta tekee, että puhumme nyt pääasiassa vähän yli 20-vuotiaista kavereista, jotka joutuvat tähän tilanteeseen, Mildh pohtii.

– Puhumattakaan pilttuiden väestä, joista monet ovat perheellisiä. Tässä jatkopäätöksessä on varmastikin monia seikkoja, joita he kaikki kyseenalaistavat.

-
Lewis Hamilton (oik.), Fernando Alonso ja Esteban Ocon (taka-alalla vas.) poistuivat F1-kokouksesta myöhään perjantai-iltana. Kuva: Formula 1 via Getty Images

Mildh sanoo, että urheilijoille henkisesti turvallisin ympäristö on tässä tilanteessa varmasti kypärä päässä F1-autossa. Mediatietojen mukaan kuljettajat olivatkin huolissaan turvallisuustilanteesta nimenomaan F1-radan ulkopuolella.

Viikonlopun kisatapahtumissa ei ole silti urheilujuhlan tuntua. Jo ennen ohjusiskua osa kuljettajista, Mercedeksen seitsenkertainen maailmanmestari Hamilton etunenässä, ovat ilmaisseet haluttomuutensa kisata Saudi-Arabiassa ihmisoikeustilanteeseen vedoten. Erityisesti maan julma teloituskäytäntö on herättänyt keskustelua.

Saudi-Arabia teloitti 81 ihmistä kaksi viikkoa sitten. Teloitetut oli tuomittu kuolemaan eri rikoksista, kuten murhista ja militanttiryhmiin kuulumisesta.

Oliko oikein jatkaa kisaviikonloppua?

Isku tehtiin Jeddassa öljynjalostamolle ja se tapahtui perjantaina kello 16 alkaneiden F1-harjoitusten aikana. Jeddan katurata sijaitsee Saudi-Arabian länsirannikolla.

Muun muassa Reuters raportoi, että öljynjalostaja Saudi Aramcon varasto joutui Jemenin huthi-sissiryhmän hyökkäyksen kohteeksi. Aramco, virallisesti Saudi Arabian Oil Company, on maailman suurin öljy- ja energia-alan yhtiö. Aramco on myös Aston Martinin F1-tallin pääsponsori ja F1-sarjan merkittävä sponsori.

Jo viime viikonloppuna Aramcon tiloissa Jeddassa oli tulipalo, kun huthi-kapinalliset tekivät ohjusiskun. Silloin Saudi-Arabian ilmatorjunta onnistui torjumaan iskun, mutta se kuitenkin aiheutti tulipalon.

F1-asiantuntija Jukka Mildh korostaa tilanteen poikkeavuutta historiallisessa mittakaavassa.

– Tämä tilanne on sikäli erikoinen, että Formula 1 ei ole koko olemassaolonsa aikana kohdannut mitään tämänkaltaista draamaa näin lähellä kilpailutapahtumaa. Se on jo itsessään ihme. Tässä tilanteessa ei voida ajatella vain kuljettajien turvallisuutta, vaan satojen sarjan parissa työskentelevien. Turvallisuuden tunteen heikkeneminen on iso asia ja se vaikuttaa moneen toiseen, Mildh tiivistää.

Mildh uskoo, että ohjusisku on omanlaisensa käänne sille, että keskustelu lajin epäkohdista lisääntyy. Hän mainitsee, ettei esimerkiksi Saudi-Arabian ja useamman muun maan ihmisoikeustilanne ole hyvä, mikä on sarjan järjestäjille sormet polttava puheenaihe.

– Uskon, että tällainen isku lietsoo lajin osalta keskustelua siitäkin, että miksi sarjaa ajetaan tällaisissa paikoissa. Vaikka F1 ei ole koskaan aiemmin kohdannut tällaista läheistä uhkatilannetta, uskon asioiden nousevan nyt pöydälle, hän toteaa.

– Monien mielestä tämän viikonlopun ajaminen loppuun on ainakin osittain väärin, mutta päätös jatkosta on tehty yhteisesti. Kisajärjestäjät ovat tehneet lupauksen turvallisesta ympäristöstä, joten sillä mennään.

Sarjan mukainen viestintälinja

Päätöksessä jatkaa kisaviikonloppua painanee paljon Aramcon rooli F1-sarjan pääsponsorina. Mildhin mielestä on väärin väittää, että kuljettajien mielipide kisaamisen jatkamisesta olisi hiljennetty, vaikka kaikki perjantain lehdistötilaisuudet peruttiinkin iskun jälkeen. Hänen mielestään ulostulotapa kisan jatkosta on F1:n mallin mukaista ja sillä pyritään juuri sidosryhmienkin huomioimiseen.

– On mielestäni mielenkiintoista, että ympäri mediaa on otsikoitu, että kuljettajien suut olisi tukittu tästä uhasta. Mielestäni sitä ei pidä tulkita niin, että organisaatio on sanonut, että "te ette saa puhua", Mildh aloittaa.

Sergio Perez ajaa formula-autoa.
Öljynjalostamoon osuneen ohjusiskun myötä savupatsas nousi taivaalle samalla, kun Red Bullin Sergio Perez ajoi Jeddan F1-radalla. Kuva: Getty Images

– Formula 1 on oman kokemukseni mukaan erittäin korkeatasoinen viestintäympäristö, jossa on monta sidosryhmää, joita pyritään ottamaan huomioon. Nämä öiset neuvottelut joita on käyty, on tehty yhteisen linjan löytämiseksi kaikkien kesken. Sarja pyrkii luomaan viestin suhteen yhteisen rintaman, ettei aiheuteta hämmennystä, hän avaa.

Mildh myös viittaa yhteisen viestin muodostamisessa lajin Superlisenssiin, jossa esimerkiksi kielletään FIA:n julkinen kritisoiminen. Sekin tapa on hänen mielestään muuttunut hyvin paljon sen myötä, miten asioiden julkituomisen kulttuuri on muuttunut ja kuinka tärkeä sarjalle on sen kuva mediassa.

– En tulkitse tätä siis niin, että tarkoituksena ei ole ollut kuskien hiljentäminen. Sen sijaan kyseessä on ammattitaitoisten ihmisten tapa harkita viestiään tämän asian suhteen, hän tiivistää.

Saudi-Arabian F1-kisan aika-ajot ovat ohjelmassa lauantaina kello 19 alkaen.

Lue myös:

Lähelle Saudi-Arabian F1-rataa tehtiin ohjusisku, kun autot olivat radalla – kisaviikonloppua jatketaan silti normaalisti

Suosittu Haas-pomo paljastaa Yle Urheilulle, miten sopimus F1-sensaation kanssa syntyi – näin Kevin Magnussen on muuttunut yhdessä vuodessa

Bottas kertoi, miksi lähtö oli huono, iloitsi pisteistä | Red Bullin pomo: autoissa oli sama häiriö | Yle seurasi F1-kauden avauskisaa

Toistuuko järisyttävä F1-mestaruusdraama? Jännitteet yhä olemassa – asiantuntija kertoo, miksi Mercedes-leirin puheita ei pidä kuunnella

Suosittelemme