Hyppää sisältöön

Moskovan pörssi aikoo laajentaa kaupankäyntiä jälleen maanantaina, markkinatilanne pysyy vääristyneenä

Moskovan pörssin todellista markkinatilannetta on vaikea arvioida, koska useat rajoitukset ovat edelleen voimassa.

sss
Moskovan pörssin kaupankäynti on alkanut vaiheittain kuluneella viikolla. Kuva: Natalia Kolesnikova / AFP
Timo-Pekka Heima

Venäjällä Moskovan pörssin kaupankäyntiä aiotaan maanantaina jälleen vapauttaa. Venäjän keskuspankki tiedotti lauantaina, että venäläisillä osakkeilla ja joukkovelkakirjoilla voisi käydä kauppaa "normaalisti" maanantaina, kertoo uutistoimisto Reuters.

Kaupankäyntiaika on kuitenkin rajoitettu puoleen normaalista. Lisäksi ulkomaiset omistajat eivät edelleenkään voi myydä venäläisiä osakkeitaan. Rajoitus on voimassa tällä hetkellä ainakin huhtikuun ensimmäiseen päivään saakka.

Moskovan pörssi kääntyi perjantaina laskuun torstaisen nousun jälkeen.

Markkinatilannetta vääristävät ulkomaisille osakkeenomistajille määrätty myyntikielto ja se, että Venäjän jättimäinen hyvinvointirahasto tekee osakkeiden tukiostoja.

Keskuspankki on kertonut aiemmin, että se voi käyttää tuhat miljardia ruplaa osakeostoihin. Euroina summan kokoluokka on vajaat kymmenen miljardia.

Kaupankäynnin rajoituksilla ja keskuspankin tukiostoilla pyritään pehmentämään osakemarkkinoiden pudotusta.

Aeroflotin kurssi syöksyi perjantaina 18 prosenttia

Ruplina määritelty MOEX-indeksi oli perjantaina pörssin sulkeutuessa 3,7 prosenttia miinuksella. Dollarimääräinen RTS-indeksi puolestaan laski 2,7 prosenttia.

Laskussa oli esimerkiksi lentoyhtiö Aeroflot, jonka kurssi laski 18 prosenttia. Kauppaa käytiin rajoitetuilla aukioloajoilla ja vain 33 osakkeella.

Venäjä on pyrkinyt tukemaan omaa talouttaa ja ruplaa monin keinoin länsimaiden pakotteita vastaan. Maata johtava Vladimir Putin on muun muassa ilmoittanut, että ”ei-ystävällisten maiden” tulee maksaa Venäjän kaasutoimituksista ruplissa.

Ylen haastattelema asiantuntija tosin ihmetteli, mitä hyötyä vaatimuksesta on, sillä kaasumyyjä Gazpromilla on jo velvoite kotiuttaa ainakin 80 prosenttia tuloistaan Venäjälle ruplina. Näin kaasun ostajien pakottaminen ruplien käyttöön ei tukisi valuutan kysyntää juuri nykyistä enemmän.

Voit keskustella aiheesta sunnuntaihin 27.3. klo 23:een asti.

Lue myös

Euroopassa on oligarkkeja omastakin takaa – nyt EU-parlamentti haluaa heidän näppinsä irti yhteisistä varoista

Nokian Renkaat lisää tuotantoaan Nokialla ja Yhdysvalloissa – Venäjältä yhtiö ei lähde, muttei enää myöskään investoi sinne

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn inflaation torjunnasta: "Energian hintoihin ei rahapolitiikalla juurikaan pystytä vaikuttamaan"

Suosittelemme sinulle