Hyppää sisältöön

Kommentti: Valtteri Bottas sanoi ääneen epämiellyttävän totuuden Saudi-Arabian F1-kisasta

F1-sarja liittyi yhteiseen rintamaan Venäjä-boikoteissa, mutta Saudi-Arabian miellyttämistä se ei voi keskeyttää. Ei ihme, että sarja on saanut taas syytöksiä kaksinaismoralismistaan, kirjoittaa Yle Urheilun Mika Halonen.

Saudi-Arabian GP.
Saudi-Arabian ja F1-sarjan pomot poseerasivat lähtösuoralla ennen historian ensimmäistä Saudi-Arabian GP:tä 5.12.2021. Kuva: Formula 1 / Getty Images
Mika Halonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtteri Bottas ei lauantaina aika-ajojen jälkeen sanonut paljoa, mutta silti paljon enemmän kuin kukaan viikonlopun aikana aiemmin.

– Täytyy nyt tietenkin pohtia, että millaisissa paikoissa tulevaisuudessa ajetaan kisaa. Ei ole kuitenkaan kaikki stabiilia täällä, ei se välttämättä ole kiva juttu, Bottas sanoi Viaplayn haastattelussa.

Niin, eihän sen pitäisi sillä tavalla mennä, että urheilija joutuu miettimään kesken suorituksen, tuleekohan tämä haju tällä kertaa minun menopelistäni vai kenties ohjusiskun aiheuttamasta räjähdyksestä.

Tämä oli todellisuutta perjantaina Saudi-Arabiassa, kun hallitseva maailmanmestari Max Verstappen kyseli kesken harjoitusten, mistä savun haju tulee. Noin kymmenen kilometrin päässä Jeddan katuradasta oli tapahtunut ohjusisku harjoitusten aikana.

Alfa Romeon Valtteri Bottas.
Valtteri Bottas totesi, ettei ole poliitikko, mutta kommentoi kuitenkin jopa harvinaisen paljon verrattuna siihen, mitä viikonloppuna on kuultu. Kuva: Getty Images

Kaiken tämän jälkeen lauantain aika-ajoissa nähtiin karmiva törmäys, kun Haas-tallin Mick Schumacherin auto lähti lapasesta. Jeddan kovavauhtista ja ahdasta, useita "pimeitä mutkia" sisältävää "betoniränniä" on syytetty hengenvaaralliseksi.

On erikoista, että turvallisuuteen satsannut F1-sarja on vienyt osakilpailunsa tällaiselle radalle.

Uhkakuvat toteutuivat

F1-kausi 2021 huipentui kettuilevan lisänimen "ihmisoikeuskiertue" saaneeseen kolmen kisan rypistykseen: Qatar, Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat.

Kausi 2022 käynnistyi Bahrainissa ja jatkuu tänä viikonloppuna Saudi-Arabiassa.

Samankaltaisia ongelmia löytyy kaikista edellä mainituista maista, muun muassa Kafala-järjestelmän takia. Järjestelmään sisältyy useita siirtotyöläisiä sortavia epäkohtia, kuten että työtekijä ei voi poistua maasta tai vaihtaa työpaikkaa ilman työnantajan lupaa.

– Kaikkien riippumattomien tiedotusvälineiden toiminta on ollut kiellettyä vuodesta 2017 ja kaikki oppositioryhmät on hajotettu... Kuolemaantuomittuja on tällä hetkellä 26... Viranomaiset ovat pidättäneet, asettaneet syytteeseen ja ahdistelleet ihmisoikeuksien puolustajia, toimittajia ja oppositiojohtajia, kerrotaan vaikkapa Bahrainin tilanteesta Human Rights Watchin sivuilla.

Nämä eivät ole mitään esteitä F1-sarjan johdolle antaa maiden harrastaa urheilupesuaan. Toinen hyvä esimerkki urheilupesusta on, kun Englannin perinteikäs jalkapalloseura Newcastle viime vuonna siirtyi Saudi-Arabian valtiollisen sijoitusryhmän omistukseen.

– Se on pehmeää valtaa. He pyrkivät luomaan itsestään positiivista kuvaa ja vaikuttamaan siihen, miten ihmiset nämä valtiot ja niiden politiikan mieltävät: että ihmiset yhdistäisivät ne ennen kaikkea urheiluun sen sijaan, että ne nähtäisiin ihmisoikeuksia rikkovina valtioina, kuvaili urheilupesua Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola viime syksynä.

Lue lisää: Toimittajan murhan tilaamisesta epäilty kruununprinssi on Newcastlen uuden omistuksen taustalla – tästä huippujalkapallon kyseenalaisessa ilmiössä on kyse

Newcastlen hankkineen sijoittajaryhmän johtaja on Saudi-Arabian kruununprinssi ja puolustusministeri Muhammad bin Salman, jota syytetään vuonna 2018 tapahtuneesta toimittaja Jamal Khashoggin murhan määräämisestä.

Muhammad bin Salman Saudi-Arabian GP:n varikolla Stefano Domenicalin ja Jean Todtin kanssa.
Saudi-Arabian johtaja Muhammad bin Salman hymyili viime kauden lopulla Saudi-Arabian GP:n varikolla muun muassa F1-toimitusjohtajan Stefano Domenicalin (vas.) ja Kansainvälisen autoliiton silloisen puheenjohtajan Jean Todtin kanssa. Kuva: Getty Images

Perjantaina 25. maaliskuuta 2022 haiseva osui sitten kunnolla tuulettimeen kesken ihmisoikeuskiertueen. Paitsi että F1-sarjan johtohahmojen mukaanhan mitään ei tapahtunut.

Samaan aikaan, kun F1-autot kiisivät Jeddan katuradalla ensimmäisiä harjoituksia, nousi taustalla valtaisa savupilvi. Öljynjalostaja Saudi Aramcon varasto oli joutunut Jemenin huthi-sissiryhmän ohjusiskun kohteeksi. Tuotantolaitos sijaitsee noin kymmenen kilometriä F1-radasta.

Pikaisen palaverin jälkeen toiset harjoitukset aloitettiin 15 minuuttia myöhässä. Kun F1-sarjan johtajat tulivat kokouksestaan, yritti Viaplayn toimittaja Mervi Kallio nyhtää kommentteja F1:n italialaiselta toimitusjohtajalta Stefano Domenicalilta, joka ilmoitti, ettei ole mitään sanottavaa. Kallio kysyi, onko turvallista jatkaa kisoja.

– Me olemme täällä, joten..., Domenicali sanoi.

Saudi-Arabian Jeddaan tehtiin ohjusisku F1-treenien aikana.

Kun harjoitukset olivat ohi, tallit ja kisajärjestäjät kokoontuivat palaveriin, jonka lopputulos oli, että on yksimielisesti päätetty jatkaa kisaviikonloppua. Tuo yksimielisyys ei kuitenkaan sisältänyt päätähtiä, kuljettajia. He pitivät omaa palaveriaan peräti kello 2.30 asti yöllä paikallista aikaa. Välillä palaverissa kävivät muun muassa Domenicali ja moottoriurheilujohtaja Ross Brawn.

Tavalla tai toisella kuskit saatiin jatkamaan kisaamista. BBC:n mukaan levisi tietoja, että talleja olisi uhkailtu, ettei maasta ole helppoa poistua, jos kisaaminen keskeytetään. Nämä spekulaatiot kuitenkin kiistettiin laajalti.

Joka tapauksessa tuli selväksi, että kaikki kuskit eivät olleet päätöksiin tyytyväisiä.

Stefano Domenicali ja Mohammed bin Sulayem Saudi-Arabian GP:ssä puhumassa medialle.
Kaikki hyvin, vakuuttelivat F1:n toimitusjohtaja Stefano Domenicali (oik.) ja FIA:n puheenjohtaja Mohammed bin Sulayem. Kuva: Formula 1 / Getty Images

En ole asiantuntija analysoimaan kauan jatkunutta ja monia osapuolia sisältävää Jemenin sisällissotaa, mutta raportit kertovat, että Saudi-Arabia liittolaisineen on vastuussa monista sotarikoksista, kuten että 2018 yli 40 lasta kuoli Saudi-Arabian johtaman koalition ilmaiskussa bussiin.

Jemenin sisällissota on YK:n mukaan yksi maailman pahimmista humanitäärisistä katastrofeista. Yli 10 200 lasta on kuollut tai vammautunut taisteluiden suorana seurauksena. Yhteensä kuolleita oli joulukuuhun 2021 mennessä 377 000, ja 60 prosenttia kuolemista on aiheutunut nälänhädästä, terveydenhuollon puutteesta ja epäpuhtaasta vedestä.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Kansainvälinen autoliitto oli mukana yhteisessä rintamassa sulkemassa maata ulos kansainvälisestä urheilusta. Kukaan ei päätöstä vastustanut. Urheilun yhtenäinen reaktio yllätti suomalaistutkijoitakin.

Sotshin kisa pystyttiin viemään pois Venäjältä. Australian kisankin 2020 F1 pystyi viime hetkillä perumaan koronapandemian takia, mutta Lähi-idän miellyttämistä ei voi keskeyttää.

Aramco, johon perjantain raketti-iskut osuivat, on maailman suurin öljy- ja energia-alan yhtiö – sekä Aston Martinin F1-tallin pääsponsori ja F1-sarjan merkittävä sponsori. Kansainvälisen autoliiton puheenjohtaja Mohammed bin Sulayem on arabiemiirikuntalainen entinen ralliautoilija. Arabiemiirikunnat on Saudi-Arabian läheinen liittolainen myös Jemenin konfliktissa, joka on siis pohjasyy perjantaiseen ohjusiskuunkin.

Muuttuuko mikään?

F1-sarja on panostanut hurjasti turvallisuustekijöihin radalla. Mitä tulee arvopohjaan, viime vuonna F1 mainosti, että se ottaa "väkivallan, ihmisoikeuksien väärinkäytön ja sorron erittäin vakavasti".

Sittemin F1-sarja on antanut Bahrainin GP:lle 15 vuoden jatkosopimuksen. Myös Saudi-Arabian kanssa sopimus on 15-vuotinen. "Pimeitä mutkia" riittää. Ei ihme, että Bahrainiin oikeuksia ja demokratiaa ajava instituutti syytti formula ykkösiä alkuvuodesta kaksinaismoralismista.

12. maaliskuuta Saudi-Arabia teloitti päivän aikana 81 ihmistä.

27. maaliskuuta Muhammad bin Salman hymyilee jälleen F1:n lähtösuoralla Domenicalin, Brawnin, bin Sulayemin ja kumppaneiden kanssa.

Lue lisää:

Mitä aamuyöhön jatkuneessa F1-kuskien hätäkokouksessa puhuttiin? Asiantuntija kuvailee, miten hirveään tilanteeseen "parikymppiset" kuljettajat joutuivat

Lähelle Saudi-Arabian F1-rataa tehtiin ohjusisku, kun autot olivat radalla – kisaviikonloppua jatketaan silti normaalisti

Suosittu Haas-pomo paljastaa Yle Urheilulle, miten sopimus F1-sensaation kanssa syntyi – näin Kevin Magnussen on muuttunut yhdessä vuodessa

Toistuuko järisyttävä F1-mestaruusdraama? Jännitteet yhä olemassa – asiantuntija kertoo, miksi Mercedes-leirin puheita ei pidä kuunnella

Mikä Valtteri Bottasta, 32, motivoi, kun huipputalli vaihtui häntäpään autoon? Suomalainen lähtee F1-kauteen arveluttavasta tilanteesta

Animaatiot näyttävät, miten paljon F1-autot muuttuivat – näillä tavoin kisaamisen odotetaan muuttuvan

Suosittelemme