Hyppää sisältöön

Analyysi: Kun Oscareissa lyödään julkkista tv-kameroiden edessä, palkittuja elokuvia ei muista kukaan

Will Smith mottasi Chris Rockia Oscar-gaalassa. Tapahtuma sai ikävästä välikohtauksesta varmasti lisäkatsojia, mutta elokuva tuntuu taas hävinneen, kirjoittaa kulttuuritoimittaja Anton Vanha-Majamaa.

Will Smith suuttui Chris Rockille Oscar-gaalassa
Will Smith suuttui Chris Rockille Oscar-gaalassa
Anton Vanha-Majamaa

Oscar-gaalassa nähtiin varhain maanantaiaamuna jotain hätkähdyttävää. Filmitähti Will Smith nousi lavalle ja löi koomikko Chris Rockia. Paikalleen palattuaan hän huusi vielä Rockille kirosanoilla kuorrutettuna, että tämä jättäisi Smithin vaimon rauhaan.

Smith näytti kimpaantuvan Rockin vitsistä, joka koski Smithin vaimoa Jada Pinkett Smithiä. Rock sanoi, että Pinkett-Smith näyttää siltä kuin hän valmistautuisi uuteen G.I. Jane -elokuvaan.

Pinkett Smith on kalju, mikä johtuu ilmeisesti hänen sairastamaan alopeciasta, eli hiusten ja karvojen lähdöstä.

Vitsi oli mauton, mutta Smithin reaktio oli poikkeuksellisen raju. Katsojat spekuloivat Twitterissä ja Ylen Oscar-chatissa, olisiko kohtaus mahdollisesti käsikirjoitettu, mutta Rock vaikutti aidosti hämmästyneeltä. Lehtitietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun)Smithiä lohdutettiin mainoskatkolla.

Välikohtauksen jälkeen gaalan tunnelma muuttui. Omituinen ilta jatkui, kun Smith hetkeä myöhemmin pokkasi parhaan miespääosan palkinnon elokuvasta King Richard: Williamsien tarina. Kiitospuheessaan kyynelehtinyt Smith puhui naispuolisten kanssanäyttelijöidensä suojelemisesta, Jumalan kutsumana ja johdattamana.

Hän pyysi välikohtausta anteeksi kollegoiltaan ja elokuva-akatemialta.

– Rakkaus saa tekemään hulluja asioita.

Sosiaalinen media oli ja on täynnä Will Smithiä. Muita gaalassa palkittuja ei niinkään.

Codan tekijäryhmä lavalla.
Kuurosta perheestä kertova musiikkidraama Coda palkittiin vuoden parhaan elokuvan Oscarilla. Kuva: Rob Latour/Shutterstock/All Over Press

Gaalan tiivistäminen ei onnistunut

Kirjoitin eilen siitä, kuinka Oscar-gaala potee identiteettikriisiä. Juhlistaako se taiteellisesti kunnianhimoista elokuvaa vai ison yleisön viihdettä? Oscareissa palkittiin Ryusuke Hamaguchin kolmetuntinen japaninkielinen draama Drive My Car, mutta noteerattiin myös yleisön suosikkeja Spider-Manista Justice League -elokuvaan.

Lisäksi järjestäjät tekivät kritisoidun ratkaisun jakaa osa palkinnoista ennen televisioidun gaalan alkua. Näitä palkintoja ja palkintopuheita sitten saksittiin lähetyksen lomaan.

Viesti oli selvä: Tv-gaalasta täytyy saada löysät pois, koska tapahtumalla on ollut tapana venyä yliajalle. Se onnistuu parhaiten saksimalla vähemmän tärkeät kategoriat (kuten paras musiikki) suorasta lähetyksestä.

Vaan gaala venyi ja vanui tänäkin vuonna. Paras elokuva, kuurosta perheestä kertova musiikkidraama Coda, kruunattiin, kun gaalaa oli takana yli kolme ja puoli tuntia.

Muistetaanko voittajia?

Oli gaalassa paljon hyvääkin. Viime vuonna tilaisuus toteutettiin pandemian vuoksi riisutummin. Tuntui hyvältä katsoa taas perinteistä palkintogaalaa, jossa alan isoimmat julkimot istuvat lavan ääressä ja nauravat heitä lempeästi ivaaville vitseille.

Gaalalla oli pitkästä aikaa myös juontajat, mikä sekin vahvisti tunnetta siitä, että nyt on palattu takaisin normaaliin. Amy Schumer, Regina Hall ja Wanda Sykes suoriutuivat tehtävästään mallikkaasti.

Ja palkintojen osalta tapahtui kaikenlaista kiinnostavaa! Kuten nämä:

Netflix ei vieläkään saanut parhaan elokuvan Oscaria. The Power of the Dogin 12 ehdokkuudesta realisoitui vain yksi, Jane Campionin paras ohjaus. Sen sijaan Apple nousi sisäkaarteessa ohi.

Lady Gaga ja Liza Minnelli.
Lady Gaga ja Liza Minnelli jakoivat parhaan elokuvan Oscarin. Kuva: Rob Latour/Shutterstock/All Over Press

Applen levittämä musiikkidraama Coda oli hyvä ja turvallinen valinta: yleisöä kautta linjan miellyttänyt draama, joka oli sentimentaalinen, mutta hyvin tehty. Lisäksi se jatkoi viime vuoden linjaa, jolloin kuuroutumista kuvannut Sound of Metal oli ehdolla useammassa kategoriassa, ja rikasti kuurojen representaatioita elokuvissa. Troy Kotsurista tuli toinen Oscarin voittanut kuuro näyttelijä. Edellinen, Marlee Matlin, näytteli Codassa Kotsurin rinnalla. Kotsurin puhe oli illan koskettavimpia.

Dyyni hallitsi "teknisiä kategorioita" ja pokkasi illan isoimman palkintosaaliin: kuusi Oscaria. Hans Zimmer sai ensimmäisen Oscarinsa sitten Leijonakuninkaan (1994).

Monet kategorioista olivat tasaisempia kuin vuosiin, mikä on gaalan kiinnostavuuden kannalta hyvä asia. Belfast voitti parhaan alkuperäiskäsikirjoituksen, mutta yhtä hyvin palkinto olisi voinut mennä Don't Look Upille tai Licorice Pizzalle. Naispääosasta taas kisasivat palkinnon voittaneen Jessica Chastainin kanssa ennakkoarvioissa ainakin Penélope Cruz ja Nicole Kidman.

Mutta näitä asioita tuskin tullaan lähitunteina ja päivinä puimaan, koska kuuma puheenaihe on nyt se, että julkimoa lyötiin lavalla. Suurin tarinankerrontaan liittyvä kysymys gaalan jälkeen kuuluu: oliko välikohtaus aito vai ei?

Oscarit saattoivat voittaa, sillä mottaus varmasti nosti tapahtuman katsojalukuja. Mutta tuntuu siltä, että elokuva hävisi jälleen.

Oscar-gaala ja punaisen maton lähetys näytetään suomeksi tekstitettynä maanantai-iltana klo 21 Yle Teemalla. Ohjelmaa voi katsoa myös Yle Areenasta viikon verran.

Voit keskustella jutusta 29.3. kello 23:een asti.

Juttua korjattu 28.3. kello 12.32: Oscarin voittaneen kuuron näyttelijän nimi on Troy Kotsur, ei Troy Kutser.

Lue lisää:

Coda voitti parhaan elokuvan Oscarin, Will Smith löi lavalla juontajaa – katso jutusta gaalan kohokohdat

Katso koko Oscar-gaala täältä.

Suosittelemme sinulle