Hyppää sisältöön

Aikooko Venäjä jakaa Ukrainan kahteen osaan? Tutkijat: Se on mahdollista, Länsi-Ukrainasta voi tulla länteen suuntautunut tynkä-Ukraina

Maanpuolustuskorkeakoulun tutkijan mukaan Venäjän tappioluvut antavat ymmärtää, ettei se pysty vaikuttamaan sotilaallisesti Ukrainan tilanteeseen paljoa enempää.

Venäläissotilas keskustelee paikallisten siviilien kanssa.
Venäjä saattaa yrittää jakaa Ukrainan kahtia luodakseen maahan Moskovan hallinnoiman alueen, arvioi Ukraina. Paikalliset siviilit keskustelivat venäläissotilaan kanssa Trokhizbenkan kylässä Luhanskin alueella. Kuva: Sergey Ilnitsky / EPA
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Asiantuntijat peesaavat Ukrainan näkemystä, että Venäjä yrittää jakaa Ukrainan kahtia luodakseen maahan Moskovan hallinnoiman alueen.

Ukrainan sotilastiedustelun päällikkö Kyrylo Budanov sanoi sunnuntaina, että Venäjä pyrkii tekemään näin, koska se ei ole onnistunut ottamaan koko Ukrainaa haltuunsa.

– Tämä voi olla tulevaisuuden skenaario siitä, mihin sota voisi päättyä. Ukrainaan jäisi jonkinlainen pattitilanne, jossa Itä-Ukraina menee Venäjälle ja Länsi-Ukraina muodostaa länteen suuntautuneen tynkä-Ukrainan, sanoi Helsingin yliopiston tutkijakollegiumin johtaja Tuomas Forsberg Ylen aamussa maanantaina.

Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija, everstiluutnantti evp. Pentti Forsström muistutti, että Venäjän tavoitteena on saada käyttöönsä Ukrainan alueita idässä.

– On vaikea kuvitella tilannetta, että Venäjän poistuisi Donbasin alueelta tai Krimiltä ylipäänsä. Jää nähtäväksi, että millä mekanismilla ja edellytyksillä se onnistuu.

Forsbergin mukaan Ukrainan jakautuminen ei kuitenkaan välttämättä tarkoittaisi sitä, että maahan muodostetaan pysyviä valtiokokonaisuuksia ja tilanne stabilisoituisi kuten aikoinaan Koreoiden tai Saksojen rajoilla.

"Neuvotteluhalukkuutta on molemmilla osapuolilla"

Ukraina ja Venäjä ovat sopineet uuden rauhanneuvottelukierroksen aloittamisesta Turkissa ensi viikolla.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi myöhään sunnuntai-iltana pitämässään puheessa, että Ukraina aikoo vaatia neuvotteluissa itsemääräämisoikeutensa ja koskemattomuuden kunnioittamista. Zelenskyin mukaan Ukraina on valmis keskustelemaan puolueettomuudestaan.

Pentti Forsström arvioi, että myös Venäjältä voi nyt löytyä neuvotteluhalukkuutta.

– Näyttää siltä, että neuvotteluhalukkuutta on molemmilla osapuolilla. Tämä antaa tietynlaisen vinkin siitä, että voitaisiin päästä jonkinlaiseen ratkaisuun.

Forsströmin mukaan Venäjän tappioluvut antavat ymmärtää, ettei se pysty vaikuttamaan sotilaallisesti Ukrainan tilanteeseen paljoa enempää.

Voit keskustella aiheesta 29.3. kello 23:een saakka.

Katso koko keskustelu Ylen aamussa:

Lue myös:

Lue tästä Ylen päivittyvää artikkelia Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan.

Suosittelemme sinulle