Hyppää sisältöön

Lapua, Kauhava ja Kauhajoki tekivät vahvan tuloksen – Kurikka, Isokyrö ja Soini jäivät miinuksen puolelle

Eteläpohjalaiskuntien tilinpäätökset ovat valmistuneet. Moni ylsi plussan puolelle, mutta muutama kunta teki rajusti alijäämää.

Kauhavan talousvuosi 2021 oli hyvä. Arkistokuva. Kuva: Pasi Takkunen / Yle
Elina Niemistö

Valtaosa eteläpohjalaiskunnista sai taloutensa plussan puolelle viime vuonna. Muun muassa Kauhava, Lapua, Vimpeli ja Kauhajoki tekivät vahvat tulokset.

Kauhavan tilikauden ylijäämäksi muodostui liki 2,7 miljoonaa euroa. Tilikauden ylijäämää paransi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin ja Kuntayhtymä Kaksineuvoisen ylijäämäpalautukset sekä suunnitellut myyntivoitot.

– Kaiken alku ja juuri oli se, että oma toiminta pysyi kurissa ja sote-menot eivät ylittyneet. Niistä ne ylitykset yleensä tulevat, toteaa Kauhavan kaupunginjohtaja Markku Lumio.

Lapuan kaupungin tilikausi oli ylijäämäinen 1,47 miljoonaa euroa. Tilikauden 2021 ylijäämään vaikuttivat verotulojen kasvu ja koronatuet, joilla pystyttiin kompensoimaan koronasta aiheutuneita kuluja.

Kauhajoki teki ylijäämää 1,55 miljoonaa euroa. Vimpelissä plussaa tehtiin lähes 972 000 euroa.

Plussan puolelle päädyttiin myös mm. Ähtärissä, Ilmajoella, Lappajärvellä ja Evijärvellä.

Alijäämää muutamille kunnille

Sen sijaan esimerkiksi Isokyrö jäi liki puoli miljoonaa miinukselle. Isonkyrön alijäämäksi muodostui 493 933 euroa. Verotulot kehittyivät myös Isossakyrössä odotettua paremmin, mutta sosiaalipalveluiden ja terveydenhuollon menomäärärahat ylittyivät. Yhteensä perusturvan palvelualueen kokonaismenot kasvoivat peräti 1,6 miljoonalla eurolla.

Kurikka on tekemässä peräti runsaat 4 miljoonaa euroa alijäämää. Kurikan kaupunginjohtaja Anna-Kaisa Pusa sanoo, että alijäämän taustalla ovat ylittyneet sote-menot. Kaupungilla on kuitenkin aiempien vuosien ylijäämiä vielä hyvänä puskurina.

Soinin kunnan viime vuoden tulos oli noin 550 000 euroa alijäämäinen.

Myös Seinäjoki kertoi viime viikolla tehneensä 5,6 miljoonaa euroa alijäämäisen tilinpäätöksen.

Kuntien hallitukset saavat tilinpäätökset käsittelyynsä pääsääntöisesti tällä viikolla, viimeistään torstaina. Kurikassa hallitus käsittelee tilinpäätöstä vasta viikon kuluttua maanantaina (4.4.).

Lue myös: Teuva ilahduttaa, Seinäjoki ja Kurikka tekemässä miinusta – ennakkotiedot osoittavat kymmenen eteläpohjalaiskunnan yltävän plussalle

Suosittelemme sinulle