MOSKOVA Viikonloppuna hyvästelin moskovalaisen kaveripariskunnan.
Viikkoja piinanneet painajaiset olivat kypsyttäneet vaikean päätöksen. Pari yrittää päästä EU-maahan hakemaan turvapaikkaa vedoten syrjintään ja väkivallan uhkaan, jota he seksuaalivähemmistöön kuuluvina kokevat Venäjällä.
Ratkaisu on raju ja riskialtis. Se kertoo siitä epätoivosta, jota moni kansan viholliseksi leimattu venäläinen kokee tällä hetkellä tulevaisuutensa suhteen.
Kymmenen viime vuoden aikana valtiovalta on määrätietoisesti riistänyt venäläisten kansalaisoikeudet.
Ensimmäinen selkeä merkki Venäjän kääntymisestä kohti totalitaristista valtiojärjestelmää oli niin kutsutun homopropagandalain hyväksyminen vuonna 2013.
Laki on käytännössä pakottanut seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat venäläiset salaamaan identiteettinsä muilta. Samalla se on kannustanut ääriryhmiä ja viranomaisia pahoinpitelemään ja kiduttamaan homoja.
Totalitarismi sallii vain yhden “oikean” tavan olla ja ajatella. Siksi vähemmistöt ovat sen ensimmäiset uhrit.
Seuraavana on vapaa tiedonvälitys.
Presidentti Vladimir Putin otti haltuunsa venäläisille tärkeän television jo ensimmäisellä presidenttikaudellaan, mutta vasta viime vuosina itsenäinen media on kuristettu henkihieveriin.
Demokratian tilaa kuvaa se, ettei duumassa enää ole yhtään julkisesti Putinia kritisoivaa edustajaa. Se on saatu aikaan manipuloimalla vaalien kulkua ja väärentämällä tuloksia.
Viranomaiset lakkauttivat viime joulukuussa Venäjän vanhimman ihmisoikeusjärjestön Memorialin, joka oli koko kansalaisyhteiskunnan symboli. Mielenosoittaminen ei ole enää sallittua.
Viimeisiä kansalaisaktivismin ja riippumattoman journalismin rippeitä tuhotaan nyt pikavauhtia hyväksytyillä sotasensuurilaeilla.
Venäjän aloitettua hyökkäyssotansa Ukrainaan on painostuskampanja maan sisällä siirtynyt uudelle, entistä synkemmälle tasolle.
Putin ajaa vainoja yhä raivokkammaksi käyvällä retoriikallaan. Hän vaatii, että maa on puhdistettava roskaväestä ja pettureista.
Tunnettu ihmisoikeusjuristi Pavel Tšikov kertoo Telegram-viestipalvelussa (siirryt toiseen palveluun), että Venäjällä on aloitettu jo 60 rikostutkintaa liittyen sodan vastaiseen liikehdintään. Kiinniottojen, kuulustelujen ja kotietsintöjen lisäksi ihmisiä pelotellaan iskemällä heidän koteihinsa.
Suljetun Eho Moskvy -radiokanavan päätoimittaja Aleksei Venediktovin asunnon eteen tuotiin viime viikolla sianpää ja oveen liimattiin antisemitistinen herjaus.
Nuoren pietarilaisen kansalaisaktivisti Darja Heikisen kotiovelle on tuotu lantaa. Häntä syytettiin oveen jätetyissä viesteissä (siirryt toiseen palveluun) muun muassa "suomalaiseksi fasistiksi".
Kreml pyrkii luomaan kuvaa yhteiskunnasta, joka on jakautunut kahteen leiriin: Putinia tukevaan enemmistöön ja häntä vastustavaan vähemmistöön.
Nyt äänenpainot ovat koventuneet. Hallinto asettaa vastakkain isänmaata puolustavat patriootit ja sitä vastustavat kansan viholliset.
Politiikan kommentaattori Abbas Galljamov kertoo Ylelle, että jako on kuitenkin nykyoloissa keinotekoinen. Siksi hallinto masinoi julkisen alan ja valtion yritysten työntekijöitä sekä oppilaitoksia ja järjestöjä Putinia tukeviin massatapahtumiin.
– Kreml yrittää tuhota opposition maailmankuvan, jonka mukaan taistelu käydään yhteiskunnan ja valtiovallan välillä ja esittää sitä vastoin railon kansan välissä, Galljamov sanoo.
Galljamov pitääkin selvänä, että aktivistien ja toimittajien koteihin tehdyt iskut ovat valtiovallan tilaamia.
Sodan pitkittyessä ja pakotteiden iskiessä yhä lujemmin Venäjän talouteen sortotoimet tulevat vain kiristymään.
Se tarkoittaa, että entistä useampi venäläinen pyrkii pakenemaan maastaan. Ylen haastattelema Abbas Galljamovinkin on jo poistunut Venäjältä.
– Muuten en voisi kertoa teille näistä asioista, joista puhun, Galljamov sanoo puhelimessa.
Tämä on Ylen päivittäinen analyysi Venäjän hyökkäykseen liittyvästä ajankohtaisesta teemasta. Voit keskustella aiheesta tiistai-iltaan 29. maaliskuuta kello 23 asti.
Lue lisää: