Hyppää sisältöön

Järvenpään ostoskeskuspalo sai ilmeisesti alkunsa lasten tulitikkuleikeistä – alaikäiset epäillyt korvausvelvollisia mittavista vahingoista

Poliisi on saanut paljon tapaukseen liittyviä yleisövihjeitä. Alaikäiset epäillyt eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa, mutta he ovat vahingonkorvausvelvollisia aiheuttamastaan vahingosta.

Järvenpään Jampan ostokeskus tuhoutui tulipalossa perjantaina 25. maaliskuuta 2022. Kuva: Jouni Immonen / Yle
Vesa Marttinen

Poliisi tutkii Järvenpään Jampan ostoskeskuksen tulipaloa rikosnimikkeellä törkeä tuhotyö.

Paloa epäillään tahallaan sytytetyksi, ja sen epäillään saaneen alkunsa kahden alle 15-vuotiaan lapsen tulitikkuleikeistä.

Itä-Uudenmaan poliisissa tapauksen tutkinnanjohtajana toimivan komisario Sampsa Aukion mukaan rikosnimikkeenä on tässä vaiheessa törkeä tuhotyö.

– Teon tahallisuutta ei olla pystytty sulkemaan pois, Aukio sanoo.

Nimikkeen sana törkeä johtuu aiheutuneiden vahinkojen määrästä, ostoskeskuspalon rahallinen arvo on sen verran suuri.

Aukion mukaan poliisi on saanut tapaukseen liittyviä yleisövihjeitä kohtalaisen paljon. Myös jonkinlaista kuvamateriaalia on Aukion mukaan mahdollisesti saatavilla, mutta sitä ei olla ehditty vielä tutkia.

Pelastuslaitos kertoi jo varhaisessa vaiheessa, että palo sai alkunsa ostoskeskuksen roskakatoksesta.

Ostoskeskuksen toimitusjohtajan Briitta Lajolan mukaan roskakatos on lukittu tila, jossa ei ole turvakameroita, joten syttymishetkestä ei todennäköisesti ole saatavilla valvontakamerakuvaa.

Poliisilla on käsitys rikolliseen tekoon epäiltyjen henkilöllisyydestä, ja heidän osaltaan asian selvittelyä jatketaan moniviranomaisyhteistyössä. Epäillyt eivät ole vielä rikosoikeudellisessa vastuussa, mutta he ovat vahingonkorvausvelvollisia aiheuttamastaan vahingosta.

Uuden ostarin kohtalo vielä täysin auki

Viime perjantaina alkuillasta syttynyt tulipalo tuhosi Jampan ostoskeskuksen täysin. Ostoskeskuksessa toimi kauppa, kioski, pizzeria sekä seurakuntakoti.

Ostoskeskuksen välittömässä läheisyydessä oleva päiväkoti selvisi savuvahingoilla.

Briitta Lajolan mukaan ostoskeskuksen osakkaisiin on oltu yhteydessä ja tällä viikolla on tarkoitus järjestää kokous omistajien kesken.

Ostoskeskuksen omistajia ovat Järvenpään kaupunki, Järvenpään seurakunta sekä muutama yksityinen sijoittaja.

– Tässä vaiheessa ei voi sanoa vielä oikein mitään tulevasta. Oletus on toki se, että uusi ostari siihen tulee, mutta kuka rakentaa mitä ja milloin, siitä ei voi sanoa vielä mitään, Lajola sanoo.

Tulipalosta ei aiheutunut henkilövahinkoja.

Juttua muokattu 29.3. klo 11.49: lisätty otsikkoon ja jutun alkuun tieto alle 15-vuotiaiden tulitikkuleikeistä ja heidän vahingonkorvausvastuustaan. Otsikkoa tarkennettu klo 12.20 vastaamaan paremmin jutun sisältöä.

Lue seuraavaksi:

Ostoskeskus tuhoutui tulipalossa Järvenpäässä – poliisi pitää mahdollisena, että palo sytytettiin tahallaan

Suosittelemme sinulle