Hyppää sisältöön

Syyllistyikö Päivi Räsänen rikokseen lausumillaan homoseksuaaleista? Ainutlaatuisten Raamattu-käräjien tuomio annetaan tänään

Syyttäjä vaatii kansanedustaja Päivi Räsäselle sakkoja kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Räsänen on kiistänyt syytteet. Hän katsoo, ettei ole solvannut homoseksuaaleja.

Päivi Räsäsen syytteitä käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa 14. helmikuuta.
Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) vastasi syytteisiin alkuvuodesta Helsingin käräjäoikeudessa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Jesse Mäntysalo
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin käräjäoikeus antaa tänään keskiviikkona ratkaisun Suomen oloissa ainutlaatuisessa oikeustapauksessa.

Oikeus ottaa kantaa siihen, onko kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) syyllistynyt rikokseen homoseksuaaleihin liittyvillä lausumillaan.

Syyttäjä vaatii entiselle sisäministerille vähintään 120 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Käräjäoikeuden päätöksen on määrä tulla kello 13.

Syyttäjän mielestä Päivi Räsänen syyllistyi homoseksuaalien solvaamiseen vuonna 2004 julkaistussa perhepoliittisessa kirjoituksessaan "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi". Kirjoitus julkaistiin myöhemmin Suomen Luther -säätiön ja Suomen evankelisluterilaisen lähetyshiippakunnan verkkosivuilla.

Räsänen itse julkaisi kirjoituksensa sosiaalisessa mediassa vuonna 2019 sen jälkeen, kun häneen kohdistuva rikosprosessi oli alkanut. Häneltä oli kysytty tuolloin, mihin rikosepäilyt perustuvat.

Toinen syyte nousi Räsäsen samana vuonna julkaisemasta Pride-kulkueeseen liittyvästä tviitistä, johon hän liitti kuvan Raamatun Roomalaiskirjeen jakeista.

Kolmas syyte Räsäselle tuli vuonna 2019 Yle Puheen radio-ohjelmassa esitetyistä mielipiteistä. Kyse oli toimittaja Ruben Stillerin ohjelmasta, jonka aiheena oli “Mitä Jeesus ajatteli homoista".

Päivi Räsänen kiistää syytteet. Hän katsoo, ettei ole syyllistynyt rikoksiin ja solvannut homoseksuaaleja.

Räsäsen lisäksi syytteessä on myös piispa Juhana Pohjola. Hän toimii Suomen Luther-säätiössä, joka julkaisi vuonna 2004 Räsäsen kirjoittaman pamfletin. Syyttäjä vaatii Pohjolalle 60 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta. Pohjola on kertonut pitävänsä syytettä perusteettomana.

Poikkeuksellinen sananvapausoikeudenkäynti

Tapausta käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa tammi- ja helmikuussa. Oikeudenkäynti sai runsaasti huomiota.

Käytännössä oikeudenkäynnissä on ollut kyse siitä, kuinka sananvapautta voidaan käyttää uskonnollisissa julkaisuissa ja mielipiteissä. Nyt tuomioistuin joutuu tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa ottamaan kantaa siihen, voiko Raamatun siteeraaminen olla rikos.

Vaikka syyttäjä painotti heti käräjien alussa, ettei oikeudenkäynnissä ole kyse Raamatun tulkinnasta, niin Raamattu nousi suureen rooliin oikeussalissa.

Molemmat osapuolet puhuivat laajasti Raamatun teksteistä jopa siinä määrin, että puheenjohtaja joutui muistuttamaan, että käräjäoikeus ratkaisee jutun Suomen lain perusteella.

– Vastaajien lausumat ovat loukanneet homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa. Tällaisia lausumia on syyttäjän käsityksen mukaan pidettävä solvaavina, sanoi valtionsyyttäjä Anu Mantila oikeudenkäynnin lopuksi toimittajille.

Päivi Räsänen lausui käsittelyn päätteeksi medialle, että syyttäjän näkemykset oli helppoa kumota oikeudessa.

– Omasta mielestäni syyttäjän argumentit olivat heikot, Räsänen totesi.

Esitutkintoja käynnistettiin valtakunnansyyttäjän määräyksestä

Kansanedustaja Päivi Räsäsen vuonna 2019 esittämät lausunnot Yle Puheen radio-ohjelmassa sekä hänen pamfletissaan kirjoittamat mielipiteensä homoseksuaaleista eivät alun perin ylittäneet poliisin esitutkintakynnystä lainkaan.

Esitutkinta-aineistosta käy ilmi, ettei poliisi katsonut Räsäsen syyllistyneen näissä tapauksissa rikoksiin.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen oli toista mieltä. Hänen määräyksestään poliisi aloitti tapauksessa esitutkinnan.

On harvinaista, että valtakunnansyyttäjä määrää poliisin tekemään esitutkinnan tapauksesta, jossa poliisi ei ole nähnyt syytä epäillä rikosta. Täysin poikkeuksellista se ei kuitenkaan ole.

Lisäksi syyttäjä on vaatinut Yleä poistamaan osia kyseisestä Ruben Stillerin radio-ohjelmasta, joka käsitteli homoseksuaaleja. Yle vastustaa vaatimusta.

Aiheesta lisää:

"Räsänen voi lisätä homofobiaa yhteiskunnassa", sanoo syyttäjä – Räsänen poistui oikeudesta rauhallisin mielin: "Syytteet oli helppo kumota"

Päivi Räsästä vastaan käydään oikeutta lausunnoista, joita poliisi ei pitänyt rikoksina – esitutkinta aloitettiin valtakunnansyyttäjän vaatimuksesta

Analyysi: Käräjäoikeuden vartijakin karjaisi medialle – Miksi Päivi Räsäsen oikeudenkäynti kuumentaa tunteita ja on niin tärkeä?

Puheenjohtaja hermostui syyttäjälle Räsäsen käräjillä maanantaina: Täällä on ollut tapa, että ei puhuta päälle – Yle seurasi hetki hetkeltä oikeudenkäyntiä

Raamattu saapuu oikeussaliin, kun Päivi Räsäsen käräjät alkavat – Oikeusoppinut: "Kimurantti tapaus, päätä raavitaan monessa pilttuussa"

Kansanedustaja Päivi Räsäselle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – vetoaa Raamattuun, katso video

Suosittelemme sinulle