Hyppää sisältöön

Ysiluokkalaiset saavat Pohjois-Karjalassa talousoppia pelin keinoin – Yrityskylässä nuoret johtavat kansainvälistä yritystä

Joensuuhun on avautunut yläkoululaisille suunnattu Yrityskylä eli oppimisympäristö, missä nuoret saavat kokeilla yrityksen pyörittämistä.

Nuoret istuvat ryhmissä pöytien ääressä.
Yläkoululaisten Yrityskylässä nuoret kisaavat tiimeissä kaupanteossa, aivan kuin yritykset markkinoilla. Kuva: Ari Haimakainen / Yle
Pauliina Tolvanen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tavallisena koulupäivänä Oona Pirinen, Telma Uuksulainen ja Noomi Hirvonen ovat yhdeksäsluokkalaisia Kiteen Arppen koulussa, mutta maanantaina he muodostivat kansainvälistä kauppaa käyvän yrityksen johtoryhmän.

Nuoret pääsivät ensimmäisenä testaamaan Joensuuhun avattua yläkoululaisten Yrityskylää eli pelaamaan parin tunnin ajan peliä, jossa heidän tehtävänä oli käydä kauppaa, kasvattaa liikevaihtoa ja peitota näin luokkatoverien yritykset.

– Aluksi oli vaikeaa, kun oli niin paljon uutta asiaa, mutta kyllä tämä pikkuhiljaa alkaa luonnistua, Uuksulainen kertoo.

Osavuosikatsaukset ja lainaneuvottelut tutuksi

Yrityskylä on talouskasvatukseen erikoistuneen Talous ja Nuoret TATin kehittämä oppimisympäristö. Asiantuntija Auli Pirinen kertoo, että tavoitteena on tarjota lapsille ja nuorille mahdollisuus tutustua talouteen ja työelämään pelin ja käytännön tekemisen kautta.

Alakoululaisten yrityskylässä tutustutaan roolipelin avulla yhteiskunnan toimintaan, kun taas yläkoululaiset sukeltavat jo varsin syvälle liike-elämään. Pelin aikana tulevat tutuksi tarjouskilpailut, myyntikatteet ja kvartaalit.

– Olemme tehneet osavuosikatsauksia, käyneet pankissa neuvottelemassa lainasta ja kaikkea, mitä nyt yrityksen toimintaan kuuluu, pelissä toimitusjohtajana toimiva Oona Pirinen kertoo.

Ysiluokkalainen tyttö istuu kynä kädessä pöydän ääressä.
Noomi Hirvonen toimi pelissä hankintajohtajana. Hänen mukaansa pelin kautta oppi jää paremmin mieleen kuin kirjoista. Kuva: Ari Haimakainen / Yle

Yrityskyläily vaikuttaa nuorten ajatusmaailmaan

Lasten ja nuorten yrityskyliä on ollut Suomessa yli kymmenen vuotta.

TATin kyselytutkimuksen mukaan kylävierailut vaikuttavat nuorten ajatusmaailmaan. Nuoret, jotka ovat käyneet Yrityskylässä sekä ala- että yläkoulussa, ovat esimerkiksi selvästi innokkaampia hakemaan kesätöitä.

– He myös pitävät verojen maksamista tärkeänä. Samoin vastuullisuus ja ilmastonmuutoksen torjunta nousevat selvemmin esiin kuin niillä nuorilla, jotka eivät ole Yrityskylässä vierailleet, Auli Piiparinen kertoo.

Itä-Suomessa Yrityskylä-toimintaa on aiemmin ollut Kuopiossa, missä toimivat tällä hetkellä omat kylät ylä- ja alakoululaisille.

Pohjois-Karjalan kouluista on tehty vierailuja Kuopioon, mutta nyt tavoitteena on, että seuraavan kolmen vuoden aikana noin 4 500 yhdeksäsluokkalaista pääsisi tutustumaan Yrityskylään Joensuussa.

Auli Pirisen mukaan Yrityskylän jatkuminen on mahdollista myös kolmen vuoden jälkeen, mikäli vierailuille riittää kysyntää.

Suosittelemme sinulle