Hyppää sisältöön

Valta-asemaan liittyvään häirintään on erityisen vaikea puuttua, sanoo kokenut tasa-arvovaikuttaja – Lehtimäen tapaus vain jäävuoren huippu

Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteerin Terhi Heinilän mielestä urheilujohtajien valinnassa on otettava tarkemmin huomioon heidän tasa-arvo-osaamisensa. Heinilä sanoo, että Mika Lehtimäen tapaus ei ole vain yksittäistapaus.

Mika Lehtimäki seisoo vakavana Olympiakomitean tiedotustilaisuudessa.
Mika Lehtimäki ja Olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Jan Vapaavuori maanantain tiedotustilaisuudessa, jossa Lehtimäki ilmoitti erostaan. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Micke Suopuro
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki ilmoitti maanantaina eroavansa tehtävästään. Eron taustalla on hänen viime syksynä saamansa varoitus naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä. Yle Urheilu kertoi varoituksesta torstaina.

Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri Terhi Heinilä pitää Lehtimäen tapausta valitettavana. Heinilä on arvostettu urheilun tasa-arvovaikuttaja, joka valittiin vuonna 2020 Euroopan komission urheilun korkean tason työryhmään, jonka tehtävään kuuluu EU:n urheilun tasa-arvostrategia.

– Näen tämän päivän traagisena ja harmillisena, mutta samalla osana yhteiskunnan eri osa-alueet läpi käynyttä me too -ilmiötä, jossa naisten kokema seksuaalinen häirintä nousee erilaisten valitettavien tapausten kautta esiin, Heinilä sanoo.

– Haluan kiinnittää huomion naisiin, jotka ovat rohkeasti tuoneet asian esiin. Se ei ole aina helppoa.

Terhi Heinilä on Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteeri.
Terhi Heinilä on toiminut vuodesta 2014 asti Naisjärjestöjen Keskusliiton pääsihteerinä. Liiton jäsenjärjestöihin kuuluu muun muassa Suomen Voimisteluliitto. Arkistokuva vuodelta 2016. Kuva: Kvinnoorganisationernas centralförbund

Yle Radio Suomen Urheiluhullut-ohjelmassa vieraillut Heinilä näkee yleisesti hyvänä asiana sen, että epäasiallisesta käytöksestä, häirinnästä ja seksuaalisesta häirinnästä urheilussa puhutaan laajemmin.

– Erityisesti kun häirintä liittyy valta-asemaan ja jos se mahdollisesti on toistuvaa. Silloin näen tilanteeseen puuttumisen erityisen vaikeana.

Kyse ei ole yksittäistapauksesta

Suomen Olympiakomitea valitsi maaliskuussa Lehtimäen jatkamaan tehtävässään vuoteen 2024 saakka, vaikka hän oli syksyllä saanut varoituksen. Olympiakomitean puheenjohtaja Jan Vapaavuori totesi maanantain tiedotustilaisuudessa, että on "niin Olympiakomitean kuin muiden" etujen mukaista, ettei Lehtimäki jatka tehtävässään. Vielä viime viikolla Vapaavuori perusteli jatkovalintaa Lehtimäen kiistattomilla ansioilla.

Jan Vapaavuori puhuu lähikuvassa.
Yle Urheilu kysyi Jan Vapaavuorelta maanantain tilaisuudessa siitä, onko hän onnistunut Lehtimäen tapauksen hoitamisessa. Vapaavuoren mukaan hän on noudattanut Suomen lainsäädäntöä, eikä enempää voi vaatia. Kuva: Lehtikuva

Heinilä tuntee suomalaisen urheilun järjestökentän. Hän on työskennellyt eri tehtävissä Suomen Liikunta ja Urheilu ry:ssä, Liikuntatieteellisessä seurassa ja Valtakunnallisessa liikunta- ja urheiluorganisaatio Valossa, joka on sittemmin yhdistynyt Olympiakomiteaan.

Hänen mukaansa suomalaisessa urheilussa riittää vielä tehtävää tasa-arvoisen ja turvallisen työympäristön luomisessa.

– Olen ymmärtänyt, että vielä tässäkään vaiheessa kyse ei ole yksittäistapauksesta – myöskään urheilussa. Ehkä ennemmin kyse on jäävuoren huipusta, kuten me too -ilmiössä laajemminkin, Heinilä arvioi.

Olympiakomitean arvot puheista tekoihin

Suomen Olympiakomitean julkaiseman urheiluyhteisön vastuullisuusohjelman pääkohdissa puhutaan hyvästä hallinnosta, turvallisesta toimintaympäristöstä, yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta. Suunnitelmassa kerrotaan, että Olympiakomitea panostaa vahvasti häirinnän ja muun epäasiallisen käytöksen kitkemiseen.

Olympiakomitean julkaisemassa tuoreessa strategiassa puhutaan, että Olympiakomitean on oltava vastuullisuuden esikuva, johon kuuluu vastuullisuuden varmistaminen kaikessa toiminnassa.

Arvojen siirtyminen puheista tekoihin vaatii yhä toimia. Heinilä nostaa keskiöön johtajien osaamisen. Sukupuolten välisen tasa-arvon huomioiva johtaminen on osaamisalue, jota voidaan arvioida henkilöitä valittaessa.

– Näen, että sukupuolten tasa-arvon ja naisten urheilun kysymysten pitäisi olla jatkossa keskeisemmässä osassa johtajan kompetenssia ja osaamisaluetta. Tasa-arvokysymysten osaaminen ei tule itsestään, vaan kyse on omasta osaamisalueesta, Heinilä muistuttaa.

Mitä nyt Olympiakomitea? Kuuntele Ylen Uutispodcast:

Olympiakomitea ja urheilujohtamisen ruma kuva – “Tätä pesää ei ole puhdistettu”

Urheiluyhteisössä tapahtuvaa häirintää selvitettävä

Suomen urheilun eettinen keskus julkaisi syksyllä 2020 raportin, jonka mukaan joka kolmas kyselyyn vastannut nainen oli kohdannut kilpaurheilun piirissä seksuaalista häirintää. Sähköiseen kyselyyn vastasi 9 018 yli 16-vuotiasta kilpaurheilijaa.

Heinilän mielestä asiaa olisi syytä selvittää koko suomalaisessa urheiluyhteisössä.

– Näkisin sen seuraavana askeleena. Jatkossa pitäisi luoda vielä suoremmat kanavat ja valvontamekanismit, Heinilä sanoo.

Heinilän mielestä on hyvä muistaa, että Suomessa on tehty paljon hyvää urheilun tasa-arvon puolesta. Toivoa paremmasta on.

– Kielteisiin tapahtumiin puuttuminen vie toivottavasti asiaa entisestään eteenpäin ja kulttuuria parempaan suuntaan, Heinilä sanoo.

Terhi Heinilä oli vieraana Yle Radio Suomen Urheiluhullut-ohjelmassa, jossa käsiteltiin Lehtimäen tapausta. Voit kuunnella ohjelman alta tai Yle Areenasta.

Lue myös:

Mika Lehtimäki eroaa Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan pestistä

Olympiakomitean varapuheenjohtaja Susanna Rahkamo kertoo Mika Lehtimäen tapauksesta ja arvioi jatkoa: "Ei ole ihan helppo juttu tällaisen jälkeen"

Neljä henkilöä päätti Mika Lehtimäen jatkopestistä – Olympiakomitean hallitukselle ei kerrottu Lehtimäen saamasta varoituksesta: "Olisi ollut hyvä tietää"

Mika Lehtimäki sai varoituksen käytöksestään syksyllä, huippupestiä jatkettiin maaliskuussa – puheenjohtaja Vapaavuori: "Ansiot ovat niin kiistattomat"

Olympiakomitean huippu-urheilupomo Mika Lehtimäki sai varoituksen naisiin kohdistuneesta epäasiallisesta käytöksestä

Suosittelemme