Hyppää sisältöön

Lakkolainen toivoo palkankorotuksesta apua kunta-alan sijaispulaan: "Palkan takia ihmiset töissä käyvät" – tältä näytti Tampereen mielenilmauksessa

Kaksipäiväinen lakko vaikuttaa esimerkiksi päiväkoteihin, kouluruokailuun ja suun terveydenhuoltoon sekä kirjastoihin ja uimahalliin. Myös Tampereen yliopistollinen sairaalaa supistaa toimintaa lakon takia.

Kunta-alan työntekijät vaativat Tampereen Keskustorilla palkkaa, jolla tulee toimeen. Video: toimittaja Elina Nieminen, kuvaaja Marjut Suomi / Yle
Mari Siltanen,
Elina Nieminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tänään tiistaina kello 00.01 alkoi JHL:n ja Jytyn kahden päivän lakko Tampereella. Lakkoväki kokoontui kahdeltatoista Tampereen Keskustorille. Paikan päällä oli tapahtuman alussa yli sata ihmistä.

– Ei kukaan riemusta kiljuen ole lakkoon lähtenyt. Kun puhutaan palkasta, jäsenistöltä tuli kuitenkin vahva viesti: Nyt tai ei koskaan. Olemme palkkamme ansainneet, sanoo Tampereen JHL 250:n puheenjohtaja Helena Nieminen.

Järjestöjen vaatimuksena on noin kahden prosentin yleiskorotus ja lisäksi julkisen sektorin palkkaohjelma, jolla palkkoja lähdetään hilaamaan ylöspäin. Lakolla yritetään vauhdittaa työehtosopimusneuvotteluja.

Samanlainen lakko ja toritapahtuma on tiistaina myös Kuopiossa.

Palkankorotus olisi ratkaisu myös työntekijäpulaan

Julkisen puolen palkat laahaavat myös Jytyn ja JHL:n jäsenistöllä perässä, kun vertaa yksityisten työnantajien palkkoihin. Niemisen mukaan palkankorotus olisi ratkaisu sijaispulaankin.

– Palkan takia ihmiset töissä käyvät.

JHL: Tampereen ammattiosasto 250:n puheenjohtaja Helena Nieminen.
Tampereen JHL 250:n puheenjohtaja Helena Niemisen mukaan kaupunkilaisten pääviesti on ollut, että lakon vaikutuksista kyllä selvitään. Nyreissään olevia viestejä ei ole juuri kuulunut. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Nieminen on itse töissä henkilöstöhallinnossa Tampereen kaupungilla. JHL:ään kuuluu työntekijöitä myös varhaiskasvatuksesta, opetuksesta, ruokapalveluista ja hoitoalalta. Myös Jytyyn kuuluu työntekijöitä usealta alalta hoitoalasta toimistosihteereihin ja palkkapalveluihin.

Ammattitaitoisista osaajista on Jytyn Pirkanmaan puheenjohtajan Kirsi Kuukkasen mukaan pulaa.

– Kuntapuolella ammattitaitoinen väki liukuu muualle palkan takia.

Lakossa noin 4000 työntekijää Tampereella

Kaksipäiväisessä lakossa on JHL:n ja Jytyn jäseniä, jotka työskentelevät joko Tampereen kaupungille tai Pirkanmaan sairaanhoitopiirille. Lakossa on järjestöjen mukaan vajaat 4 000 työntekijää

Tampereen kaupungin palveluissa lakko vaikuttaa esimerkiksi päiväkoteihin, kouluruokailuun ja suun terveydenhuoltoon sekä kirjastoihin ja uimahalliin.

Tampereen yliopistollinen sairaala on kertonut, että lakon aikana keskitytään vain päivystykseen ja kaikkein kiireisimpiin leikkauksiin ja toimenpiteisiin. Lakko vaikuttaa välinehuoltoon ja sairaalahuoltoon.

Kunta-alalla on voimassa myös vuoronvaihto- ja ylityökielto.

Kunta-alan lakkoilijat kokoontuivat Tampereen keskustorille tiistaina. Katso haastattelut ja tunnelmaa paikan päältä. Toimittajana Elina Nieminen ja kuvaaja Marjut Suomi / Yle.

Mitä mieltä olet lakosta? Keskustelu on auki 30. maaliskuuta kello 23.00 asti.

Lue lisää:

Yle seuraa hetki hetkeltä: Lakko alkoi Tampereella, lakossa olevat kerääntyivät torille, suuria vaikutuksia arkeen

Koululaisille ei tarjoilla lämmintä ruokaa ja päiväkoteja suljettu lakon takia Kuopiossa – seurasimme JHL:n ja Jytyn tapahtumaa torilta

Kunta-alan järjestöt vauhdittavat neuvotteluja lakkovaroituksella – lakko tuntuisi ainakin päiväkodeissa ja kouluissa sekä sote-palveluissa

Suosittelemme