Tänään tiistaina kello 00.01 alkoi JHL:n ja Jytyn kahden päivän lakko Tampereella. Lakkoväki kokoontui kahdeltatoista Tampereen Keskustorille. Paikan päällä oli tapahtuman alussa yli sata ihmistä.
– Ei kukaan riemusta kiljuen ole lakkoon lähtenyt. Kun puhutaan palkasta, jäsenistöltä tuli kuitenkin vahva viesti: Nyt tai ei koskaan. Olemme palkkamme ansainneet, sanoo Tampereen JHL 250:n puheenjohtaja Helena Nieminen.
Järjestöjen vaatimuksena on noin kahden prosentin yleiskorotus ja lisäksi julkisen sektorin palkkaohjelma, jolla palkkoja lähdetään hilaamaan ylöspäin. Lakolla yritetään vauhdittaa työehtosopimusneuvotteluja.
Samanlainen lakko ja toritapahtuma on tiistaina myös Kuopiossa.
Palkankorotus olisi ratkaisu myös työntekijäpulaan
Julkisen puolen palkat laahaavat myös Jytyn ja JHL:n jäsenistöllä perässä, kun vertaa yksityisten työnantajien palkkoihin. Niemisen mukaan palkankorotus olisi ratkaisu sijaispulaankin.
– Palkan takia ihmiset töissä käyvät.
Nieminen on itse töissä henkilöstöhallinnossa Tampereen kaupungilla. JHL:ään kuuluu työntekijöitä myös varhaiskasvatuksesta, opetuksesta, ruokapalveluista ja hoitoalalta. Myös Jytyyn kuuluu työntekijöitä usealta alalta hoitoalasta toimistosihteereihin ja palkkapalveluihin.
Ammattitaitoisista osaajista on Jytyn Pirkanmaan puheenjohtajan Kirsi Kuukkasen mukaan pulaa.
– Kuntapuolella ammattitaitoinen väki liukuu muualle palkan takia.
Lakossa noin 4000 työntekijää Tampereella
Kaksipäiväisessä lakossa on JHL:n ja Jytyn jäseniä, jotka työskentelevät joko Tampereen kaupungille tai Pirkanmaan sairaanhoitopiirille. Lakossa on järjestöjen mukaan vajaat 4 000 työntekijää
Tampereen kaupungin palveluissa lakko vaikuttaa esimerkiksi päiväkoteihin, kouluruokailuun ja suun terveydenhuoltoon sekä kirjastoihin ja uimahalliin.
Tampereen yliopistollinen sairaala on kertonut, että lakon aikana keskitytään vain päivystykseen ja kaikkein kiireisimpiin leikkauksiin ja toimenpiteisiin. Lakko vaikuttaa välinehuoltoon ja sairaalahuoltoon.
Kunta-alalla on voimassa myös vuoronvaihto- ja ylityökielto.
Mitä mieltä olet lakosta? Keskustelu on auki 30. maaliskuuta kello 23.00 asti.
Lue lisää: