Hyppää sisältöön

Brittiviranomaisten "tyrmäävä päätös" kaatoi jättifuusion: Cargotec ja Konecranes peruvat sulautumisen – yli 100 miljoonaa euroa hukkaan

Fuusiota on valmisteltu puolitoista vuotta, ja siihen on käytetty yli sata miljoonaa euroa. Kilpailuviranomaisten vaatimat ehdot sulautumiselle olisivat lopulta syöneet fuusiolla tavoitellut hyödyt.

Konecranesin nostureita.
Cargotecin ja Konecranesin tausta on hissiyhtiö Koneessa. Konecranes irrotettiin Koneesta vuonna 1994 ja Cargotec 2005. Kuva: AOP
Petteri Lindholm,
Markku Haavisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Maailman kahden suurimman nostolaiteyhtiön, suomalaisten Konecranesin ja Cargotecin sulautumisprojekti päättyi tänään valtavaan pettymykseen.

Konecranes ja Cargotec jatkavat itsenäisinä yhtiöinä, koska Britannian kilpailuvirasto CMA esti yhdistymisen.

– Britannian viranomaisten päätös oli niin tyrmäävä, että ei ollut enää syytä jatkaa, sanoo Konecranesin hallituksen puheenjohtaja Christoph Vitzthum.

Cargotecin hallituksen puheenjohtaja Ilkka Herlin toteaa yhtiön tiedotteessa, että fuusion eteen on tehty "kaikki mahdollinen".

– Olemme pettyneitä, että sulautumissuunnitelmista oli luovuttava, Herlin sanoo.

Kilpailuvirasto CMA katsoi, että yhtiöiden fuusio olisi vähentänyt kilpailua Britanniassa. Esimerkiksi satamaoperaattoreilla olisi CMA:n mukaan ollut fuusion jälkeen niukasti vaihtoehtoja muun muassa kuormankäsittelylaitteiden hankinnoille. Se olisi CMA:n mukaan voinut nostaa hintoja.

Yhtiöt esittivät viranomaisille kilpailun turvaamiseksi joidenkin osiensa myymistä. Vitzthumin mukaan Konecranes olisi esimerkiksi myynyt satamatrukkien liiketoimintansa ja Cargotec satamanosturien liiketoimet.

Kilpailuvirasto CMA olisi halunnut vielä laajempaa yhtiöiden osien kauppaamista.

Se olisi Vitzthumin mukaan kumonnut hyödyt, joita fuusiolla tavoiteltiin.

– Koimme, että edut olisi syöty ja tulevasta yhtiöstä ei olisi tullut tarpeeksi vahva.

Puolitoista vuotta, yli sata miljoonaa euroa

Cargotec ja Konecranes ehtivät valmistella fuusiota puolitoista vuotta.

– Olemme tehneet hartiavoimin töitä. Tämä on organisaatiolle erittäin, erittäin suuri pettymys, mutta kyllä tästäkin selvitään, Konecranesin Vitzthum toteaa.

Viime vuoden loppuun mennessä Konecranes on käyttänyt valmisteluun ainakin 56 miljoonaa euroa ja Cargotec 57 miljoonaa.

Fuusion tavoitteena oli Vitzthumin mukaan synergiaedut etenkin esimerkiksi tuotekehityksessä.

– Asiakkaat hakevat lisää automaatiota, digitalisaatiota ja ympäristöystävällisempiä ratkaisuja. Yhdessä tuotekehitys olisi ollut vahvempaa.

Konecranes ja Cargotec kertoivat sulautumisaikeistaan loppusyksyllä 2020. Sen jälkeen yhtiöt ovat joutuneet odottamaan lukuisten eri maiden kilpailuviranomaisten kantaa yhdistymiselleen.

EU-komissio edellytti yhtiöiltä toimenpiteitä, kuten tiettyjen liiketoimintojen myymistä, jotta se hyväksyisi fuusion. Kuluvan vuoden helmikuussa komissio viimein hyväksyi fuusion.

Lupa olisi yhä tarvittu esimerkiksi Yhdysvaltain kilpailuviranomaisilta. Kiinan viranomaisilta se saatiin jo aiemmin.

Cargotec ja Konecranes kilpailevat keskenään etenkin satamalaitteissa. Niitä koskevaa kilpailun rajautumista on pidetty fuusion alkumetreiltä lähtien epävarmuustekijänä viranomaisten hyväksynnän saannille.

Fuusioon liittyvän epävarmuuden hälveneminen sai yhtiöiden osakkeet nousuun Helsingin pörssissä. Cargotecin osake oli tiistaina illansuussa yli viiden prosentin nousussa. Konecranesin osake oli plussalla hieman alle viisi prosenttia.

Lue lisää:

Konecranes hyväksyi sulautumisen Cargotecin kanssa

Suosittelemme sinulle