Hyppää sisältöön

Kotkaan suunnitellaan vihreää vetyä ja uusiutuvaa kaasua tuottavaa laitosta – 600 rekkaa kulkisi uusiutuvalla kaasulla

Kotkan Energia oy ja Nordic Ren-Gas oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen uusiutuvaa metaania ja vihreää vetyä tuottavasta laitoksesta. Varsinaista investointipäätöstä ei ole vielä tehty.

Mitä on vihreä vety?
Helena Korpela
Avaa Yle-sovelluksessa

Kotkaan suunnitellaan vihreää vetyä ja uusiutuvaa kaasua tuottavan laitoksen rakentamista.

Kotkan Energia oy ja Nordic Ren-Gas oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen uusiutuvaa metaania ja vihreää vetyä tuottavan power-to-gas-laitoksen toteutettavuussuunnittelusta.

Kotkaan suunnitellun laitosinvestoinnin kokonaissumma on noin 100 miljoonaa euroa. Kotkan Energian hyötyvoimalaitoksen läheisyyteen Korkeakoskelle suunniteltu investointi toisi toteutuessaan merkittävän lisäyksen puhtaiden kotimaisten kaasupolttoaineiden tuotantoon, yhtiöt kertovat.

Vastaavia tuotantolaitoksia suunnitellaan myös Lahteen, Mikkeliin ja Tampereelle. Nordic Ren-Gas tavoittelee Suomeen vuoteen 2030 mennessä uusiutuvien polttoaineiden tuotannon verkostoa, joka riittäisi noin 20 prosenttiin kaikesta raskaan liikenteen polttoaineista.

Kotkan power-to-gas-laitos tuottaisi puhtaita kaasupolttoaineita määrän, jolla voidaan korvata 16 miljoonaa litraa fossiilista dieseliä raskaassa maantieliikenteessä. Tämä määrä riittäänoin 600 raskaan ajoneuvon vuosittaiseen käyttöön.

Kuvassa näkyy iso punertava voimalaitos, joka sijoittuu peltomaisemaan.
Uutta tuotantolaitosta suunnittellaan rakennettavan Kotkan Energian hyötyvoimalaitoksen läheisyyteen Kotkan Korkeakoskelle. Kuva: Pyry Sarkiola / Yle

Ei vielä investointipäätöstä

Nyt aloitettavalla toteutettavuussuunnittelulla varmistetaan tuotantolaitoksen tekninen ja kaupallinen toteutettavuus ennen jatkosuunnittelua ja varsinaista investointipäätöstä.

– Kotimaisen uusiutuvan kaasun rooli on vihreän siirtymän ja huoltovarmuuden kannalta erittäin oleellinen. On tärkeää, että Suomessa edistetään määrätietoisesti vihreän siirtymän investointeja ja tästä Kotkan hanke on loistava esimerkki, sanoo Nordic Ren-Gasin markkinakehitysjohtaja Matti Rautkivi.

Projektikehitysyhtiö Nordic Ren-Gas johtaa toteuttavuussuunnittelua, joka aloitetaan huhtikuussa. Hankkeen luvitus, tekninen esisuunnittelu ja rahoitusjärjestelyt aloitetaan, kun toteuttavuusanalyysin tulokset ovat valmiina ja ne puoltavat hankkeen edistämistä. Yhtiö myös hankkii projektiin tarvittavan rahoituksen.

– Keskustelut rahoittajien kanssa ovat käynnissä. Suomi nähdään erittäin houkuttelevana investointikohteena vihreän siirtymän osalta, Rautkivi sanoo.

Laitoksen rakentaminen voisi alkaa vuoden 2024 aikana ja sen ensimmäinen vaihe voitaisiin ottaa käyttöön vuoden 2026 loppuun mennessä.

Hiilidioksidi talteen savukaasuista

Power-to-gas-prosessin raaka-aineet ovat hiilidioksidi, vesi ja uusiutuva sähkö. Kotkassa hiilidioksidi otetaan talteen Kotkan Energian hyötyvoimalaitoksen savukaasuista, ja uusiutuva sähkö hankitaan uusista suomalaisista tuulivoimapuistoista.

Prosessin lopputuloksena syntyy puhdasta nesteytettyä kaasupolttoainetta, jota voidaan käyttää raskaan tieliikenteen ajoneuvoissa biokaasun tapaan.

Kotkan Energia saa tulevalta laitokselta käyttöönsä merkittävän määrän hukkalämpöön perustuvaa, hiilidioksidivapaata kaukolämpöä. Se tulee vähentämään polttoon perustuvaa kaukolämmöntuotantoa Kotkassa.

– Nyt suunniteltu laitos on konkreettinen askel kohti hiilineutraalia kaukolämmön tuotantoa Kotkassa. Sen avulla tähdätään siihen, että kaukolämmön hinta pysyy kilpailukykyisenä ja paremmin ennustettavana, sanoo Kotkan Energian toimitusjohtaja Sami Markkanen.

Laitos työllistäisi valmistuttaan noin 15 henkilöä. Lopullinen investointipäätös on tarkoitus tehdä ensi vuoden alkupuolella.

Kotkaan suunnitellaan vihreää vetyä ja uusiutuvaa kaasua tuottavan laitoksen rakentamista. Mistä siinä on kyse? Toimittajana Vesa Grekula.

Korjattu 30.3. kello 11:53. Korjattu otsikosta rekkojen kulkeminen "vihreällä vedyllä" muotoon uusiutuvalla kaasulla.

Lue lisää:

Visiot ovat muuttumassa todeksi juuri nyt: Vihreä vety on tuomassa ennennäkemätöntä mullistusta Suomen teollisuuteen ja energian tuotantoon

Lahteen on suunnitteilla Suomen suurin vihreän vedyn tuotantolaitos – hintalappu on noin 250 miljoonaa euroa

Tampere aikoo tehdä jätteenpolton päästöistä polttoainetta rekoille: tuotantolaitosta suunnittelee miljoonarahoituksen kerännyt kasvuyritys

Mikkelin Pursialaan kaavaillaan vedyn ja metaanin tuotantolaitosta – investoinnin suuruus yli 100 miljoonaa euroa

Suosittelemme sinulle