Hyppää sisältöön

Utsjoen kunta vaatii tiiviimpää yhteistyötä Tenon lohikantojen elvyttämiseksi

Kunta muistuttaa avoimen valmistelun ja aidon kuulemisen merkityksestä kalastusrajoitusten valmistelussa.

Lohensoutajia Tornionjoella Pellon Paamasuvannossa.
Utsjoen kunta pitää tärkeänä, että myös paikallisten perinteinen vapapyynti sallittaisin rajoitetusti ensi kesänä. Arkistokuva. Kuva: Yle / Vesa Vaarama
Eeva Kuivas

Utsjoen kunta vaatii Suomen ja Norjan ministeriöiltä tiiviimpää ja suunnitelmallisempaa yhteistyötä Tenon lohikantojen elvyttämiseksi.

Maiden ministeriöille antamassaan lausunnossa se huomauttaa, että rajoitukset jokialueella ovat tehottomia, mikäli merialueiden lohestukseen ei puututa.

Lohikantojen tilaa tulisikin sen mukaan pyrkiä parantamaan ennen kaikkea lohenpoikasia syövien petokalojen pyynnillä, ilmastonmuutoksen vaikutusten hillinnällä sekä lohen ja sen saaliseliöiden merikalastukseen puuttumalla.

Suomi ja Norja ovat Tenon lohikantojen heikon tilanteen vuoksi esittäneet, että joella saisi ensi kesänä kalastaa vain hyvin rajoitetusti perinnepyydyksillä, eli padolla ja lohiverkolla.

Utsjoen kunta huomauttaa, etteivät rajoitukset anna paikallisille kuitenkaan aitoa mahdollisuutta harjoittaa perinteistä pato- tai verkkokalastusta.

Lisäksi se muistuttaa avoimen valmistelun ja aidon kuulemisen merkityksestä kalastusrajoitusten valmistelussa etenkin kun rajoitetaan saamelaisten ja kalastusoikeuksien omistajien perusoikeuksien toteutumista.

Se vetoaa ministeriöihin, että seuraavan kesän valmistelussa varataan enemmän aikaa paikallisyhteisön kuulemiseen.

Lue lisää:

Saamelaiskäräjät vastustaa Tenojoelle esitettyjä lohenpyynnin rajoituksia – viranomaisten toimintaa neuvotteluissa arvostellaan voimakkaasti

Tenon kalastaja oli puhjeta kyyneliin, kun luki ensi kesälle esitetyistä pyyntirajoituksista: "Meille on annettu surkeat ehdot"

Tenojoen lohenpyynnin täyskielto ei ole jatkumassa ensi kesänä – lohen vapakalastusta ei silti sallittaisi lainkaan

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Suosittelemme sinulle