Hyppää sisältöön

Kiertotaloudesta leivotaan ratkaisua Venäjän raaka-aineista irtautumiseen, ympäristöministeri Emma Kari: on mahdollista vähentää luonnonvarojen käyttöä

Karin mukaan ympäristöministerö alkaa solmia yritysten ja kuntien kanssa sopimuksia kiertotaloden hyödyntämisestä.

Emma Kari.
Ympäristö- ja ilmastoministeri, vihreiden Emma Kari. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva
Hanna Eskonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ilmasto- ja ympäristöministeri Emma Kari (vihr.) aikoo vauhdittaa kiertotalouden hyödyntämistä Suomessa.

Ympäristöministerö alkaa solmia yritysten ja kuntien kanssa kiertotaloussopimuksia, Kari kertoi luontokatoa ja ilmastokriisiä käsittelevässä tiedotustilaisuudessaan tiistaina.

Kiertotalous tarkoittaa tuotanto- ja kulutusmallia, jossa materiaalit kierrätetään ja tuotteet hyödynnetään esimerkiksi käyttämällä uudelleen ja korjaamalla.

Karin mukaan kiertotalouden vauhdittaminen vahvistaa yritysten omavaraisuutta ja luo uutta liiketoimintaa.

Hän mainitsee esimerkkeinä mahdollisuuksista sellutehtaiden hiilipäästöjen talteenoton ja hiilen tuotteistamisen, kasviproteiinien valmistustuksen ja uudistavan viljelyn maataloudessa.

Uudistava viljely on menetelmä, jossa käytetään lannoitteita ja muokataan maata tavallista vähemmän.

Ministeri vertasi sopimuksia teollisuuden tiekarttoihin vähähiilisyydestä, joita on laadittu yritysten kanssa aiemmin. Ne ovat toimineet ilmastopäästöjen vähentämisessä tehokkaasti.

Nyt samanlainen työkalu halutaan luonnonvarojen käytön vähentämiseen. Toimilla voidaan helpottaa myös irtautumista Venäjältä tuoduista raaka-aineista.

– Kriisit ovat tuoneet pinnalle totuuden paitsi sodan julmuudesta, myös luonnonvarojen kiistämättömän poliittisuuden ja rajallisuuden. Kiertotalous on mahdollisuus vähentää luonnonvarojen käyttöä, Kari sanoi.

Karin mukaan kiertotalouteen liittyviä ratkaisuja pohditaan myös ministerityöryhmässä, joka pohtii sodan vaikutusten helpottamista muun muassa ammattikuljettajille ja maanviljelijöille. Ryhmä kokoontui viimeksi tiistaina aamulla.

Myös professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta sanoi, että materiaalien ja energiankäytön tehostaminen on yksi ratkaisu Venäjän raaka-aineista irtautumiseen.

– Se on parasta ilmastolle ja ympäristölle, parasta taloudelle ja parasta huoltovarmuudelle, Seppälä sanoi.

Suomalaiset kuluttivat osuutensa luonnonvaroista kolmessa kuukaudessa

Kiertotaloussopimukset liittyvät hallituksen ohjelmaan, jossa on sovittu tavoitteista luonnonvarojen kulutukselle. Hallitus on linjannut muun muassa, että kotimaisten raaka-aineiden kulutus ei saisi vuonna 2035 ylittää vuoden 2015 tasoa.

Ympäristöministeriö alkaa työstää sopimuksia huhtikuussa. Prosessi on yrityksille vapaaehtoinen.

Ministeriö käynnistää myös selvityksen, jossa lasketaan luonnon monimuotoisuudelle taloudellinen arvo. Luonnonvarojen käyttö heikentää monimuotoisuutta esimerkiksi metsissä.

Karin mukaan tilanteen vakavuutta korostaa, että suomalaisten ylikulutuspäivä on tänä vuonna jo tällä viikolla. Ylikulutuspäivä tarkoittaa, että suomalaisten lasketaan käyttäneen osuutensa vuosittaisista luonnonvaroista.

Tyypillisesti suomalaiset ovat ylittäneet kulutuksen rajan huhtikuussa. Ylikulutuspäivä perustuu Global Footprint Networkin laskelmaan YK:n tilastotietojen perusteella.

– Kiertotalous on ympäristöpolitiikassa seuraava loikka, joka avittaa ilmastomuutoksen hillintää ja luontokadon ratkaisua, Kari sanoi.

Lue lisää:

Metsäteollisuus joutuu uudenlaiseen puntariin, kun ministeri Emma Kari laskee luontokadolle hinnan euroissa – “Metsien arvoa ei voi mitata vain puukuutioissa”

Suosittelemme