Hyppää sisältöön

Jääkö baarifillari tulevaisuudessa narikkaan? Selvitystyö promillerajan asettamiseksi pyöräilylle ja sähköpotkulaudoille alkaa nyt

Jos promilleraja otetaan käyttöön, rangaistaan sen ylittämisestä todennäköisesti päiväsakoilla virhemaksun sijaan.

Sähköpotkulaudoilla on töpeksitty niin paljon, että nyt harkitaan, pitäisikö pyöräteillekin tulla promilleraja. Videolla helsinkiläiset kertovat, mitä asiasta ajattelevat. Kuvaus ja leikkaus: Matti Myller / Yle
Nina Svahn
Avaa Yle-sovelluksessa

Tie- ja vesiliikenteestä tutut promillerajat saattavat jatkossa ulottua myös pyöräteille.

Pyöräilyssä promilleraja on puhuttanut jo pitkään, mutta nyt se on saanut uutta vauhtia sähköpotkulautojen ilmestyttyä katukuvaan.

Lue lisää: Suomen erikoinen laki – humalassa pyöräily on kiellettyä, mutta sallittua

Sähköpotkulaudoilla humalassa törttöilyä viikonloppuöisin on suitsittu viime syksystä asti yöllisellä ajokiellolla, joka pysyy toistaiseksi voimassa.

Mutta edelleenkään poliisilla ei ole mahdollisuutta pysäyttää ja puhalluttaa päihtyneitä lautailijoita.

– Tilanne on johtanut siihen, että liikenteessä on pitänyt lähes törmätä toisiin, että poliisi on voinut sanktioida siitä, poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta kertoo.

Nyt liikenneturvallisuuden parantamiseksi halutaan kättä pidempää.

Liikenne- ja viestintäministeriö julkaisi viime viikolla liikenneturvallisuusstrategian, johon on ensimmäistä kertaa kirjattu selvitys polkupyöräilyn ja sähköpotkulautailun promillerajasta.

Anna Bruun.
"Kyllähän promilleraja kuulostaa järkevältä, se varmasti lisää liikenneturvallisuutta. Erityisesti sähköpotkulautojen käyttäjien oma terveys on mietityttänyt", Anna Bruun toteaa. Kuva: Matti Myller / Yle

Pyöräilyn ja mikroliikkumisen promillerajalle laaja kannatus

Strategiassaan liikenne- ja viestintäministeriö on listannut yhteensä 103 toimenpidettä liikenneturvallisuuden lisäämiseksi maalla, merellä ja ilmassa.

Yksi toimenpiteistä on selvitys promillerajan asettamiseksi, joka käynnistyy selvitystyöllä ministeriössä.

– Sanoisin, että tämä on yksi merkittävimmistä toimenpiteistä, suunnittelija Lasse Heliste liikenne- ja viestintäministeriöstä toteaa.

Selvitystyö jakaantuu liikenne- ja viestintäministeriön sekä oikeusministeriön kesken ja pitää sisällään muun muassa asiantuntijoiden kuulemisia.

– Selvityksen perusteella voidaan päätyä esittämään promillerajaa tai siihen, ettei promilleraja ole paras tapa. Tällöin vaihtoehtona voisi olla valistukseen panostaminen, Heliste lisää.

Sanni Salmitie.
Sanni Salmitie pohtii, että promilleraja pyöräilyyn ja sähköpotkulautailuun olisi tarpeellinen: "Eihän auton rattiin saisi siinä kunnossa mennä, mitä ihmiset menevät pyörän selkään." Kuva: Matti Myller / Yle
Leonardo Traverso.
Viime syksynä Italiasta Suomeen muuttanut Leonardo Traverso pitää promillerajaa sähköpotkulautailussa pyöräilyä tärkeämpänä, koska vuokratun menopelin kanssa moni käyttäytyy huolettomasti. Kuva: Matti Myller / Yle

Lausuntokierroksen perusteella ajatus pyöräilyn ja mikroliikkumisen promillerajasta saa tukea useilta eri tahoilta, kuten sosiaali- ja terveysministeriöltä, Poliisihallitukselta, Pyöräliitolta, Helsingin kaupungilta sekä sähköpotkulautoja vuokraavilta yrityksiltä.

Promillerajan ylittämisestä todennäköisesti päiväsakkoja

Vielä ei ole sovittu, millainen promilleraja pyöräilylle ja mikroliikkumiselle, kuten sähköpotkulautailulle, soveltuisi parhaiten.

Liikenne- ja viestintäministeriön suunnittelija Lasse Heliste kertoo, että selvitystyössä halutaan arvioida erilaisten promillerajojen vaikutusta erikseen molempien liikkumismuotojen kohdalla.

– Periaatteessa nykyinen ratttijuopumuksen raja 0,5 promillea on osoittautunut rajaksi, jolloin voidaan todeta, että ihmisen kyky kuljettaa ajoneuvoa on selkeästi heikentynyt.

Promillerajan rikkomisesta seuraisi todennäköisimmin päiväsakkoja.

Poliisihallituksesta arvioidaan, että kiinteän promillerajan ylittävä teko olisi rangaistava kuin rattijuopumuksessa.

– Itse en näkisi promillerajan rikkomista liikennerikkomuksena, vaan liikenneturvallisuuden vaarantamisena. Silloin sitä ei voi liikennevirhemaksulla käsitellä, poliisitarkastaja Heikki Kallio pohtii.

Oskar Ketterer.
"Sähköpotkulautojen kanssa on viikonloppuisin ongelmia, kun nuoret saattavat ajaa pienessä hiprakassa ahtaassa kaupungissa ja vaaratilanteita syntyy", Oskar Ketterer sanoo. Kuva: Matti Myller / Yle

40 euron suuruinen liikennevirhemaksu voidaan nykyisellään määrätä esimerkiksi pyöräilystä jalkakäytävällä tai punaista liikennevaloa päin.

Jos pyöräilyn promillerajan rikkomista sanktioitaisiin päiväsakkoina, asettuisi se mahdollisesti 20–40 päiväsakon välille.

Liikenne- ja viestintäministeriön Lasse Helisteen mukaan pyöräilyn tai mikroliikkumisen promilleraja edellyttäisi muutosta rikoslain nykyiseen pykälään "liikennejuopumus moottorittomalla ajoneuvolla" sekä pakkokeinolakiin, jonka perusteella poliisi voi pysäyttää ja puhalluttaa.

Heliste ei vielä uskalla arvioida, millä aikataululla promilleraja voisi olla käytössä, jos siihen päädytään.

– Ei voi vielä puhua ensi kesästä, mutta toisaalta ei välttämättä tarvitsisi odotella vuosikausiakaan.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 1. huhtikuuta kello 23:een asti.

Lue seuraavaksi:

Sähköpotkulautojen käyttö muuttuu radikaalisti Helsingissä: fiksu pysäköinti todistettava valokuvalla, huolimattomuudesta rapsahtaa "sakko"

Suosittelemme sinulle