Hyppää sisältöön

Sellutehdasta Kuopion Sorsasaloon suunnitellut Finnpulp luopuu Kuopion tehdashankkeesta

Yhtiö luopuu myös Sorsasalon tehdashankealuetta koskevasta tonttisopimuksesta Kuopion kaupungin kanssa. Kuopion elinkeinojohtaja arvioi, että Sorsasaloon voisi tulevaisuudessa tulla pienteollisuutta.

Kari Kuusiniemi.
KHO:n katselmus Finnpulpin tontilla elokuussa 2019. Arkistokuva. Kuva: Anne-Pauliina Rytkönen / Yle
Helmi Nykänen,
Anna Ronkainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Sellutehdasta Kuopion Sorsasaloon suunnitellut Finnpulp luopuu Kuopion tehdashankkeesta.

Yhtiö luopuu myös Sorsasalon tehdashankealuetta koskevasta tonttisopimuksesta Kuopion kaupungin kanssa sekä esisopimuksista tehdasalueen naapuritonttien kanssa. Yhtiö kertoo tiedottavansa tonttien omistajia päätöksestään.

Jatkossa Finnpulpilla ei ole Kuopiossa muita sopimuksia tai suunnitelmia vireillä. Toimitusjohtaja Martti Fredrikson toteaa yhtiön tiedotteessa, että tässä vaiheessa asiasta ei ole muuta kerrottavaa.

Kuopion elinkeinojohtaja: "Harmittaa"

Kuopion kaupungin elinkeinojohtaja Jukka Pitkänen kertoo, että kaupunki sai hyvissä ajoin tiedon Finnpulpin aikeista. Pitkänen olisi toivonut hankkeelle toisenlaista loppua.

Suunnitellun tehtaan kustannusarvio oli 1,6 miljardia euroa ja sen piti tuoda Pohjois-Savoon 1 500 työpaikkaa.

– Kyllähän ilmoitus tietyllä tavalla harmittaa. Ihan mielellään otettaisiin Kuopioon tuollaisia työpaikkoja ja investointeja.

Pitkäsen mukaan Sorsasalon aluetta on kaavailtu aiemmin pienteollisuudelle sopivaksi. Hän ei kuitenkaan sulje pois, etteikö sinne voisi tulla jotakin toista isoa toimijaa.

– Se voisi olla sellaista toimintaa, missä päästöt ilmaan tai veteen eivät estä hanketta. Itse uskon, että aluetta tullaan jatkossa viemään eteenpäin pienteollisuusalueena. Se vaatii kaupungilta alueen uudelleenkaavoittamisen.

Pitkäsen mukaan Finnpulpin tehtaan paikaksi pohdittiin kymmenisen vuotta sitten myös Kuopion eteläpuolen kaatopaikan alue. Nopeasti selvisi kuitenkin, ettei se soveltuisi tehtaalle.

KHO torppasi ympäristöluvan

Finnpulp yritti vuosien ajan saada lupaa maailman suurimman havusellutehtaan rakentamiseen Kuopiossa.

Korkein hallinto-oikeus ei antanut ympäristölupaa eikä myöskään perunut kielteistä päätöstään yhtiön vaatimuksista huolimatta.

Viime vuoden toukokuussa toimitusjohtaja Fredrikson kertoi Ylelle, että Kuopio on KHO:n päätöksestä huolimatta yhtiön ykkösvaihtoehto sellutehtaan sijoituspaikaksi.

Alkuvuodesta KHO hylkäsi Finnpulpin purkuhakemuksen ja jo tuolloin oli selvää, että suunniteltua tehdasta enää rakenneta Kuopioon – ainakaan suunnitellulle tontille Sorsasaloon.

Useat kaupungit ovat aiemmin lähestyneet Finnpulpia tehdashankkeen tiimoilta ja yhteydenottoja on tullut Fredriksonin mukaan myös ulkomailta.

Lue lisää:

Sellutehdasta Kuopioon suunnitteleva Finnpulp ei luovuta – vaatii KHO:n kielteisen ympäristölupapäätöksen purkua

KHO ei anna Finnpulpille ympäristölupaa sellutehtaan perustamiseksi Kuopioon – Toimitusjohtaja: "Tämä estää muidenkin hankkeiden toteutumisen"

Suosittelemme