Hyppää sisältöön

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Päivi Räsäsen syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, "Puheet olivat osin loukkaavia, mutta eivät vihapuhetta"

Päivi Räsäsen syytteet ovat kaatuneet käräjäoikeudessa. Valtionsyyttäjä oli vaatinut oikeudessa Päivi Räsäselle vähintään 120 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta.

Kansanedustaja Päivi Räsänen kommentoi syytteidensä hylkäämistä eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfon tiloissa 30. maaliskuuta.
Päivi Räsänen kommentoi syytteiden kaatumista keskiviikkona järjestämässään tiedotustilaisuudessa Pikkuparlamentissa. Kuva: Silja Viitala / Yle
Päivi Happonen

Helsingin käräjäoikeus on antanut ratkaisunsa Suomen oloissa ainutlaatuisessa oikeudenkäynnissä.

Entisen sisäministerin, kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd.) kaikki syytteet on hylätty.

Oikeus katsoo, että Räsänen ei ole syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan lausumillaan ja mielipiteillään, joita hän on esittänyt homoseksuaaleista.

Oikeus arvioi kuitenkin, että Räsäsen lausumat ja kirjoitukset ovat osin olleet homoseksuaaleja loukkavia.

Räsäsen esittämät mielipiteet eivät kuitenkaan oikeuden mukaan ole olleet vihapuhetta, eikä Räsäsellä ole ollut tarkoitus solvata homoseksuaaleja.

Syyttäjä oli vaatinut Räsäselle vähintään 120 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Räsänen on kiistänyt rikosepäilyt tutkinnan alusta lähtien ja kiisti syytteet jyrkästi myös oikeudessa.

– Olen kiitollinen Jumalalle ja kaikille tukijoilleni, Räsänen sanoi heti käräjäoikeuden ratkaisun jälkeen järjestämässään tiedotustilaisuudessa.

Syyttäjä ei ole tyytyväinen käräjäoikeuden ratkaisuun.

– Suurella todennäköisyydellä haetaan jatkokäsitelylupaa hovioikeudesta, sanoi valtionsyyttäjä Anu Mantila keskiviikkona Ylelle.

Kansanedustaja Päivi Räsänen kommentoi syytteidensä hylkäämistä eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfon tiloissa 30. maaliskuuta.
Kansanedustaja Päivi Räsänen kommentoi käräjäoikeuden ratkaisua tiedotustilaisuudessa keskiviikkona. Kuva: Silja Viitala / Yle

Oikeus pui haastattelua, kirjoitusta ja twiittiä

Syyttäjän nostamien syytteiden taustalla olivat nämä kolme asiaa.

  • Perhepoliittinen kirjoitus "Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi"
  • Twiitti
  • Ylen radio-ohjelma

Syyttäjä katsoi syytteessään, että Räsänen syyllistyi mielipiteissään ja kirjoituksissaan homoseksuaalien solvaamiseen. Oikeus on siis nyt katsonut, ettei Räsänen solvannut homoseksuaaleja.

Miksi Räsäsen syytteet hylättiin? Kuuntele Ylen Uutispodcast:

Oikeus: Räsäsen tarkoitus ei ollut solvata homoseksuaaleja

Käräjäoikeus katsoo, ettei Räsäsen perhepoliittisesta kirjoituksesta voi tehdä syyttäjän esittämää johtopäätöstä, että Räsänen leimaisi homoseksuaalit lasten hyväksikäyttöön taipuvaisiksi.

Syyttäjä totesi näin oikeudessa.

– Räsänen ei myöskään ole kirjoituksessaan väittänyt, että homoseksuaalisuus seksuaalisena suuntautumisena olisi tuomittava ominaisuus tai identiteetti, tai että kaikki homoseksuaalit ovat muita alempiarvoisempina, käräjäoikeus toteaa ratkaisussaan.

Räsänen oli kirjoitettanut perhepoliittisen kirjoituksen vuonna 2003, ja se oli tarkoitettu Luther-säätiön opetusmateriaaliksi.

Kirjoitusta oli myös jaettu tutkijoille ja Luther-säätiön piirissä toimivissa seurakunnissa.

Kirjoitus liittyi tuolloin ajankohtaiseen ja yleistä mielenkiintoa herättäneeseen aiheeseen, kun Suomessa käytiin keskustelua perhesuhteista.

– Räsäsen kirjoituksen tarkoitus ei ole ollut homoseksuaalien solvaaminen tai loukkaaminen, vaan Räsäsen uskonnollisen vakaumuksen mukaisen miehen ja naisen välisen perhe- ja avioliittokäsityksen puolustaminen, oikeus toteaa päätöksessään.

Helsingin käräjäoikeus katsoo, että Räsänen ei siis syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan perhepoliittisessa kirjoituksessaan.

Oikeus kuitenkin toteaa, että syyttäjän syytteessä siteerattuja kirjoituksen kohtia voidaan pitää homoseksuaaleja loukkaavina

– Osa näistä kohdista on arvoarvostelmia ja osa tosiasiatoteamuksia, oikeus lausuu päätöksessään.

Valtionsyyttäjä Anu Mantila.
Räsäsen syytteitä ajoi käräjäoikeudessa valtionsyyttäjä Anu Mantila. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Syyte twiitistäkin kaatui

Syyttäjä katsoi, että Räsänen oli solvannut homoseksuaaleja vuonna 2019 kirjoittamassaan twiitissä, joka liittyi Pride-tapahtumaan.

Twiitin yhteyteen Räsänen oli liittänyt kuvan Raamatun Roomalaiskirjeen jakeista.

Twiitissä Räsänen ihmetteli, miten kirkko on mukana Pride-tapahtumassa. Räsänen käytti twiitissään sanoja synti ja häpeä.

Käräjäoikeus puntaroi päätöksessään twiittiä.

Oikeus toteaa päätöksessään ensinnäkin, että viestien lyhyyden takia twiitit ovat "ytimekkäitä".

Käräjäoikeuden päätöksessä todetaan, että Räsänen on tviitin kirjoittaessaan ollut kristillisdemokraattien kansanedustaja ja Riihimäen seurakunnan kirkkovaltuutettu.

Oikeus katsoo, että twiitti on kohdistettu kirkon johdolle, Räsäsen tarkoitus oli osallistua keskusteluun ja kritisoida kirkkoa.

– Twiitin asiayhteys osana keskustelua ja siihen liitetyt Raamatun jakeet tukevat Räsäsen väitettä siitä, että hän oli tarkoittanut sanojen "häpeä" ja "synti" merkityksen tulevan Raamatusta, käräjäoikeus toteaa.

Oikeus lausuu päätöksessään, että sen tehtävä ei ole tulkita Raamatun käsitteitä.

– Käräjäoikeus toteaa, että sanoilla on myös yleiskielinen sävyltään kielteinen merkitys, mutta niissä on kysymys arvoarvostelmista, joiden totuudenmukaisuus ei ole toteennäytettävissä, todetaan käräjäoikeus päätöksessä.

Käräjäoikeus katsoo, että twiitti ei ole halventanut homoseksuaaleja.

Kärääjäoikeus siis hylkäsi twiitistä nostetun syytteen.

– Vaikka tviitti on voinut loukata Pride-tapahtumaan osallistuvia, siinä ei ole väitetty tapahtumaan osallistuvia esimerkiksi muita alempiarvoisiksi. Räsäsen tarkoituksena twiitin julkaistessaan ei siten voida katsoa olleen homoseksuaalien halventaminen, toteaa Helsingin käräjäoikeus.

Helsingin käräjäoikeuden sisäänkäynti.
Helsingin käräjäoikeus hylkäsi Päivi Räsäsen syytteet. Oikeus katsoo, ettei Räsänen ole syyllistynyt homoseksuaalien solvaamiseen. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Radio-ohjelmassa ei syyllistytty rikokseen, mutta osin puheet olivat loukkavia

Syytteiden mukaan Räsänen syyllistyi homoseksuaalien solvaamiseen vuonna 2019 Yle Puheen radio-ohjelmassa, jossa toimittaja Ruben Stillerin haastatteli Räsästä.

Päivi Räsänen kiisti jyrkästi syytteet käräjäoikeudessa. Hän katsoo, ettei ole syyllistynyt rikoksiin ja solvannut homoseksuaaleja.

Oikeus on arvioinut Räsäsen lausumia Ylen radio-ohjelmassa.

Oikeus katsoi, että Räsänen oli ohjelmassa vastannut Stillerin esittämiin kysymyksiin ja pyrkinyt osana keskustelua perustelemaan omia mielipiteitään.

– Räsäsen homoseksuaalisuutta koskevat kannanotot olivat perustuneet hänen uskonnolliseen vakaumukseensa. Tältä osin käräjäoikeus on pitänyt osaa Räsäsen lausumista homoseksuaaleja loukkaavina, Helsingin käräjäoikeus toteaa.

– Käräjäoikeus on ottanut huomioon lausumien sisällön, kyseisen radio-ohjelman luonteen ja asiayhteyden, jossa loukkaavina pidettävät lausumat oli esitetty. Käräjäoikeus on päätynyt siihen, ettei Räsäsen lausumissa ollut kysymys vakavuudeltaan sananvapauden suojan ulkopuolella olevasta vihapuheesta, todetaan käräjäoikeuden medialle lähettämässä tiedotteessa.

Syyttäjä esitti väitteitä, joita radio-ohjelmasta ei löytynyt

Oikeuden mukaan syyttäjä esitti syytteessään Räsäsen sanomaksi useita väitteitä, joita Räsänen ei kuitenkaan ollut sanonut ohjelmassa.

– Syytteessä väitetään, että Räsäsen mukaan, jos homoseksuaalisuus on geneettinen ominaisuus, se on tällöin geneettinen rappeuma ja geeniperimä, joka aiheuttaa sairautta ja häiriötä. Tällaista väitettä radio-ohjelmasta ei ilmene, käräjäoikeus toteaa.

– Syytteessä väitetään myös, että Räsäsen uskonnolliseen näkemykseen sisältyisi ajatus, jonka mukaan homoseksuaalit eivät ole Jumalan luotuja kuten heteroseksuaalit. Myöskään tällaista väitettä ei radio-ohjelmasta ilmene, oikeus lausuu päätöksessään.

– Käräjäoikeus katsoo myös, ettei syytteessä esitetty hypoteettinen väite voi lähtökohtaisestikaan olla laissa tarkoitetulla tavalla solvaava. Rikoksen tunnusmerkistö ei täyty vielä sillä, että Räsäsen esittämistä lausumista mahdollisesti tehtävät johtopäätökset voisivat olla homoseksuaaleja loukkaavia, ratkaisussa todetaan.

Oikeudun mukaan Räsänen on todennut radio-ohjelmassa, että kaikki ovat yhtä lailla syntisiä Jumalan edessä ja että hän ei haluaisi rajata syntikeskustelua pelkästään seksuaalisuuteen.

Näistä johtopäätöksistä huolimatta oikeus katsoi, että tietyt Räsäsen lausumat olivat homoseksuaaleja loukkaavia.

– Räsäsen kysymyksessä olevassa radio-ohjelmassa esittämiä homoseksuaaleja koskevia lausumia voidaan pitää heitä loukkaavina, käräjäoikeus toteaa.

Räsänen ei kuitenkaan syyllistynyt ohjelmassa kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Myös Juhana Pohjolan syytteet kaatuivat

Räsäsen lisäksi syyttäjä vei käräjille myös Suomen Luther-säätiön asiamiehen, piispa Juhana Pohjolan.

Käräjäoikeus hylkäsi myös Juhana Pohjolan syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Pohjola toimii Suomen Luther-säätiössä, joka julkaisi vuonna 2004 Räsäsen kirjoittaman pamfletin.

Syyttäjä oli vaatinut Pohjolalle 60 päiväsakon suuruista sakkorangaistusta. Pohjola sanoi aiemmin pitävänsä syytettä perusteettomana.

Oikeus velvoitti valtion korvaamaan Päivi Räsäselle noin 50 000 euron ja Juhana Pohjolalle noin 12 000 euron oikeudenkäyntikulut

Juhana Pohjola pikkuparlamentin kansalaisinfon tiloissa.
Juhana Pohjola osallistui keskiviikkona Päivi Räsäsen tiedotustilaisuuteen Pikkuparlamentissa. Myös Pohjolan syytteet hylättiin. Kuva: Silja Viitala / Yle

Poikkeuksellinen sananvapausoikeudenkäynti

Räsäsen ja Pohjolan syytteitä käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa tammi- ja helmikuussa. Oikeudenkäynti sai runsaasti huomiota.

Oikeudenkäynnissä oli kyse siitä, kuinka sananvapautta voidaan käyttää uskonnollisissa julkaisuissa ja mielipiteissä.

Vaikka syyttäjä painotti heti käräjien alussa, ettei oikeudenkäynnissä ole kyse Raamatun tulkinnasta, niin Raamattu nousi suureen rooliin oikeussalissa.

Molemmat osapuolet puhuivat laajasti Raamatun teksteistä jopa siinä määrin, että puheenjohtaja joutui muistuttamaan, että käräjäoikeus ratkaisee jutun Suomen lain perusteella.

– Vastaajien lausumat ovat loukanneet homoseksuaalien yhdenvertaisuutta ja ihmisarvoa. Tällaisia lausumia on syyttäjän käsityksen mukaan pidettävä solvaavina, sanoi valtionsyyttäjä Anu Mantila oikeudenkäynnin lopuksi toimittajille.

Päivi Räsänen lausui käsittelyn päätteeksi medialle, että syyttäjän näkemykset oli helppoa kumota oikeudessa.

– Omasta mielestäni syyttäjän argumentit olivat heikot, Räsänen totesi.

Päivi Räsänen käräjäoikeuden aulassa Raamattu kädessään.
Kansanedustaja Päivi Räsänen tuli oikeudenkäyntiin Raamatun kanssa. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Esitutkintoja käynnistettiin valtakunnansyyttäjän määräyksestä

Kansanedustaja Päivi Räsäsen vuonna 2019 esittämät lausunnot Yle Puheen radio-ohjelmassa sekä hänen pamfletissaan kirjoittamat mielipiteensä homoseksuaaleista eivät alun perin ylittäneet poliisin esitutkintakynnystä lainkaan.

Esitutkinta-aineistosta käy ilmi, ettei poliisi katsonut Räsäsen syyllistyneen näissä tapauksissa rikoksiin.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen oli toista mieltä. Hänen määräyksestään poliisi aloitti tapauksessa esitutkinnan.

On harvinaista, että valtakunnansyyttäjä määrää poliisin tekemään esitutkinnan tapauksesta, jossa poliisi ei ole nähnyt syytä epäillä rikosta. Täysin poikkeuksellista se ei kuitenkaan ole.

Syyttäjä myös vaati oikeudenkäynnissä Yleä poistamaan osia Ruben Stillerin radio-ohjelmasta, jossa hän kysyi homoseksuaaleihin liittyviä kysymyksiä Päivi Räsäseltä.

Oikeus hylkäsi myös tämän syyttäjän vaatimuksen.

Aiheesta lisää:

Päivi Räsänen syytteiden hylkäämisestä: Toisenlainen päätös olisi ollut yllätys ja järkytys – syyttäjä ei pidä tuomiota oikeana

"Räsänen voi lisätä homofobiaa yhteiskunnassa", sanoo syyttäjä – Räsänen poistui oikeudesta rauhallisin mielin: "Syytteet oli helppo kumota"

Päivi Räsästä vastaan käydään oikeutta lausunnoista, joita poliisi ei pitänyt rikoksina – esitutkinta aloitettiin valtakunnansyyttäjän vaatimuksesta

Analyysi: Käräjäoikeuden vartijakin karjaisi medialle – Miksi Päivi Räsäsen oikeudenkäynti kuumentaa tunteita ja on niin tärkeä?

Puheenjohtaja hermostui syyttäjälle Räsäsen käräjillä maanantaina: Täällä on ollut tapa, että ei puhuta päälle – Yle seurasi hetki hetkeltä oikeudenkäyntiä

Raamattu saapuu oikeussaliin, kun Päivi Räsäsen käräjät alkavat – Oikeusoppinut: "Kimurantti tapaus, päätä raavitaan monessa pilttuussa"

Kansanedustaja Päivi Räsäselle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – vetoaa Raamattuun, katso video

Suosittelemme sinulle