Hyppää sisältöön

Päivi Räsänen syytteiden hylkäämisestä: Toisenlainen päätös olisi ollut yllätys ja järkytys – syyttäjä ei pidä tuomiota oikeana

Kaikki Räsäsen syytteet kaatuivat käräjäoikeudessa. Syyttäjä ei pidä tuomiota oikeana ja aikoo "suurella todennäköisyydellä" valittaa. Oikeusoppinut arvioi, että jutun jatkokäsittelyyn olisi aineksia.

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kansanedustaja Päivi Räsäsen syytteet
Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kansanedustaja Päivi Räsäsen syytteet
Marjatta Rautio,
Tiina Salumäki

Kansanedustaja Päivi Räsänen (kd.) kommentoi Helsingin käräjäoikeuden tuomiota tuoreeltaan eduskunnan Pikkuparlamentissa. Kaikki Räsäsen syytteet kaatuivat käräjäoikeudessa.

Räsänen ei oikeuden mukaan syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan lausumillaan ja mielipiteillään, joita hän on esittänyt homoseksuaaleista.

Räsänen sanoi heti tiedotustilaisuuden aluksi olevansa erittäin iloinen ja helpottunut.

– Päätös oli odotusten mukainen, olisin ollut yllättynyt ja järkyttynyt, jos olisi tullut toisenlainen päätös. Olen myös kiitollinen siitä, että olen saanut tämän mahdollisuuden puolustaa sananvapautta, puolustaa uskonnonvapautta.

Räsänen kertoi pitävänsä suuressa arvossa sitä, että oikeus on päätöksessä tunnustanut sanavapauden ja uskonnonvapauden merkityksen.

– Toivon, että tämän päätöksen myötä muiden ei tarvitse vastaavaa prosessia käydä läpi.

Kansanedustaja Päivi Räsänen kommentoi syytteidensä hylkäämistä eduskunnan Pikkuparlamentin kansalaisinfon tiloissa 30. maaliskuuta.
Päivi Räsänen puhui medialle tuomion julkistamisen jälkeen Pikkuparlamentissa Helsingissä. Kuva: Silja Viitala / Yle

Räsänen toivoo syyttäjän tyytyvän tuomioon

Räsästä syytettiin kolmesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Syyttäjä vaati hänelle oikeudessa vähintään 120 päiväsakon suuruista rangaistusta.

Räsänen sanoi iloitsevansa siitä, että päätös vaikuttaa hänen mielestään hyvin perusteelliselta ja myös molemmat osapuolet huomioivalta.

– Siinä vahvasti nojataan Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen sanavapausperiaatteisiin.

Räsänen toivoo nyt, että syyttäjä tyytyisi käräjäoikeuden vapauttavaan tuomioon.

– Jos niin ei käy, olen toki valmis puolustamaan sanan- ja uskonnonvapautta kaikissa tarvittavissa oikeusistuimissa.

Räsänen kertoi seisovansa sanojensa takana ja ilmaisevansa näkemyksensä samalla tavalla kuin ennenkin. Hän aikoo tulevaisuudessakin siteerata Raamattua ja kehottaa muitakin tekemään niin.

Miksi Räsäsen syytteet hylättiin? Kuuntele Ylen Uutispodcast:

Räsänen: merkittävä ja historiallinen päätös

Oikeus otti nyt tiettävästi ensimmäistä kertaa Suomessa ottamaan kantaa siihen, voiko Raamatun siteeraaminen olla rikos.

– Pidän tätä merkittävänä ja historiallisena päätöksenä, Räsänen tiivisti tiedotustilaisuudessaan.

Syytteet liittyvät Räsäsen radiohaastatteluun sekä hänen kirjoittamaansa twiittiin ja perhepoliittiseen kirjoitukseen.

Kaikissa niissä puhutaan seksuaalisista vähemmistöistä.

Räsänen kiisti syytteet ja katsoi, ettei ole solvannut homoseksuaaleja.

Etelä-Suomen syyttäjäalueen aluesyyttäjä Maija Päivinen ja valtionsyyttäjä Anu Mantila.
Syytteitä ajoivat käräjäoikeudessa aluesyyttäjä Maija Päivinen (oik.) ja valtionsyyttäjä Anu Mantila. Syytteiden nostamisesta päätti valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Syyttäjä: perusoikeuksia ei punnittu perusteellisesti

Syytettä oikeudessa ajanut valtionsyyttäjä Anu Mantila on yllättynyt käräjäoikeuden tuomiosta.

Mantila sanoo, että syyttäjät odottivat oikeudelta selkeämpää punnintaa syrjimättömyydestä ja yhdenvertaisuudesta sananvapautta ja uskonnonvapautta vasten. Hänen mielestään oikeus ei ole tehnyt perusteellista perusoikeuksien punnintaa.

– He tulkitsevat [Räsäsen] lausumia toisella tavalla kuin syyttäjä, ja sen vuoksi he katsovat, että sananvapauden rajoja ei ole ylitetty.

– Käsitykseni mukaan se johtuu juuri siitä, että tätä syrjinnän kieltoa ja yhdenvertaisuutta loukkaavaa elementtiä ei ole nyt huomioitu riittävällä tavalla.

Mantila sanoo, että jos lausumat tulkitaan syyttäjän esittämällä tavalla niin silloin Räsänen on ylittänyt sananvapauden rajat.

Mantila ei pidä käräjäoikeuden tulkinta oikeana eikä oikeudenmukaisena. Hän arvioi, että syyttäjät hakevat tuomioon "suurella todennäköisyydellä" jatkokäsittelylupaa hovioikeudesta.

Oikeusoppinut: "Varmasti aineksia edetä ylempiin tuomioistuimiin"

Rikosoikeuden apulaisprofessori Tatu Hyttinen Turun yliopistosta ei pidä tuomiota yllättävänä.

– Tässä painottui sananvapaus ja uskonnonvapaus, ja näiden rajoittaminen näissä tilanteissa ei ollut välttämätöntä demokraattisessa yhteiskunnassa.

– Tuomiota ei kuitenkaan voi missään tilanteessa lukea sillä tavalla, että pelikenttä olisi nyt avoin vähemmistöjen tai vähemmistöseksuaalien solvaamiselle.

Tatu Hyttinen, rikosoikeuden apulaisprofessori, Turun yliopisto
Rikosoikeuden apulaisprofessorin Tatu Hyttisen mukaan on yhteiskunnallisesti hyvä asia, että Päivi Räsäsen tapaus puitiin tuomioistuimessa perusteellisesti.

Hyttinen sanoo, että häntä ei toisaalta olisi yllättänyt vaikka käräjäoikeus olisi päätynyt toisenlaiseen ratkaisuun.

– Tässä on varmasti aineksia edetä ylempiin tuomioistuimiin. Ensimmäistä kertaa linjataan kiihottamisrikosta siinä asemassa, että henkilö on merkittävässä poliittisessa asemassa.

– Tässä risteytyvät mielenkiintoisella tavalla poliittisen sananvapauden rajat, uskonnonvapaus, yhdenvertaisuus ja oikeus syrjimättömyyteen.

Juttuun lisätty syyttäjä Anu Mantilan kommentit klo 15.56 ja apulaisprofessori Tatu Hyttisen kommentit klo 18.04.

Lisää aiheesta:

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kansanedustaja Päivi Räsäsen syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, "Puheet olivat osin loukkaavia, mutta eivät vihapuhetta"

"Räsänen voi lisätä homofobiaa yhteiskunnassa", sanoo syyttäjä – Räsänen poistui oikeudesta rauhallisin mielin: "Syytteet oli helppo kumota"

Päivi Räsästä vastaan käydään oikeutta lausunnoista, joita poliisi ei pitänyt rikoksina – esitutkinta aloitettiin valtakunnansyyttäjän vaatimuksesta

Analyysi: Käräjäoikeuden vartijakin karjaisi medialle – Miksi Päivi Räsäsen oikeudenkäynti kuumentaa tunteita ja on niin tärkeä?

Puheenjohtaja hermostui syyttäjälle Räsäsen käräjillä maanantaina: Täällä on ollut tapa, että ei puhuta päälle – Yle seurasi hetki hetkeltä oikeudenkäyntiä

Raamattu saapuu oikeussaliin, kun Päivi Räsäsen käräjät alkavat – Oikeusoppinut: "Kimurantti tapaus, päätä raavitaan monessa pilttuussa"

Kansanedustaja Päivi Räsäselle syytteet kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – vetoaa Raamattuun, katso video

Suosittelemme sinulle