Hyppää sisältöön

Kolme terrori-iskua viikossa nostaa pelkoa uudesta väkivallan kierteestä Israelissa – viitteitä Isisin toiminnasta ensi kertaa vuosiin

Vielä toistaiseksi ei tiedetä, ovatko iskut olleet koordinoituja vai ovatko hyökkääjät toimineet itsenäisesti. Poliisi on on nostanut valmiuttaan.

Turvallisuusjoukot estävät ihmisiä lähestymästä ammuskelupaikkaa.
Israelin turvallisuusjoukot estivät ihmisiä pääsemästä ammuskelupaikalle Bnei Brakissa, Tel Avivin esikaupungissa, myöhään tiistaina. Kuva: Gil Cohen-Magen / AFP
Marika Kataja

Israelissa pelätään uutta väkivallan kierrettä, kun maassa on tehty kolme terrori-iskua viikon aikana. Iskuissa on kuollut yhteensä 11 ihmistä, ja lisäksi tekijät on ammuttu.

Myöhään tiistaina ainakin viisi ihmistä kuoli, kun moottoripyörällä liikkunut asemies ammuskeli konetuliaseella kaduilla Tel Avivin itäpuolella ortodoksijuutalaisten asuinalueilla. Poliisi ampui tekijän, joka oli palestiinalainen Israelin miehittämältä Länsirannalta.

Mikään palestiinalaisryhmä tai muukaan ryhmä ei toistaiseksi ole kertonut tehneensä iskua.

Aiemmat kaksi iskua Isis on ottanut nimiinsä. Yhteyttä ei kuitenkaan ole toistaiseksi ainakaan vahvistettu. Iskujen tekijät olivat Israelin arabeja, jotka ovat ilmeisesti saaneet innotuksensa Isisiltä. Ainakin yksi tekijöistä on tuomittu aiemmin Isis-yhteyksistään.

Israelin pääministerin Naftali Bennettin on määrä pitää turvallisuusneuvostonsa kokous tänään keskiviikkona. Bennett on varoittanut, että Israelia saattaa kohdata "murhaava arabiterrorismin aalto".

Onko kyse organisoiduista iskuista?

Vielä toistaiseksi ei tiedetä, ovatko iskut olleet koordinoituja vai ovatko hyökkääjät toimineet itsenäisesti.

Poliisi on nostanut valmiuttaan korkeimmalle tasolle koko maassa, ja Israelin armeija ilmoitti lisäävänsä joukkojaan Länsirannalla.

Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas tuomitsi hyökkäyksen sanoen, että israelilaisten tai palestiinalaisten siviilien tappaminen "johtaa ainoastaan tilanteen pahenemiseen entisestään, kun me kaikki ponnistelemme saadaksemme vakauden, erityisesti pyhän ramadan-kuukauden ja juutalaisten juhlapyhien lähestyessä".

Muslimien paastokuukausi ramadan alkaa tämän viikon lauantaina.

– (Viime päivien väkivalta) vahvistaa, että pysyvä, ymmärrettävä ja oikeudenmukainen rauha on lyhin tie tarjoamaan turvallisuutta ja vakautta palestiinalaisille ja israelilaisille, Abbas jatkoi.

Viitteitä Isisin toiminnasta

Israel on viime viikkoina pyrkinyt rauhoittamaan jännitteitä välttääkseen yhteenottoja. Viime vuonna paastokuukauden aikana Jerusalemin al-Aksan moskeijan alueella olleet mielenosoitukset johtivat lopulta siihen, että Israelin joukot ja Hamas kävivät 11 päivän mittaisen sodan Gazassa.

Uudet väkivallanteot saattavat kuitenkin vaarantaa suunnitellun liennytyksen.

Sunnuntaina kaksi asemiestä tappoi kaksi poliisia Haderassa ja viime viikolla neljä ihmistä kuoli puukkoiskussa Beershebassa.

Tiistaina Israelin poliisi oli tehnyt useita ratsioita näihin iskuihin liittyen ja pidättänyt ainakin kaksi ihmistä Isis-yhteyksistä epäiltyinä.

Sekä Isis-iskut että Israelin arabikansalaisten iskut ovat harvinaisia Israelissa. Edellisen kerran Isis on on ottanut nimiinsä iskuja Israelissa 2017.

Jerusalem Post -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan joitain kymmeniä Israelin kansalaisia on liittynyt Isisiin sitten 2015. Useita heitä on myös pidätetty. Osa Syyriaan taistelemaan lähteneistä on kuitenkin palannut Israeliin.

Suosittelemme sinulle